maanantai 25.1.2021 | 09:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Annika Mäkelän kolumni: Hyvä, paha Puskaradio

Annika Mäkelä
Ke 15.1.2020 klo 11:00

Facebook-ryhmä Puskaradio Kokkola on kuin portti rinnakkaisiin, joskus hyvin vieraisiin todellisuuksiin. Tai vakuumipakattu Kokkola, jossa kaikki mausteet tiivistyvät ja korostuvat. Kun mielipiteet marinoituvat Puskaradiossa, pääsevät niin suloisimmat, kuin katkerimmatkin sävyt esiin.

Ihmiselle on tyypillistä kuvitella, että useimmat ovat hänen kanssaan yhtä mieltä. Ihmisellä on myös taipumus ympäröidä itsensä samanmielisillä ihmisillä, jolloin voi unohtua, että piirin sisällä syntyvä konsensus ei ylety kaikkiin. Puskaradio puhkaisee kuplan!

Puskaradion haaste piilee siinä, missä muidenkin nettifoorumien. Siellä syntyy harvoin aitoa keskustelua. Hyvienkin pointtien ohi on liian helppo skrollata.

Olisi myös keskustelulle eduksi, jos osapuolten mieli voisi muuttua ilman kasvojenmenetystä. Se on helpompaa, kun alkuperäistä kantaa ei ole kirjattu ikiajoiksi nettiin, eikä sen herkkää, vaiheittaista muutosta seuraa sivusta tuhatpäinen yleisö.

Nettiviidakossa yleensäkin elää lisäksi vielä merkillinen laji, joka pystyy tunnistettavasta profiilikuvasta ja väestörekisteriin merkitystä nimestä huolimatta karistamaan kaikki käytöstavat ja muuttumaan nettimörriksi, josta reaalimaailman minä ei ilmeisesti ole missään vastuussa.

Näistä syistä pidättäydyn usein itsekin julkaisemasta, vaikka muuten ajattelenkin, että esittämällä kannanoton yleisölle, joka on jo samaa mieltä, ei voi saavuttaa mitään.

Joulun alla joku oli ilmeisesti tehnyt suomalaista perisyntiä ja esiintynyt oma-aloitteisesti positiivisessa valossa. Puskaradiossa joku muistutti pian siitä, että vaikka hyväntekeväisyys on hienoa, niin jos siitä kertoo julkisesti, jää kymmenen pisteen lisäksi vielä papukaijamerkkinsäkin velkaa.

Moni yhtyi näkemykseen. Lahjoitukset kuuluu ilmeisesti tehdä kenenkään tietämättä nenäpäiväkonsertin ääressä! Kun hyväntekeväisyyskin pahoittaa mieliämme, en ylläty enää mistään.

Kirjoittaja on palvelualalla työskentelevä kolmen lapsen äiti, joka harrastaa Netflixiä, on kiinnostunut kaaoksenhallinnasta ja arvostaa Puskaradion ylläpitäjien tekemää moderointityötä.

”Kun hyväntekeväisyyskin pahoittaa mieliämme, en ylläty enää mistään.

#