keskiviikko 11.12.2019 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rantakadun remppa käynnistyy maanantaina – Katuja suljetaan remontin ajaksi, vain huoltoajo ja tonteille ajo on sallittu

Maria Store Kokkola-lehti
Ke 7.8.2019 klo 12:00 [päivitetty ke 12:05]

Rantakadun remontti käynnistyy ensi maanantaina. Se tarkoittaa, että Rantakatu Pitkänsillankadun ja Purje-lavan välillä sekä Tehtaankatu Purje-lavan ja Ristirannankadun välillä suljetaan liikenteeltä.

– Ainoastaan huoltoajo sekä tonteille ajo on sallittua. Tehtaankadun kiinteistöihin pääsee ajamaan ainoastaan HalpaHallin suunnalta, pysäköintiä kadulla ei ole lainkaan, kertoo Kokkolan kaupungin infrasuunnittelija Tero Luokkala.

Pysäköintipainetta helpottamaan otetaan Pitkänsillankadun kaistoista toinen pysäköinnin käyttöön. Kaistalle tulee kymmenen pysäköintipaikkaa.

– Luultavasti pysäköintipaikat jäävät siihen pidemmäksi aikaa, jos ne havaitaan hyväksi. Ainakin Pitkänsillankadun remonttiin saakka, joka saattaa käynnistyä vasta useamman vuoden päästä.

Luokkala kertoo, että katujen liikkeisiin pääsee koko remontin ajan.

– Auton joutuu vain jättämään vähän kauemmaksi. Toivommekin, että kaupunkilaiset käyttävät yrittäjien palveluita, vaikka katu onkin jonkin aikaa työmaa. Nyt kaivataan pitkää pinnaa.

Autoliikenne remontoitavalla kadunpätkällä halutaan pitää minimissä, sillä ylimääräinen liikenne hidastaa remonttia. Remontin on arvioitu kestävän kahdesta kolmeen kuukautta.

– Meillä ei ole kaikkea tietoa siitä, mitä vanhan kadun alla on, joten yllätyksiä saattaa tulla vastaan.

Rantakatu Pitkänsillankadun ja Tehtaankadun välillä kapenee yhden kaistan levyiseksi. Suunnitelma oli nähtävillä alkukesästä eikä siihen tullut huomautuksia.

Rantakatua kavennetaan niin, että ajosuunnasta katsottuna oikealle jäävät pysäköintipaikat ja vasemmalle pyöräkaista. Tilaa raivataan myös viheristutuksille, penkeille ja pyöräparkeille. Tilaa tulee myös yrittäjien käyttöön.

Vanhat puut kadun varrella kaadetaan, mutta tilalle tulee uusia puita.

– Remontin käytännön järjestelyjä on käyty läpi yrittäjien kanssa. Tilanteen mukaan mennään ja yhteyttä saa ottaa. Jos voimme jotenkin vähentää remontin aiheuttamaa häiriöitä, sen tietenkin teemme.

Luokkala sanoo, että remontin todelliset hyödyt nähdään, kun Rantakadun kaksi muuta kadunpätkää remontoidaan. Rantakatua kavennetaan kebabgrilliltä aina Purje-lavalle asti, jotta kevyelle liikenteelle saadaan selkeä väylä.

Ensi vuonna muita kadunpätkiä ei remontoida, sillä Kokkolan 400-vuotisjuhlavuonna ei haluta repiä katuja auki.

– Sen jälkeen toivottavasti edetään mahdollisimman nopeasti.

Rantakadun projektiin vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi Rautatientorin rakentuminen. Ennen sen rakentamista täytyy hulevesiverkosto saada kuntoon Pitkänsillankatua pitkin ja se tarkoittaa Pitkänsillankadun remonttia.

– Jos tämä remontti ei tule eteen, remontoidaan ensin Rantakadun pätkät.

Rantakatu ”sisustetaan” vasta ensi vuoden puolella, eli penkkejä ja muita elementtejä ei tuoda kadulle talvea vasten.

– Toivottavasti kaupunkilaiset huomaisivat, että autot eivät ole se tärkein asia. Toivon, että ihmiset tulevat viihtymään uudella Rantakadulla, sanoo Luokkala.

”Tehtaankadun kiinteistöihin pääsee ajamaan ainoastaan HalpaHallin suunnalta.

#