tiistai 25.2.2020 | 05:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lasten ääni kuuluviin niin kutsutussa lasten valtuustossa – "Meidän perheessä on puhuttu paljon siitä, miten kaupunkia voisi kehittää"

Maria Store Kokkola-lehti
To 23.1.2020 klo 08:01 [päivitetty to 08:01]

Torkinmäen koulun salissa käy kuhina, kun alakoululaiset käyvät vaaliuurnilla. Käynnissä ovat ensimmäiset lasten vaalit, jossa valitaan edustajat jo helmikuussa perustettavaan lasten vaikuttajaryhmään, niin sanottuun lasten valtuustoon.

– Kaikki ovat olleet todella innoissaan. Moni on kertonut käyneensä katsomassa vaalimainoksia monta kertaa ja ovat kertoneet äänestävänsä, kertovat ehdolle asettuneet viidesluokkalaiset Julia Rasmus ja Onni Kola.

Kumpikin haluaa päästä vaikuttamaan ja viemään omia ja muiden samanikäisten ajatuksia eteenpäin.

– Meidän perheessä on puhuttu paljon siitä, miten kaupunkia voisi kehittää. Kotoa kannustettiin lähtemään tähän mukaan, niin voin viedä ideoita eteenpäin, sanoo Julia Rasmus.

Hänen mielestään kaupunki kaipaa esimerkiksi sisäskeittipaikan ja polkuautoradan, jossa jo pienenä voi käydä harjoittelemassa liikennesääntöjä.

Kaksikko tietää, että kaikki eivät ole yhtä rohkeita kertomaan muiden edessä mielipiteitään, mutta he lupaavat, että koulun edustajat vievät myös hiljaisempien viestiä eteenpäin.

Koululaisilla ei ollut äänestyspakkoa, mutta opettaja Johanna Elo arvelee, että äänestysprosentti on silti korkea, sillä oppilaat ovat olleet innoissaan uudesta tavasta vaikuttaa.

– Lapsilta kuulee usein ideoita, joita aikuiset eivät osaa edes ajatella. Tosi mukavaa, että he pääsevät näin vaikuttamaan, toteaa Elo, joka puuhasi äänestystä yhdessä opettaja Anton Sunabackan kanssa.

Valituille edustajille järjestetään perehdytyskoulutus ja mentoreina toimivat nuorisovaltuuston edustajat.

– Ennestään ei tarvitse osata mitään, vaan yhdessä opitaan. Yhdessä käydään läpi esimerkiksi mitä tarkoittaa vaikuttaminen ja osallisuus, kertoo lasten vaikuttajaryhmän sihteerinä ja ohjaajana toimiva lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Sanna Immonen.

Lasten oma vaikuttajaryhmä on saanut alkunsa Kokkolan kaupungin lapsiystävällinen kunta -kehitystyöstä. Toissasyksynä kartoitettiin lapsiystävällisyyden nykytilannetta ja kehitystarpeita Kokkolassa.

– Erityisesti nuorisovaltuuston väki kiinnitti huomionsa siihen, että alle 13-vuotiaiden ääni pitäisi saada kuuluviin, kertoo Immonen.

Nuorisovaltuustossa vaikuttavat 13-20-vuotiaat nuoret, mutta sitä nuoremmilla ei ole ennen ollut vaikuttamisväylää. Päätettiin siis kehittää lapsille oma vaikuttajaryhmä. Kohderyhmäksi valikoituivat 2.-5-luokkalaiset.

– Edustajat valitaan kahdeksi vuodeksi, koska kausi on kaksivuotinen, kuten nuorisovaltuustossakin, selvittää Immonen.

Valittujen edustajien ensimmäinen tehtävä on valita lasten vaikuttajaryhmälle nimi.

Immonen kertoo, että muissa kaupungeissa on käytetty sellaisia nimityksiä kuin lasten parlamentti, lapsivaltuusto tai lasten valtuusto.

Lapsivaltuutetut tulevat tekemään tiivistä yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa. Tavoitteena on, että lasten valtuustolla on edustaja mukana nuorisovaltuuston kokouksissa ja nuorisovaltuustolla lasten valtuuston kokouksissa.

– Tarkoitus on näin rakentaa siltaa lasten ja nuorten välille. Nuoret tietävät, mistä lapset puhuvat ja toisin päin.

Nuoret voivat viedä myös lasten ideoita ja mielipiteitä eteenpäin kaupungin virkamiehille ja päättäjille. Nuorisovaltuustolla on edustajia lautakunnissa ja kaupunginvaltuuston kokouksissa.

Immonen kertoo, että nuorisovaltuusto saa kaupungilta lausuntopyyntöjä esimerkiksi kaavoitukseen liittyvissä asioissa.

– Nuorisovaltuuston ei tarvitse muistutella olemassa olostaan, vaan mielipiteitä kysytään automaattisesti. Lasten valtuustoa täytyy varmasti aluksi tehdä tutuksi, mutta toivottavasti hekin saavat jatkossa lausuntopyyntöjä eteensä, Immonen sanoo.

”Kotoa kannustettiin lähtemään tähän mukaan, niin voin viedä ideoita eteenpäin.

”Erityisesti nuoriso-valtuuston väki kiinnitti huomionsa siihen, että alle 13-vuotiaiden ääni pitäisi saada kuuluviin.

Lapset vaikuttamaan

Lasten valtuustoon valitaan kaikkiaan 30 edustajaa. Pienimmistä kouluista valitaan yksi edustaja, isommista kaksi.

Lapset ovat voineet asettua ehdokkaaksi vaaleihin huoltajan suostumuksella.

Vaalein valitut edustajat nimetään 29. tammikuuta ja lopullisen lasten vaikuttajaryhmän kokoonpanon vahvistaa kaupunginhallitus.

Lasten vaikuttajaryhmä kokoontuu koulun ulkopuolisella ajalla, vähintään kerran sekä kevät- että syyslukukaudella.

Oppilailla on koulussa tukenaan oman koulunsa kehittäjäopettaja.

Kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

#