maanantai 25.1.2021 | 08:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Muusikko Viktori Pesonen nauttii niin paljon työstään, että loma tuntuu pakolta

Maria Store
To 30.1.2020 klo 00:15 | päivitetty to 09:36

Mitä teet?

Olen päätoiminen muusikko ja pyöritän Samoaja-nimistä yhtyettä. Siinä sivussa teen muita musiikkialan hommia, buukkailen keikkoja ja joskus miksaan. Teen myös graafista suunnittelua.

Samoaja käynnistyi sooloprojektinani vuonna 2014 ja siitä on kehittynyt nelihenkinen bändi. Bändin kitaristi ja basisti olivat muuttaneet Kokkolaan opintojen perässä ja minä muutin tänne heidän perässään puolitoista vuotta sitten. Olen syntyisin Alavudelta, mutta Kokkolaan muutin Espoosta.

Bändillemme olemme kehitelleet oman genren: landscape pop. Se on yhdistelmä indie folkia ja alternative rockia.

Mikä sai valitsemaan nykyisen alasi?

15-vuotiaana perustin veljen ja ystävien kanssa ekan vakavasti otettavan bändin. Intohimo musiikkiin syttyi ja lähdin tavoittelemaan uraa sen parissa.

Lukion jälkeen en ole opiskellut mitään, vaan olen tehnyt pikkuduuneja siellä täällä, esimerkiksi aasialaisessa ravintolassa.

Sitten päätin, että minun on pakko keskittyä täysillä musiikin tekoon, jos haluan menestyä. Reilut kolme vuotta olen tehnyt musiikkia päätoimisesti.

Millaista työsi on?

Aamulla tulen kahdeksan maissa Kulma-kahvilaan koneen ääreen työskentelemään. Teen esimerkiksi töitä keikkamyynnin parissa. Lounaan jälkeen keskityn luovempaan tekemiseen.

Ulkotaiteellisia ideoita esimerkiksi keikkakiertueisiin liittyen syntyy koko ajan ja tekeminen ei lopu.

Bändin kanssa olemme tosi paljon reissun päällä. Laskin, että viime vuonna mittariin kertyi 30 000 kilsaa.

Tänä keväänä Samoajalla on 40 keikkaa. Maaliskuussa ilmestyy toinen pitkäsoittomme.

Mitkä ovat työsi parhaat/huonot puolet?

Huono puoli on se, että paljon töitä täytyy tehdä tosi pienellä palkalla. Mutta kaikki muu on kivaa ja kompensoi sitä. Saan työstäni energiaa ja ei tunnu lainkaan pakotetulta herätä aikaisin tekemään näitä juttuja.

Miten valmistaudut uuteen projektiin?

Seuraan inspiraatiota taiteellisissa töissä. Toimistohommissa olen rutinoituneempi. Kiertueisiin kuuluu paljon valmisteluita ja monia asioita täytyy tehdä jo kuukausia ennen kiertuetta.

Bändin osalta kiertueeseen valmistautumiseen liittyy treenaamista.

Levyä tehdessä opimme joka kerta jotain uutta, joten työtavat muokkaantuvat aina sitä mukaa.

Millainen taiteilijasielu olet?

Outo. Bändikaverin kanssa olen jutellut monesti siitä, että en ole varma maustani, siitä mikä tekee hyvän biisin tai mikä on hyvää musiikkia.

Observoin paljon ja olen aika dokumentaarinen. Kaikki biisit, jotka olen kirjoittanut ovat enemmän tai vähemmän omaelämäkerrallisia. En kirjoita fiktiota.

Mitä elämääsi kuuluu työn lisäksi?

Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi kissaa. Tykkään ruuanlaitosta. Pasta bolognese on bravuurini, siihen minulla on oma resepti. Tikka masala on myös top kolmosessa ja uusimpana suosikkina on auraburgeri karamellisoidulla sipulilla ja ananaksella. Tein sitä jouluruuaksi itselleni.

Mistä saat vastapainoa työllesi?

En koe tarvitsevani vastapainoa, koska teen töitä mielelläni ja työt eivät vie minulta voimia. Joskus on pakko ottaa lomaa, ja se tuntuu nimenomaan pakolta.

Paljasta jotain yllättävää itsestäsi?

Yksin kävellessäni harjoittelen haastattelujen antamista englanniksi. Olen tehnyt sitä yli kymmenen vuotta ja en tiedä mistä tapa sai alkunsa. Yritän tehdä sitä niin, ettei kukaan huomaa.

Tässä juttusarjassa esittelemme kokkolalaisia ja kokkolalaislähtöisiä kulttuurin parissa työskenteleviä ihmisiä.

”Yksin kävellessäni harjoittelen haastattelujen antamista englanniksi.

#