maanantai 25.1.2021 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rakennusvalvonta on kovan paineen alla – "Jos olisi enemmän väkeä, olisi myös kaupunkilaisten ohjaamiseen enemmän aikaa"

Maria Store
Ke 13.11.2019 klo 17:00

Kokkolan kaupungin rakennusvalvonta on saanut osakseen kritiikkiä viime aikoina, niin poliitikoilta kuin kaupunkilaisiltakin. Kaupunkilaisia on harmittanut, että rakennustarkastajia ei saa puhelimen päähän tai että asiakaspalvelu on töykeää.

Kaupunkilupapäällikkö Minna Väisänen kertoo, että rakennustarkastajat tekevät työtä kovan paineen alla.

Kaupungilla on töissä viisi rakennustarkastajaa, joista yksi työskentelee Lohtajan, Ullavan ja Kälviän alueella. Rakennustarkastajat käyvät vuoden aikana läpi 600-700 lupaa.

– Keskeneräisiä rakennushankkeita on käynnissä koko ajan noin 2 000.

Rakennustarkastajia työllistävät myös pienemmät ilmoitusmenettelyt ja yleisvalvonta.

– Vähintään alku- ja loppukatselmukset. Siihen tulee lisäksi kaupunkilaisten yhteydenotot, esimerkiksi tiedustelut aikatauluista.

Väisänen sanoo, että paljon aikaa menee muuhun työhön, kuin itse päätöksien kirjoittamiseen.

– Joskus huomaan iltapäivällä, että aamulla kirjoittamani lause on vielä kesken, kun työ on koko ajan keskeytynyt.

Väisänen on antanut rakennustarkastajille luvan laittaa puhelin kiinni päätöksiä kirjoittaessa.

– Osa on aina katselmuksilla. Osa tekee kirjoitushommia illalla, koska puhelinliikenne rauhoittuu neljän jälkeen.

Väisänen sanoo, että jos asiakas ei saa rakennustarkastajaa puhelimella kiinni, ei paras vaihtoehto ole mennä sopimatta kaupungintalolle.

– Kun työ on kesken ja deadline painaa päälle, saattaa vastaanotto olla kireä, varsinkin jos vastapuoli on kireänä, selittää Väisänen.

Palautteesta on kuitenkin otettu oppia ja asiakaspalvelua pyritään kehittämään. Suunnitteilla on esimerkiksi ajanvarausjärjestelmä.

– Eniten ongelmia aiheuttaa epätietoisuus siitä, milloin rakennustarkastajan saa kiinni. Ajanvaraus helpottaisi sitä.

Väisänen vinkkaa, että sähköposti on hyvä tapa lähestyä rakennustarkastajia. Niihin, sekä soittopyyntöihin, vastataan aina.

– Sähköposti on hyvä ensikontakti ja sitä kautta voidaan sopia soittoaika. Sitä ennen rakennustarkastaja ehtii hakea tarvittavaa pohjatietoa, esimerkiksi kaavatilanteesta.

Väisänen tietää, että hänen alaisensa eivät suhtaudu asiakaspalveluun negatiivisesti, päinvastoin.

– Asiakaskontaktit ovat monelle mieluisia, silloin kun niille on tarpeeksi aikaa.

Väisänen toivoo, että rakennusvalvontaan saataisi lisää resursseja.

– Koko ajan mennään rimaa hipoen. Pienessä porukassa yksikin poissaolo vaikuttaa paljon. Jos olisi enemmän väkeä, olisi myös kaupunkilaisten ohjaamiseen enemmän aikaa.

”Lautakunnassa ei voi tehdä päätöksiä mielivaltaisesti”

Minna Väisänen sanoo, että moni luulee rakennustarkastajan olevan vain leimasin. Lupaprosessi on kuitenkin monimutkainen.

– Tietynlainen kärsimättömyys heijastuu meidänkin työhön. Meille on iloinen asia kun ihmiset rakentavat ja olemme tyytyväisiä kun saamme ohjattua hanketta niin, että sille pystytään myöntämään lupa. Emme me tahallaan jarruta rakentamista.

Lupia haetaan eniten helmi-toukokuussa. Väisänen toivoo, että kaupunkilaiset olisivat lupahakemustensa kanssa ajoissa.

– Nyt voisi jo hakea lupaa ensi kesän projektille, eikä kuukautta ennen. Sitten pommitetaan ja kysellään jopa päivittäin missä lupa viipyy. Meillä menee enemmän aikaa vastailuun, kun itse lupaprosessin suorittamiseen. Moni kokee, että luvan hakeminen on viimeinen askel ennen rakentamista, kun sen pitäisi olla ensimmäinen.

Väisänen tietää tapauksia, jossa rakennusvalvonnalta vaaditaan lupaa, kun talopaketti on tulossa kuukauden päästä.

–  Luvat halutaan nopeasti sovittujen urakoiden takia, joita on tehty jo mahdollisesti ennen lainvoimaisia lupapäätöksiä.

Väisänen toteaa, että konflikteja aiheuttaa myös se, että kaikki eivät ymmärrä, että lupia käsittelevä rakennus- ja ympäristölautakunta on viranomaislautakunta, jossa ei tehdä poliittisia päätöksiä.

Samoja ongelmia on Väisäsen mukaan myös muissa kaupungeissa, ei ainoastaan Kokkolassa.

– Joskus peräänkuulutetaan maalaisjärkeä päätöksentekoon, mutta kaikki päätökset täytyy pystyä perustelemaan lailla ja säädöksillä. Päätöksiin eivät saa vaikuttaa esimerkiksi hakijan tiedot, ainoastaan hankkeen tiedot. Kuntalaisia täytyy kohdella tasapuolisesti.

Pitkään lautakunnan puheenjohtajana toiminut Hans Snellman on samoilla linjoilla.

– Lautakunnassa ei voi tehdä päätöksiä mielivaltaisesti, vaan on äärimmäisen tärkeää, että olemme johdonmukaisia. Muuten luottamus kärsii. Toki tekisimme mielellämme aina myönteisiä päätöksiä, mutta joskus lait ja säädökset tulevat vastaan.

Snellman sanoo, että virkamiestyönä ja asiakkaiden kanssa keskustelemalla yritetään hakea kompromisseja, mutta aina se ei ole mahdollista.

Näin lupaprosessi hoituu sujuvasti

Hae lupaa ajoissa, jo rakennushankkeen alkuvaiheessa.

Älä jätä lupahakemusta vajaana. Se viivästyttää lupahakemuksen käsittelyä. Seuraa aktiivisesti lupahakemuksesta jätettyjä viestejä ja vastaa täydennyspyyntöihin mahdollisimman nopeasti.

Palkkaa hankkeelle hyvä pääsuunnittelija. Ammattitaitoisella pääsuunnittelijalla on lupaprosessi hallussa ja se tekee asioimisen rakennusvalvonnan kanssa sujuvammaksi.

Lähde: Kaupunkilupapäällikkö Minna Väisänen

#