keskiviikko 11.12.2019 | 15:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Modernia modernismia – Galleria Artistan näyttelyssä katsojaa haastetaan pohtimaan, mihin suuntaan modernismilla on mahdollisuus mennä

Anu Jylhä Kokkola-lehti
Ke 14.8.2019 klo 08:00 [päivitetty ke 12:37]

Taiteilija Juha Rautio kertoo suurella intohimolla taiteestaan kuljettaen tarinaa Wassily Kandinskystä omiin nuoruusvuosiinsa ja populaarikulttuurin nousuun, samalla järjestäen näyttelynsä viimeisiä osia paikoilleen.

Kineettisiä konstruktioita kosmoksessa eli affekteja aika-avaruudessa -näyttely on juuri sitä, mitä sen voisi kuvitellakin olevan. Suuria öljytaulujen kankaita peittävät kirkkauttaan huutavat värit ja toistuvat kuviot, mutta myös ihmisfiguurit.

Taustalla kuuluvat äänet näyttelyn oheen tehdystä videosta. Kaiken suuruuden keskellä kommentoi taiteilija torstaina pidettäviä avajaisia hillitymmin.

– Jos muutamia ihmisiä tulisi katsomaan, niin se olisi mukavaa, toteaa samaan aikaan syntymäpäiviäänkin juhlistava Rautio.

Näyttelyyn menijän on tärkeää tietää, että Raution pyrkimyksenä taiteessaan on uudistaa modernismia nykyisen tietämyksen ja teknisten apuvälineiden avulla maalaustaiteen ollessa oleellinen osa sitä.

Raution mukaan hänen taiteensa on 1900-luvun modernismia tuotuna nykyaikaan.

– Teoksissani kerronnallisuus ei ole niin tietoista, pikemminkin alitajuista. Muuten tutkin ja hyödynnän modernismin muotokielessäni paljon eri tieteenalojen, kuten neurologian ja psykologian tietoutta.

Koska kyse on modernismista nykypäivänä, on taiteilija ottanut taiteensa tekemisen välineeksi myös videon ja 3D VR 360 -tekniikan.

– Videot syntyvät maalaamisen ohessa. Niillä on enemmänkin mainosarvoa, koska ne saa helposti ja nopeasti levitykseen, mutta eihän kukaan digitaalisesta sisällöstä halua maksaa. Sitä on niin paljon saatavilla.

Maalaustaiteella on Rautiolle myös syvempi merkitys kuin videoilla.

– Maalaaminen on kuin ponnahduslauta värien syvemmälle kokemukselle ja meditatiivisen tilan hakemiselle, hän jatkaa.

Taiteilija kertoo olleensa taiteen parissa jo murrosikäisestä asti. Silloisen populaarikulttuurin nousu on vaikuttanut hänen työskentelyynsä vahvasti.

– Koulussa taide oli tarkkaa muotojen jäljentämistä ja tutkimista. Sääntöjen opettelua. Vapaa-ajalla unohdin kaiken sen ja kokeilin eri asioita. Elin 1960-luvun populaarikulttuuria – Marimekon ja The Beatlesin aikaa, jolloin oli selvää, että taiteessa on kaikki vapaus!

Nuorille taiteilijoille Rautiolla on kuitenkin yksi neuvo.

– Olen aina sanonnut, että harjoittakaa fotorealismia, jotta opitte kopioimaan tarkasti. Se on tekniikka, joka on avain kaikkeen, vaikka ekspressionismiin ja abstraktioon, hän kehottaa.

”Muuten tutkin ja hyödynnän modernismin muotokielessäni paljon eri tieteenalojen, kuten neurologian ja psykologian tietoutta.

#