perjantai 25.9.2020 | 05:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaisten merkkihenkilöiden haudat ovat päässeet huonoon kuntoon – Lionsklubi kunnostaa Donnerien ja Roosien sukuhaudat

Maria Store
Ke 31.7.2019 klo 12:00

LC Kokkola Kokko kunnostaa Donnerien ja Roosien sukuhaudat Marian hautausmaalla Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

– Kahden merkittävän kokkolalaisen suvun haudat ovat päässeet luvattoman huonoon kuntoon, sanoo Raimo Lammi.

Hautakiviä peittää sammal ja nimien kultaus on haalistunut niin, että tekstistä ei tahdo enää saada selvää. Tiistaina Lionsklubin talkoojoukko tarttui juuresharjoihin ja painepesureihin ja kävi hommiin. Kuntoon laitetaan noin kaksitoista hautakiveä ja muutama rautaristi.

– Tavoitteenamme on kunnostaa ne ainakin seuraavaksi sadaksi vuodeksi, sanoo Lammi.

Projektia varten on kerätty varoja tähän mennessä noin tuhat euroa. Seurakunta on myös mukana projektissa.

Pietarsaaresta Kokkolaan muuttanut kauppaporvari ja laivanvarustaja Anders Roos (1750–1810) vaikutti vahvasti kaupungin elinkeinoelämään. Hän oli aikanaan koko Suomen varakkain mies.

Roos oli myös mukana perustamassa muun muassa paikallisen lukuseuran kirjastoa.

Anders Donner vanhempi (1796-1857) niin ikään oli merkittävä kokkolalainen laivanvarustaja ja vaikuttaja. Hänellä oli tärkeä rooli Krimin sodan aikana käydyssä Halkokarin kahakassa. Hän muodosti kaupunkilaisista vapaaehtoisjoukon, joka puolusti kaupunkia englantilaisilta sotilailta.

– Sukuhautojen kunnostuksella haluamme muistuttaa Kokkolan historian suuruuden ajasta 1800-luvun taitteessa ja Donnerin sekä Roosin sukujen osallisuudesta kaupungin toiminnan kehittäjänä sekä sivistyksellisten ja kulttuuristen arvojen edistäjinä, sanoo Lammi.

Jo aiemmin LC Kokkola Kokko on suoristanut merenkävijä Alma Hongellin haudan. Suunnitelmissa on kunnostaa myös valtiopäivämies ja pormestari Hans Peter Wingen hautakivi.

– Se on ainut hautakivi, joka löytyy Katariinan kalmistosta. Jos meillä löytyy voimia, kunnostamme myös sen. Se on todella huonossa kunnossa.

55-vuotias LC Kokkola Kokko haluaa kannustaa myös muita Kokkolassa toimivia yhdistyksiä, yrityksiä ja julkishallintoa huomiomaan tuleva juhlavuosi toiminnassaan.

– Löytyy monia tapoja tehdä töitä kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen, sanoo Lammi.

Lionsklubin presidentti Jari Kauppila uskoo, että hautakivien kunnostuksella on matkailullista merkitystä.

– Kun ne ovat kunnossa, opettajat saattavat innostua viemään oppilaitaan niiden luo ja siten tehdä paikallista historiaa tutuksi.

Talkoisiin saapuneet Erkki Koittola ja Harri Vainioniemi pitävät hautojen kunnostamista sopivana tempauksena juhlavuoden alla.

– Toivottavasti nämä kaupungin merkkihenkilöt tulevat nyt paremmin tutuksi kokkolalaisille.

”Sukuhautojen kunnostuksella haluamme muistuttaa Kokkolan historian suuruuden ajasta 1800-luvun taitteessa.

#