keskiviikko 11.12.2019 | 16:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Airolan pääkirjoitus: Ihminen on edelleen paras

Outi Airola Kokkola-lehti
Ke 14.8.2019 klo 13:00

Meidän elämämme on siirtynyt niin pitkälti tietokoneohjelmien varaan, että hirvittää. Tästä kuviosta voi selvitä hengissä, mutta välillä tulee haavoittumisia. Tietoyhteiskunta on tosiasiassa paljon haavoittuvaisempi kuin ihminen, sillä koneilla ei ole minkäänlaista maalaisjärkeä. Se järki mikä sinne on asennettu, on hyvin kapea-alainen ja ohuesti elämää tunteva. (Tämän tunnistavat kaikki Kelan kanssa asioivat.)

Asiasta on tällä viikolla saatu elävä esimerkki. Perhonjoen siltatyömaan liikennelaskelmat menivät pahasti pieleen, koska tietokoneohjelma ei osannut ottaa huomioon autoilijoiden väliin jääviä aukkoja. Vaikka laskelmat tilattiin kahdelta konsultilta, molempien koneissa oli sama vika.

No, kyllähän tämä jo naurattaa, vaikka ei välttämättä niitä autojonoissa makaavia töihin menijöitä. Tekisi mieli ehdottaa Elylle, että kahden konekonsultin sijaan käytettäisiin jatkossa yhtä konsulttia ja yhtä ihmistä. Konsultti käyttäisi koneälyään ja ihminen seisoisi pari päivää tien varressa kädessään ruutuvihko. Vihkoon se ihminen merkkaisi viivalla jokaisen ohi porhaltavan auton. Tätä ihmisen laskelmaa peilattaisiin sitten konsultin konelaskentaan. Jos ero olisi huimaava, mietittäisiin missä meni pieleen ja kenellä.

Tämähän ei tietenkään mene läpi missään instanssissa. Mikään itseään kunnioittava firma ei enää lähetä tavallista ihmistä ruutuvihkoineen tien laitaan. Miltä se edes näyttäisi? Kivikautiselta! Sen sijaan sinne asennellaan toinen toistaan hienompia kameroita ja ohjelmia ja niiden ympärillä pörrätään tärkeän näköisinä.

Usein hämmentää se, miten helposti asiantuntijat ohjaavat toimittajiakin nettiin etsimään vastauksia aivan yksinkertaisiin kysymyksiin. Tälläkin viikolla yritin selvittää kissojen ja koirien kanssa jotakin asiaa, jota en googlaamalla löytänyt. Joka ikinen asiantuntija neuvoi nettiin. Sellainenkin, jonka pitäisi tietää alansa perusasiat kuin vettä valaen. Eikä nyt puhuta korkean tason tiedosta, vaan ihan perustavaa laatua olevasta tiedosta.

Noh, kesäloma on takana ja edessä taas pitkä pieti tiedon valtateillä. Onneksi uusi polvi on retroutumassa eli palaamassa monessa asiassa vanhoihin käytäntöihin. Ehkä kynä ja paperi nousevat tulevaisuudessa arvoonsa uudelleen.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Tekisi mieli ehdottaa Elylle, että kahden konekonsultin sijaan käytettäisiin jatkossa yhtä konsulttia ja yhtä ihmistä. Konsultti käyttäisi koneälyään ja ihminen seisoisi pari päivää tien varressa kädessään ruutuvihko.

#