keskiviikko 11.12.2019 | 16:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuomas Hakala loi kahdelle kalastajanalulle mieleenpainuvan kesäpäivän – "Tuli hyvä mieli, kun sain nähdä innokkaiden nuorten kalamiesten onnen"

Martina Store Kokkola-lehti
Ke 31.7.2019 klo 13:00

Pienestä pojasta lähtien kalastusta harrastanut Tuomas Hakala on kalastaessaan usein nähnyt innokkaita nuoria saman harrastuksen äärellä. Hän on kuitenkin huomannut, että monellakaan ei ole hommasta sen suurempaa tietoa, eivätkä nuoret välttämättä aina edes tiedä mitä kalalle pitäisi tehdä, jos sellaisen sattuisi koukkuun saamaan.

Kevättalvella hänen mieleensä juolahti idea hyväntekeväisyystempauksesta, jossa hän veisi kaksi nuorta kalaan opettaakseen heille tekniikoista ja auttaakseen harrastuksessa alkuun.

Hakala esitteli ideansa Facebookin Puskaradio Kokkola -ryhmässä. Hän pyysi yhteydenottoja sellaisten lasten vanhemmilta, joilla ei ole mahdollisuutta tai osaamista lapsensa kalastusharrastuksen edistämiseksi. Seuraavan viikon aikana hän sai liki sata yhteydenottoa.

– Vanhemmat kertoivat lasten taustoista ja siitä, kuinka he haluaisivat osallistua. Valinta oli erittäin vaikea, ja se aiheutti itselleni hieman mielipahaa, kun väkisinkin jouduin tuottamaan pettymyksen monelle. Puoliarvalla jouduin valitsemaan kaikkien viestien joukosta.

Reissuun mukaan valikoituivat 12-vuotias Eetu ja 11-vuotias Julle. Molemmat pojat olivat entuudestaan käyneet jonkin verran kalassa. Julle oli aikaisemmin käynyt isänsä kanssa, mutta isän menehdyttyä on harrastus jäänyt taka-alalle.

Hakala kertoo, että molemmat pojat olivat innoissaan reissusta.

– Eetu oli sanonut jo heti päivästä kuultuaan, että siitä tulee kesän kohokohta. Myös Julle oli kovasti odottanut päivää.

Itse reissulle kolmikko lähti pari viikkoa sitten. Aamupäivällä alkaneen kalastuspäivän ensimmäinen etappi oli Perhonjoella Rimmissä.

– Se oli pojille helppokulkuinen paikka. Itse tulee rämmittyä missä milloinkin, mutta ajattelin sen sopivan nuorille pojille paremmin, Hakala kertoo.

Aluksi kolmikko laittoi vermeet kuntoon ja Hakala näytti, miten tehdään pitäviä solmuja ja esitteli pojille erilaisia vieheitä. Kalaonnikin suosi kalamiehiä.

– Ensimmäisessä paikassa Eetua onnisti. Tämän jälkeen kalat pitivät suunsa kiinni siitäkin huolimatta, että kokeilimme useasta eri paikasta. Päivän viimeisen evästauon päätteeksi kävimme vielä yhden paikan, josta lupailinkin pojille isoa kalaa. Sen me myös saimme, kun Jullen uistimeen nappasi iso 108 senttinen hauki.

– Sain oman sponsorini OPM International Oy:n kautta pojille omat kalavehkeet, mikä olikin alun perin myös yksi päivän tarkoitus. Nyt heillä on oikeanlaiset välineet harrastamista varten.

Kun kalareissu oli ohi iltayhdeksältä, oli sekä nuorilla että Hakalalla itsellään hyvä mieli.

– Itselle hyvä mieli tuli siitä, kun sain nähdä innokkaiden nuorten kalamiesten onnen. Mitään muuta en tästä halunnutkaan. Vanhempani ovat kai opettaneet minut tällaiseksi, he ovat itsekin hyvin empaattisia ihmisiä. Isäni toimi aikoinaan jalkapallovalmentajana, ja auttoi sitä kautta vähävaraisia lapsia.

– Toivottavasti joku muukin innostuisi järkkäämään jotain vastaavanlaisia tempauksia esimerkiksi omien harrastustensa puitteissa, Hakala toivoo.

Hakalan hyväntekeväisyystempaus saa jatkoa, kun hän vie pojat vielä toistamiseen kalaan tänä kesänä.

”Vanhempani ovat kai opettaneet minut tällaiseksi, he ovat itsekin hyvin empaattisia ihmisiä.

Puskaradiossa laitetaan hyvä kiertämään

Sosiaalinen media on näyttänyt viime aikoina parhaat puolensa, kun muutkin ovat innostuneet tekemään sen kautta hyväntekeväisyyttä. Juhlista ylijääneitä kakkuja on lahjoitettu sellaisille henkilöille ja tahoille, joilla ei muuten ole mahdollisuutta kakkuja hankkia. Yksi juhlista yli jäänyt kakku löysi muun muassa sopivan kohteensa Soiten lastenosastolta.

#