maanantai 25.1.2021 | 08:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Diabetesta sairastavalle Pasi Nyröselle saksanpaimenkoira Rami on tärkeä tuki ja turva –  "Rami osaa hakea apua, jos en itse siihen kykene"

Maria Store
Ke 29.1.2020 klo 16:10

Pasi Nyrösen kolmevuotias saksanpaimenkoira Rami on oikea superkoira. Se on paitsi tärkeä hyöty ja tuki Nyröselle, joka sairastaa vaikeaa diabetesta, myös vapaaehtoistyötä viikoittain tekevä Kennelliiton luku- ja kaverikoira.

Pasi Nyrönen on itse kouluttanut Ramista ns. hypokoiran, joka haistaa omistajan verensokerin ailahtelut ja varoittaa, kun ne ovat liian matalalla tai liian korkealla. Silloin se tökkii omistajaansa, kunnes tämä tekee asialle jotain.

Nyrönen sanoo, että kaikilla koirilla on hyvä hajuaisti, mutta erityistä koulutusta vaatii tietyn hajun haistaminen ja sen yhdistäminen tiettyyn tehtävään.

– Rami osaa hakea apua, jos en itse siihen kykene. Jos verensokerini on matalalla, voi se hakea minulle vaikka tetramehun. Verensokerini saattaa tipahtaa joskus alle neljän, jopa yhteen ja puoleen.

– Minulla on jatkuvasti mukana verensokerimittauslaite, joka varoittelee ailahteluista, mutta tekniikka on tekniikkaa. Se voi pettää. Koiran hajuaisti ei petä koskaan.

Nyrösellä on myös muita vaivoja ja saattaa menettää yllättäen tajuntansa. Kotona Rami tökkii ja nuolee tämän kasvoja, kunnes hän herää.

– Jos pyörtyisin ulkona, lähtisi Rami lähimmän vastaantulijan luokse ja vetäisi housunlahkeesta mukaan. Onkin tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, että jos koiralla on avustajakoiran työliivi päällä, ei se muuten vain juokse vapaana, vaan se hakee apua.

Nyrönen käy Ramin kanssa Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n koulutuksessa, jossa haetaan varmuutta tehtäviin.

– Tenttien jälkeen Rami on virallinen henkilökohtainen tukikoira, jolla on sama status kuin avustajakoirilla.

Nyrösen tukena toimiminen on siis Ramin pääasiallinen tehtävä, mutta se ilahduttaa myös muita olemassaolollaan. Viime lauantaina Ramilla oli ensimmäinen lukukoiravuoro Kokkolan kaupunginkirjastossa.

Lukukoiran tehtävä on innostaa ja kuunnella lukijaa.

– Koiralle on helpompi lukea, sillä se ei arvostele, korjaile tai keskeytä, Nyrönen sanoo.

Parivaljakko käy myös kerran viikossa kaverikoiravierailulla esimerkiksi palvelutalossa tai kehitysvammaisten asumisyksikössä. Vierailuja tekevät myös muut Kokkolan Kaverikoirat.

– Siellä Rami on rapsutettavana ja juttelukaverina. Kaikki ovat iloisia vierailuista, mutta erityisen mielissään Ramista ovat vanhemmat miehet, joilla on ollut isoja koiria metsästyskavereina.

Nyrönen kehuu koiraansa rauhalliseksi ja fiksuksi koiraksi, joka ei hätkähdä mistään.

– Saksanpaimenkoiria ei ole juuri ollenkaan kaverikoirina tai lukukoirina. Lähinnä saksanpaimenkoiria käytetään suojelutehtävissä. Ramin luonteelle tällainen toiminta on kuitenkin sopivaa.

Nyrönen sanoo, että vapaaehtoistyö tuottaa hänellekin hyvää mieltä.

– Sairauksien vuoksi olen poissa työelämästä, joten vapaaehtoistyö antaa monenlaista iloa. Koiralla täytyy olla tietynlainen luonne, että pystyy toimimaan näissä tehtävissä, mutta kyllä tämä hommaa vaatii tietynlaista ihmistyyppiäkin. Empatiaa täytyy ainakin olla.

Luku- ja kaverikoirina toimivat koirat ovat käyneet ohjaajansa kanssa läpi Kennelliiton järjestämän koulutuksen.

– Teemme vapaaehtoistyötä kerran viikossa Kennelliiton suositusten mukaan. Siinä ajatellaan koiran jaksamista, selvittää Nyrönen.

Tämän viikon torstaina Nyrönen ja Rami-koira vierailevat Lohtajan kirjastossa. Kokkolan kaupunginkirjastossa lukukoira vierailee kuun viimeisenä lauantaina. Aikoja voi varata lasten osastolta.

Lukukoiratoiminnassa ovat mukana myös alaveteliläinen Marita Utter ja kokkolalainen Riitta Kiuru koiriensa kanssa.

– Koko Keski-Pohjanmaan alueella on vain kolme aktiivista lukukoirakkoa ja toivommekin mukaan lisää koirakkoja, sanoo Nyrönen.

”Jos pyörtyisin ulkona, lähtisi Rami lähimmän vastaantulijan luokse ja vetäisi housunlahkeesta mukaan.

RAMI

Ikä: Kolme vuotta

Tehtävä: Pasi Nyrösen henkilökohtainen tukikoira. Tekee myös vapaaehtoistyötä Kennelliiton kaveri- ja lukukoirana.

Lempilaji: Etsintä

Lempiruoka: Raaka liha ja lempijälkiruoka on perinteinen grillimakkara.

Perhe: Omistaja Pasi sekä saksanpaimenkoiraveljet Kaapo (5) ja Fonzie (11kk) sekä lukuiset karvakaverit.

#