sunnuntai 31.5.2020 | 08:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Leiskaus! -messuilla pääsee laulamaan karaokea, kuvaamaan itsensä Hedwig-pöllön kanssa sekä tanssimaan ja musisoimaan

Maria Store
Ke 6.11.2019 klo 12:35

Musiikkia, tiedettä, kuvataidetta, tanssia ja liikuntaa. Kaikkiin näihin aloihin pääsee tutustumaan tulevana lauantaina lasten taide- ja liikuntamessuilla Isokylän monitoimitalolla. Kolmatta kertaa järjestettävät Leiskaus!-messut ovat aiempina vuosina tavoittaneet 250-300 lasta.

– Lapset kulkevat siellä pisteeltä toiselle innoissaan. Meno on hyvin aktiivista koko sen kolmen tunnin ajan, kertoo Keski-Pohjanmaan konservatorion apulaisrehtori Pasi Ojala.

Hän toteaa, että messut on myös mahtava osoitus taiteen perusopetuksen yhteistyöstä. Yhteistyö on kasvanut Loistava! - lasten ja nuorten kulttuuriviikon myötä.

– Se on tuonut meidät yhteen. Ennen olimme omissa kopperoissamme.

Tapahtumassa on paikalla 40 lasten ja nuorten parissa työskentelevää.

– Porukalla saadaan aikaiseksi iso juttu. Tapahtuma on meille iso ponnistus, mutta tähän on kiva panostaa, sillä se tavoittaa paljon perheitä, sanoo Lasten ja nuorten kuvataidekoulun rehtori Aija Isosaari.

Messuilla lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan eri harrastuksiin toiminnallisten pajojen kautta. Taito Keski-Pohjanmaan ja Lasten ja nuorten kuvataidekoulun yhteisessä pajassa valmistetaan ötököitä eri materiaaleista ja eri tekniikoilla.

– Kaikki toiminta on ilmaista kaikille, kertoo Marika Tyynismaa-Joukosalmi, joka työskentelee sekä kuvataidekoululla että Taito Keski-Pohjanmaalla.

Konservatorion tanssiosasto järjestää neljä puolen tunnin mittaista tanssipajaa. Messuilla ovat edustettuna myös kaikki konservatorion soitinryhmät.

– Lapset pääsevät kokeilemaan kaikkia instrumentteja opettajien opastamana, kertoo Ojala.

Luvassa on myös oppilaskonsertteja, lavalla nähdään muun muassa lapsikuoro Sävelsäkki. Lapsivieraat pääsevät itse esiintymään karaokessa, jossa heitä säestää live-bändi.

– Se oli erittäin suosittu viime vuonna, kertoo Ojala.

Myös Hannu Annalan kuvanuotteihin pääsee tutustumaan messuilla.

Kaupunginteatterin pisteellä vanhemmat voivat kuvata lapsiaan teatterin lainaamissa rooliasuissa. Kuvaan pääsee myös Kiepin järjestämässä Harry Potter -teemaisessa kuvapajassa. Kuvaan pääsee tunturipöllö Hedwigin kanssa ja päällensä saa halutessaan myös pukea viitan.

Kiepin tutkimus- ja tunnistuspisteessä pääsee tutustumaan korukiviin ja fossiileihin sekä tunnistamaan kasveja.

– Pyrimme herättämään lasten kiinnostusta luontoon, sanoo museopedagogi Mari Mäenpää.

Kahvilaa tapahtumassa pyörittää jousiorkestereiden vanhempainyhdistys.

Messuille on haluttu myös ottaa mukaan perheitä tukevia yhdistyksiä. Onnea ry:n Hanna Cygnel kertoo, että askartelupajassa tehdään isänpäiväkortteja.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nalletohtori tutkii ja hoitaa sairastuneita nalleja.

Samanaikaisesti Isokylän monitoimitalolla järjestetään myös liikuntatoimen perhetemmellys.

”Tapahtuma on meille iso ponnistus, mutta tähän on kiva panostaa, sillä se tavoittaa paljon perheitä.

”Kaikki kiertää” lasten ja nuorten kulttuuriviikon teemana

Loistavaa! -lasten ja nuorten kulttuuriviikko järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran.

Juhlaviikkojen kunniaksi ovat Kokkolan kaupungin sivistystoimi ja sen monet yhteistyökumppanit koonneet 9.-20. marraskuuta väliseksi ajaksi monipuolisen kattauksen lasten- ja nuortenkulttuuria.

Vuoden 2019 Loistavaa! -teemaksi on valikoitunut ”Kaikki kiertää – Allt Cirkulerar”. Teemassa otetaan kantaa ajankohtaisiin ympäristönsuojelun teemoihin, mutta muistutetaan myös kulttuurille tyypillisestä ajatusten ja tyylien kierrätyksestä.

Merkittävä osa Loistavaa! -tarjonnasta suunnataan suoraan kaupungin kouluille ja varhaiskasvatuksen yksiköille. Tämän lisäksi Loistavaa! -tarjontaan liittyy myös monipuolista perheohjelmaa.

Loistavaa! -viikon rungon muodostaa laadukas musiikkiohjelma. Centrian musiikin opetus juhlii viikon aikana 20-vuotistaivaltaan kahdella konsertilla. Myös nuoremmat muusikot Keski-Pohjanmaan konservatoriolta esittelevät osaamistaan eri tapahtumissa. Viikon aikana vipinää punttiin tulevat antamaan myös bileduo Pasi ja Anssi sekä räppäri-duo Ibe ja Melo.

Leiskaus! -messujen lisäksi on perheillä mahdollisuus monipuolisiin taide- ja käsityöharrastuksiin niin Kankurissa, Kälviän Fästäämöllä kuin lasten ja nuorten kuvataidekoulullakin. Ja tokihan Loistavaa! -viikkoon kuuluu myös lastenteatteria ja tanssia. Tapahtumia järjestetään teemaan sopivasti eri puolilla kaupunkia niin metsässä kuin uimahallissakin.

Loistavaa! -Lasten ja nuorten kulttuuriviikon järjestää Kokkolan kaupungin Loistavaa! -verkosto, johon kaupungin sivistystoimialan eri yksiköiden lisäksi kuuluu kokkolalaisia taiteen ja taidekasvatuksen toimijoita sekä yhdistyksiä.

#