perjantai 24.1.2020 | 10:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oppia jo vuodesta 1869 – Villan koulu viettää 150-vuotisjuhliaan tällä viikolla

Martina Store Kokkola-lehti
Ke 4.9.2019 klo 10:25

Pohjanmaan historiallisen maakunnan vanhin edelleen käytössä oleva ruotsinkielinen koulu, Villan koulu, täytti maanantaina 150 vuotta. Kolmatta luokkaa käyvät Elias Rasmus, Samuel Wentus ja Sofia Valkama kertovat, että on huikeata käydä niin vanhaa koulua. Muitakin yhtä vanhoja asioita he tietävät.

– Ainakin sellaiset poljettavat ompelukoneet ovat yhtä vanhoja, Wentus tuumii.

Ensimmäisen kerran koulun ovet avattiin vuonna 1869 punaisessa kappalaistalossa nimeltään Villa, josta juontaa myös koulun nimi. Pienessä talossa pidettyyn kouluun kirjattiin tuona vuonna 144 oppilasta.

Yhteensä kolmessa eri rakennuksessa toiminut koulu pääsi muuttamaan nykyisiin toimitiloihinsa vuonna 1953. Kaksi aiempaa koulurakennusta ovat nekin vielä pystyssä koulun pihapiirissä.

Kolmosluokkalaiset ovat päässeet tutustumaan Villan koulun historiaan muun muassa katsomalla siitä tehdyn videon. Heidän mielestään koulunkäynti on tänä päivänä paremmalla tolalla.

– Ennen vanhaan piti aina nousta seisomaan, jos halusi sanoa jotain, Wentus ihmettelee.

– Me emme ehtisi oppia tunnin aikana mitään, jos koko ajan pitäisi nousta, Valkama toteaa nauraen.

Nykyinen koulurakennus kävi läpi mittavat peruskorjaukset vuosien 2009 ja 2011 välillä. Tänä päivänä tilat ovat modernit ja pedagogisesti toimivat.

Oppilaita koulun käytävillä kulkee tänä lukuvuonna 132 ja esikoululaisiakin on 22. Oppilaat tulevat Linnusperän, Kallisen, Kaustarin ja Ventuksen alueilta.

Tulevaisuudessa koulun käytävillä nähdään myös Kirkonmäen koulun oppilaat, kun koulut tulevaisuudessa yhdistyvät. Villan koulun rehtori Tua Masar näkee koulujen yhdistymisen positiivisena asiana.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että isompi koulu on ihan hyvä asia. Isossa koulussa opettajistolla on saatavilla laajemman työyhteisön tuki, ja paremmat mahdollisuudet tarjota oppilaille heidän kaipaamaansa opetusta, kun koululuokkia ei tarvitse liittää yhteen. Kun meillä on isoja kilpailukykyisiä kouluja suomenkielisellä puolella, on hyvä, että niitä on tulevaisuudessa myös ruotsinkielisellä puolella.

Masar toteaa, että koulujen yhteenliittyminen pelottaa enemmänkin vanhempia kuin lapsia. Tämä olettamus osoitetaan todeksi, kun lapset pääsevät ääneen.

– Tosi mahtavaa! On kiva, kun saadaan iso koulu ja paljon uusia kavereita, he toteavat yhteen ääneen.

Yksi Villan koulun erityispiirteistä on se, että koulu tarjoaa Kokkolan ainoana ruotsinkielisenä kouluna opetusta myös erityisoppilaille.

– Kaupungissa oli aikoinaan kaksi harjoituskoulua, Katarina ja Ventus. Nämä kumpikin liitettiin Villan kouluun vuonna 1994, ja ovat olleet osa meidän kouluamme siitä asti. Meillä on erityisoppilaita varten kolme erityisopettajaa ja 11 erityisavustajaa.

150-vuotisjuhlavuotta on juhlittu tällä viikolla lasten ehdoilla. Juhlaan kuului tutustumista koulun historiaan, lauluesityksiä ja parhaana asiana:

– Kakkua, toteaa Rasmus tyytyväisenä.

– Kaikki koulusta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan sekä vanhaan että uuteen koulurakennukseen tällä viikolla, vinkkaa Masar.

”Henkilö-kohtaisesti olen sitä mieltä, että isompi koulu on ihan hyvä asia.

#