sunnuntai 31.5.2020 | 07:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rokkikoululla kannustetaan nuoria oman musiikin tekoon –  Pauli Hanhiniemi ja Heidi Maria Paalanen vierailevat Rokkikoululla kertomassa biisien tekemisestä

Maria Store
Ke 30.10.2019 klo 12:53 | päivitetty ke 12:53

Rokkikoulun toiminnanohjaaja Jussi Turpeinen haluaa kannustaa kokkolalaisia nuoria tekemään omaa musiikkia. Turpeinen muistelee, että kun hän lähti 90-luvulla Kokkolasta, tekivät kaikki bändit omaa musiikkia.

– Nyt suurin osa tekee covereita. Haluaisin nuorten kokkolalaisten omaa ääntä kuuluviin. Tällä hetkellä omia biisejä tehdään eniten räpin saralla.

Rokkikoulu järjestää syksyn aikana tekstinkirjoituskilpailun, johon Turpeinen toivoo runsasta osanottoa. Tekstejä voi lähettää Turpeiselle sähköpostitse.

Turpeinen korostaa, että kilpailuun voi osallistua matalalla kynnyksellä. Vastaan otetaan niin riimejä, runoja kuin tekstinpätkiäkin, valmiiden tekstien lisäksi.

– Otamme vastaan kaikki ideat! Käymme ammattilaisten kesken tekstejä läpi ja ammattilaiset saattavat bongata keskeneräisestäkin tekstistä jotain, josta voi yhdessä tehdä valmiin biisin.

Hän haluaa madaltaa kynnystä oman musiikin tekemiseen.

– Nuoret ovat usein hirveän kriittisiä ja eivät pidä tekstejään valmiina.

– Opiskelin matematiikkaa yliopistossa. Siellä professori sanoi, että jos joku ongelma ei ratkea omassa päässä, kannattaa sanoa se ääneen. Usein jo pelkästään ongelman ääneen lausuminen avaa portteja ja samalla ratkaisu saattaa selvitä. Sama idea toimii myös biisien tekemisessä.

Turpeinen sanoo, että biisien raakileita kannattaa rohkeasti näyttää muille, sillä yhdessä niistä voi jalostua helmiä.

Tekstinkirjoituskilpailu on osa isompaa rokkikoulun Kokkola 400 -projektia. Turpeisen haaveena on, että lopputuloksena on levy, jossa on kymmenisen kokkolalaisvoimin syntynyttä kappaletta.

– Haluan, että kaikki rokkikoulun 140 oppilasta pääsevät jossain muodossa osallistumaan levyttämiseen.

Säveltämään ryhdytään keväällä pienryhmissä. Turpeinen haluaa venyttää rajoja ja säveltää esimerkiksi tekstiviestikeskustelun.

– Hyviä biisin ideoita voi löytyä kummallisista paikoista, kun antaa mielikuvituksen lentää.

Työtä tehdään yli genre-rajojen ja Turpeinen haluaa myös osallistaa projektiin kaikkia taiteenaloja Kokkolassa.

– Levyn voisivat kuvittaa lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat. Musiikkivideoiden tekemisestä on ollut puhetta Mediakeskus Limen kanssa. Tanssia opiskelevat voisivat tehdä videoille koreografiat.

Turpeinen kaavailee, että levytetyistä kappaleista kaupunkilaiset saisivat äänestää suosikkiaan. Voittajakappaleen tulisi esittämään joku ”nuorison idoli”.

Projektia vauhditetaan järjestämällä Rokkikoulun avoimien ovien päivä ja biisityöpaja, jonne saapuvat puhumaan Pauli Hanhiniemi (Kolmas nainen) ja kokkolalainen lauluntekijä Heidi Maria Paalanen (Robin, Antti Tuisku, Jannika B).

Tilaisuus järjestetään Nuorisokeskus Vingellä 31.10. iltakuudelta ja se on ilmainen ja avoin kaikille.

Tässä juttusarjassa bongailemme sieltä täältä miten Kokkolan 400 -juhlavuoden valmistelut etenevät.

”Nuoret ovat usein hirveän kriittisiä ja eivät pidä tekstejään valmiina.

#