torstai 28.5.2020 | 09:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesi saa viedä – Raila Paavola kuvailee olevansa seikkailija, joka mielellään maalaa kaikenlaista

Maria Store
To 3.10.2019 klo 09:00

Raila Paavolan mielestä akvarellien maalaaminen on ihaninta silloin, kun hän saa itsekin yllättyä siitä, mihin työ vie.

– Jotkut tykkäävät tehdä työtä tarkasti ja hallitusti pienellä vesimäärällä. Itse tykkään läträtä vedellä ja jos vesi ja värit alkavat tehdä jotain juovaa, joka etenee kiinnostavasti, voin seurata perässä ja katsoa minkä tarinan se haluaa minulle kertoa, ja jatkaa siitä, kaustislainen Paavola kertoo.

Siten on syntynyt esimerkiksi punaisen ja oranssin väreissä hehkuva iso teos. Teokseen Paavola oli ennalta päättänyt vain värit ja antoi sitten veden ja luovuuden viedä.

Galleria Artistassa avautui tiistaina Paavolan Vesiaskelmerkkejä -akvarellinäyttely.

– On mukavaa tuoda työt neutraalin ympäristöön, missä ympärillä oleva sisustus ei vaikuta siihen, miltä ne näyttävät. Näyttelyn suunnitteleminen on hauskaa, mutta toisaalta haastavaa, sillä teen monenlaisia töitä monenlaisilla eri tekniikoilla. Mietin tarkkaan mitä töitä näyttelyyn tuon, että siitä ei tule sillisalaattia.

Esillä oleviin tauluihin on abstraktien aiheiden lisäksi ikuistettu ihmishahmoja ja eläimiä. Paavola kuvailee olevansa seikkailija, joka mielellään maalaa kaikenlaista.

– Tavoittelen lennokkuuden tunnetta, se on luomista parhaimmillaan. Jos hinkkaa samoja aiheita koko ajan, lennokkuus häviää.

Paavola muistaa tarkalleen päivän, jolloin ryhtyi tekemään taidetta. Se oli ylioppilaskirjoituksia seuraava päivä. Paavola oli valinnut lukioon valinnaiseksi musiikin ja huomasi kesken opiskelun, että kuvataide olisikin ollut parempi vaihtoehto.

– Kirjoitusten jälkeen marssin kirjakauppaan ja ostin öljyvärit. Ryhdyin maalaamaan omin nokkineni, ja eihän siitä mitään tullut.

Sittemmin Paavola on käynyt lukuisilla taidekursseilla kymmenien eri taiteilijoiden opissa. Keski-Pohjanmaan opiston kurssilla opettaja kannusti Paavolaa akvarellien pariin.

– Ilmoittauduin Ullavan kuvataiteen ja musiikin viikon akvarellikurssille. Siellä innostuin akvarellimaalaamisesta totaalisesti.

Paavola on edelleen innokas kursseilla kävijä. Takana on kolme-neljäkymmentä kurssia.

– Se on yksi tapani raivata taiteen tekemiselle aikaa. Kursseilla saan keskittyä vain maalaamiseen, eivätkä muut työt häiritse. Kurssien ja uusien opettajien avulla pyrin kehittymään ja löytämään aina uutta otetta ilmaista itseäni, koska jatkuva jano uuden oppimiseen on kova. Kursseilla maalaan kuin hullu, olen niin innoissani.

Vesiaskelmerkkejä-akvarellinäyttely on esillä Galleria Artistassa 1. marraskuuta saakka.

Näyttelyn nimeä Paavola selittää seuraavanlaisesti:

– Askelmerkithän ovat pituushypyssä tarkan kokeilun ja laskemisen paikkoja, mutta akvarellimaalauksessa askelmerkit syntyvät ja häipyvät aina uusien siveltimenvetojen ja valuttelujen alle, kuin veteen piirretty viiva.

”Tavoittelen lennokkuuden tunnetta, se on luomista parhaimmillaan.

#