lauantai 26.9.2020 | 04:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ikkunoista kurkistaa joulu – Mäntykankaan ympäristöön aukesi tänä vuonna ensimmäistä kertaa omat jouluikkunat

Sini Sulkakoski
To 19.12.2019 klo 15:40

– Idea tähän tuli alueen asukkailta. Varsinaisen osallistujien kartoituksen aloitimme melko myöhään, marraskuun puolesta välistä. Vähän tuli hoppu organisoinnin kanssa, mutta hyvin ehdittiin! kertovat Mäntykankaan alueen ja lähiympäristön jouluikkunoiden idean puuhanaiset Kukka-Maaria Koskinen ja Jutta Piispanen.

Toimeliaat naiset keräsivät muutamassa viikossa kasaan mukaan lähtevät asukkaat, ja tekivät kartan mukaan osallistuvista talouksista. Koskinen myös suunnitteli ja piirsi tapahtumakartan logon, josta löytyy jouluikkuna-alueella olevia merkittäviä rakennuksia.

– Alueen asukkaita ei juurikaan tarvinnut houkutella mukaan, vaan lähtijöitä löytyi heti ja helposti!

Jouluikkuna-alue kulkee pääasiassa Mäntykankaan koululta Puistokadulle ja sen kautta vanhalle vesitorninmäelle.

Yksityishenkilöiden lisäksi tempaukseen lähtivät mukaan esimerkiksi Mäntykankaan koulu, Kokkolan huutokauppakamari, ortodoksinen rukoushuone, sekä Lasten ja nuorten kuvataidekoulu.

Karttoja ikkunoiden olinpaikoista löytyy esimerkiksi Mäntykangas 23. aidasta, Antik Helénin ovesta ja Facebookista Kokkolan wanhat talot –ryhmästä.

Jouluikkunat aukesivat kahdessa eri osassa, ensimmäiset kuudes päivä ja loput kolmastoista joulukuuta. Näin siksi, koska haluttiin että koko ajan olisi useampi ikkuna näkyvillä.

– Jokainen osallistuja sai suunnitella mieleisensä kokonaisuuden ikkunaan. Ei haluttu sen suhteen lähteä linjaamaan mitään yhteistä aihetta, koska se taas rajaisi osallistujien luovuutta. Luvassa on siis erilaisia jouluisia asetelmia ja tarinoita. Jouluikkunat voivat olla kellarin tasossa tai sitten hieman korkeammalla, aina toisessa kerroksessa asti!

Koskinen ja Piispanen kertovat, että pohjimmiltaan tempauksen kautta halutaan tuoda ihmisille joulumieltä, sekä iloista tekemistä puolin ja toisin.

– Monet nauttivat tällaisten kokonaisuuksien suunnittelusta, ja taas toisaalta kaikki voivat käydä katselemassa ikkunoita esimerkiksi iltalenkin muodossa. Halusimme luoda yhteisöllisyyttä ja mukavaa tekemisen meininkiä naapurustoon.

Iloinen kaksikko vakuuttelee, että melko varmasti jouluikkunat aukeavat myös ensi vuonna.

– Melko varmasti, suunnittelu on jo käynnissä!

Jouluikkunat ovat auki loppiaiseen saakka.

”Alueen asukkaita ei juurikaan tarvinnut houkutella mukaan, vaan lähtijöitä löytyi heti ja helposti!

#