keskiviikko 11.12.2019 | 16:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kruununvoudintalo-yhdistyksen jäsenet ovat huolissaan historiallisen rakennuksen tulevaisuudesta – ”Talo uhkaa rapistua”

Maria Store Kokkola-lehti
Ke 7.8.2019 klo 12:10

Kruununvoudintalon katto kaipaa kipeästi korjausta, mutta remontti maksaa yli 5 000 euroa. Siihen Kruununvoudintalo-yhdistyksellä ei ole varaa.

Yhdistys omistaa Kruununvoudintalon pihapiirissä neljä rakennusta sekä aitan ja se saa niistä vuokratuloja, mutta ne kattavat vain juoksevat kulut. Jäsenmaksujen lisäksi muita tuloja ei ole.

– Olemme saaneet kaupungilta vuodesta 1992 avustusta tarvittaviin remontteihin ja saneerauksiin, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana emme ole saaneet senttiäkään. Talo uhkaa rapistua, sillä rahareikiä on monia, harmittelee yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Kaunisto.

1980-luvulla talo oli purkutuomion alla, mutta yhdistys pelasti sen ja nyt se on museoviraston suojelema. Vuosina 1992-94 rakennusta saneerattiin ja kaupunki osallistui Kauniston mukaan yli 450 000 markalla lähes miljoonan maksaneeseen projektiin. Yhdistys sai myös EU-rahaa ja tukea museovirastolta.

– Kun kaupunki on aikanaan panostanut näin paljon, luulisi että taloa haluttaisiin jatkossakin vaalia. Pitääkö meidän odottaa, että se ränsistyy ennen kuin sille tehdään jotain, kysyy Anette Kanteh.

– Kruununvoudintalo on nyky-Kokkolan vanhin talo, vanha osa rakennettiin vuonna 1667. Se on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja luulisi, että muitakin tahoja kiinnostaisi sen suojelu, sanoo Kaunisto.

Parhaillaan talo saa uuden maalipinnan. Maaleihin saatiin rahat järjestämällä kirppistapahtuma. Lisäksi saatiin muutamia lahjoituksia. Maalauksen hoitavat Kaunisto sekä yhdistyksen palkkatyöllistetty ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Ilkka Kuorikoski.

Yhdistys olisi halunnut laittaa talon kuntoon kaupungin 400-vuotisjuhlavuodeksi, siksi avustusta kunnostuksiin haettiin jo ajoissa. Kruununvoudintaloa haluttaisiin esitellä muun muassa ensi vuonna järjestettävien Kotiseutupäivien yhteydessä.

– Kotiseutupäivät järjestetään elokuussa ja tapahtuman lauantai on omistettu retkille, jolloin käydään tutustumassa eri kohteisiin. Olen ehdottanut Kruununvoudintaloa yhdeksi kohteeksi, kertoo Kotiseutupäivien järjestystoimikunnassa mukana oleva Kaunisto.

Talosta ja sen pihapiiristä pidetään huoli vapaaehtoisvoimin. Kaunisto ja Kanteh asuvat molemmat Kruununvoudintalon pihapiirissä ja nauttivat sen tunnelmasta.

– Värkkäilen täällä mielelläni, työapua emme tarvitse. Mutta isoihin menoihin kaipaamme rahallista tukea, sanoo Kaunisto.

Tuen hakemista muualtakin kuin kaupungilta on pohdittu, mutta se on osoittautunut ongelmalliseksi.

– Museovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö maksavat enintään 50 prosenttia kuluista. Eli jos meillä on 5 000 euron remontti, meillä pitäisi olla irtorahaa 2 500 ja sitähän meillä ei ole. Vuokriakaan emme voi nostaa, sillä olemme jo nyt kipurajoilla, sanoo Kaunisto.

Kotiseutuliitolta voi hakea seurantalojen korjausavustusta, mutta sekään ei onnistu Kruununvoudintalon tapauksessa.

– Koska talon sisäistä toimintaa on vuokrattu ulkopuoliselle toimijalle, eli Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisille, emme voi saada näitä avustuksia.

Päärakennuksesta huolehtiminen on yhdistyksen jäsenten prioriteettilistalla ykkösenä, mutta myös pihapiiriin halutaan panostaa. Tontti on kaavassa merkitty kulttuuri- ja perinnekortteliksi.

– Talon takana on aikoinaan ollut puutarha ja sellainen haluttaisiin sinne uudestaan, sanoo Kanteh.

– Kaupunginpuutarhan Sini-Marja Sangi ja Nina Mamia tekivät sinne hienon suunnitelman. Siitä tulisi upean näköinen ja sopisi talon taakse kuin nenä päähän, varsinkin kun ajattelee, että vieressä olevaa Keskuspuistoa kehitetään, toteaa Kaunisto.

Puutarhasuunnitelman toteutuminen on kuitenkin jäänyt, sillä senkään toteutumiseen ei löydy rahaa.

”Rakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja luulisi, että muitakin tahoja kiinnostaisi sen suojelu.

Kruununvoudintalo

Rakennuksen vanha osa on rakennettu vuonna 1667, uudempi osa 1700-luvulla.

Kruununvoudintalon rakennutti vouti Christian Willinghusen. Willinghusenin jälkeen sen otti haltuunsa pappissuku Falander.

Falandereiden jälkeen taloa asuttivat monet kaupungin arvosuvut. Jossain vaiheessa Kruununvoudintalo toimi myös porvareiden loma-asuntona.

Sotien jälkeen Kruununvoudintalossa oli useita vuokra-asuntoja. Jossain vaiheessa rakennus pääsi huonoon kuntoon ja jopa katto oli romahtanut.

Kruununvoudintalo oli 1980-luvulla purkutuomion alla, mutta Kruununvoudintalo-yhdistys pelasti sen. Se suojeltiin rakennussuojelulain nojalla vuonna 1991.

Vuonna 1992 se siirtyi Kruununvoudintalon kannatusyhdistyksen omistukseen.

Talo saneerattiin vuosina 1992-94.

Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset ryhtyivät emännöimään Kruununvoudintaloa vuonna 2015.

Taloa vuokrataan juhliin, kokouksiin ja kulttuuritapahtumiin.

#