keskiviikko 11.12.2019 | 15:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katse tielle, puhelimet pois! – Koulujen alku toi liikenteeseen pieniä ekaluokkalaisia, jotka vaativat autoilijoilta erityishuomiota

Outi Airola Kokkola-lehti
Ke 14.8.2019 klo 10:35

Liikenneturvan kysely on karua kertomusta: moni kokee suojatiellä vaaratilanteita. Viidesosa kertoo suorastaan pelkäävänsä kadun ylittämist. Kaksi viidestä kertoo joutuneensa suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen. Mikä pahinta: kyselyyn vastanneista autoilijoista joka neljäs kokee ajamisen hitaaksi ja ärsyttäväksi, jos antaa tilaa jokaiselle suojatielle pyrkivälle jalankulkijalle.

– Meidän aikuisten on yhdessä vastattava lasten liikenneturvallisuudesta riippumatta siitä, ovatko lapset omia vai naapureiden, painottaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Monilla alueilla Suomessa vanhempainyhdistykset ovat ottaneet selvän roolin koulutien turvaamisessa. Vanhemmat saattelevat lapsia kouluun tai vahtivat vuoroaamuin koulureitillä. Onpa Kokkolassakin vapaaehtoisia, jotka huolehtivat kadun ylityksestä ruuhkaisten kouluteiden edessä.

– Me saimme tämän idean torstaina, kun mietimme koulujen alkamista. Sitä, että pelkästään peruskoululaisia lähtee täältä bussilla kouluun yli sata joka aamu. Lisäksi tulevat muut koululaiset ja opiskelijat, kertoo Ykspihlajan koulun Vanhempainyhdistyksen jäsen Asta Silvanne.

Nyt he esittelevät yhdessä puheenjohtaja Heidi Keto-Tokoin ja juuri koulusta saapuneiden lasten kanssa kylttejä, jotka ennättivät painosta sopivasti maanantaiksi. Liikennemerkissä komeilee kännykkä ruksittuna ja sen alla teksti: Pää ylös!

Vanhempainyhdistys haluaa kiinnittää huomiota akuuttiin ongelmaan. Se on kännykän ja auton yhdistelmä. Kuskit roikkuvat puhelimessa kesken ajon ja pahimmillaan tekstailevat rattiin nojaten.

– Tämä on aika tavallista. Olen nähnyt rekkakuskeja, jotka tekstailevat ja poliiseja, jotka puhuvat ajaessaan puhelimeen. Jos katse tai keskittyminen on puhelimessa, ei välttämättä näe ympärilleen liikenteessä, sanoo Heidi Keto-Tokoi.

Tästä on jo lukuisia esimerkkejä meidänkin alueeltamme: on kuolonkolareita, joissa tekstari on jäänyt kesken.

– Nyt kun suuri määrä lapsia liikkuu yhtä aikaa aamulla tiellä, on oltava erityisen tarkkana. Ja kun koulut alkavat eri aikaan eri puolilla Suomea, kaikki eivät hoksaa, että koulut ylipäätään ovat alkaneet, tietää Silvanne.

Kumpikaan ei tiedä, että mitään vakavaa olisi vielä oman kylän lapsille sattunut. Toki vanhemmat ovat aamuisin saatelleet lapsia ahkerasti evakkokoulubussiin, mikä lienee auttanut.

– Vakavaa ei ole sattunut, mutta vaaratilanteita kyllä, kertoo Keto-Tokoi.

Viimeiseen kolmeen vuoteen ei lapsille eikä nuorille ole tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta suojatieonnettomuutta Suomessa. Tästä tilanteesta on pidettävä kiinni, sanoo Liikenneturvan Tarvainen.

– Muutos suojatiekulttuurissamme on käynnissä ja kaikki voivat vaikuttaa tähän kehitykseen, huomauttaa Tarvainen.

Liikenneturva ehdottaa, että turvallisuusasioissa otettaisiin oppia tiehankkeista tutusta allianssimallista.

– Se tarkoittaa yhdessä tekemistä usean alan ja monen toimijan kesken, sanoo Tarvainen.

Eli juuri sitä, mitä vanhempainyhdistykset tekevät. Apuna toimii sosiaalinen media.

– Sieltä me tuon liikennemerkin kuvan nappasimme. Eikä maksanut montaa kymppiä kylttien teettäminen. Uskomme, että tämä herättelee autoilijoita koulujen alkamiseen, sanoo Keto-Tokoi.

”Me saimme tämän idean torstaina, kun mietimme koulujen alkamista.

#