maanantai 25.1.2021 | 09:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kylä meren äärellä – "Sama minkä lenkkipolun valitsee, meri on aina lähellä"

Sini Sulkakoski
To 30.1.2020 klo 16:00

Karhi on sympaattinen pieni kylä puolen tunnin ajomatkan päässä Kokkolan keskustasta. Karhissa vallitsee rauhallinen henki, ja alue on lapsiperheiden suosiossa.

Kulku Karhiin käy Marinkaisen läpi mutkittelevan kylätien saattelemana. Mutkia tiellä kyllä riittääkin ja niiden varoituskylttejä – varoituskylttejä tuntuu olevan välillä jopa liioitellun paljon.

Etukäteen Karhiin tutustuessa silmiin osuu lähinnä historiallisia maamerkkejä. Karhiin tullessa, vähän ennen Karhin kyläkylttiä Yhdystie 7715 –varrella sijaitsee kasakkakivi, jonka kyljestä löytyykin näppärästi kiven historia:

”Perimätiedon mukaan Erkki Erkinpoika Anttila ampui kesällä 1808 tämän kiven takaa Karhin taloja ryöstelleen kasakan hyljepyssyllä.

Kasakka haudattiin lähelle suon laitaan. Kiveä on pienennetty.

Lohtajan kunta 1984. 2004.”

Eikä historianhavina tähän lopu, vaan saman tien varrella sijaitsee myös toinen kulttuurikohde. Lohtajan mestauskivi, jota on viimeksi käytetty mestaukseen vuonna 1796.

Historiannälkäiselle Karhista löytyy selkeästi paljon tutkittavaa!

Nykypäivän Karhissa kuitenkin uusi, että vanhempi asutus sulautuvat hienovaraisesti toisiinsa. Karhista löytyy perinteistä maalaismaisemaa, mutta ikään kuin kylän ulkoasu ja yleinen olemus olisi tavallista huolitellumpaa.

Karhin perinpohjaisesti tunteva Kauko Koskela on asunut alueella koko ikänsä. Hänellä on perinteisen Karhin kalasataman lähistöllä kesämökki, ja parin kilometrin päässä ”kylällä” talo.

– Hyvin täällä on pärjännyt ja asua voinut. Jäin viitisentoista vuotta sitten eläkkeelle, ja päivät kuluvat mukavasti kaikkea harrastellen.

Koskela kertoo, että luonto on ollut karhilaisille aina oleellinen osa elämää ja olemista.

– Monelle varsinkin meren läheisyys on todella tärkeä asia.

Nuorempaa ikäpolvea edustavat Hannele ja Juhani Karhula, jotka asuvat jo yhdeksättä vuotta Karhissa kolmen poikansa kanssa Juhanin isovanhempien entisessä talossa.

– Olemme molemmat Lohtajalta lähtöisin, joten oli luontevaa jäädä tänne. Käymme kumpikin Kokkolassa 30 kilometrin päässä töissä, mutta emme koe matkaa mitenkään ongelmana. Täällä asuminen on kuitenkin oma valinta, ja kulkemiseen on niin tottunut, lisätään yhteisesti.

Ylistystä Karhissa asumiselle kerää oma rauha ja lähellä oleva luonto. Meren läheisyys on Karhulan perheelle myös tärkeää.

– Sama minkä lenkkipolun valitsee, meri on aina lähellä. Kesällä pääsee nopeasti uimaan, ja meren äärelle on hyvä mennä rauhoittumaan.

Vaikka naapurit eivät niin sanotusti ole ”seinässä kiinni”, yhteisöllisyyden myötä naapurit ja heidän antamansa apu on kuitenkin aina käden ulottuvilla.

– Kyllä se tuo turvaa, kun tietää ja tuntee täällä asuvat ihmiset. Yhteishenki on täällä tosi vallitsevaa, ja apua annetaan aina puolin ja toisin.

Karhulat kertovat, että ikäjakauma Karhissa on matala. Lapsiperheitä on alueella paljon.

– Lapsille löytyy ihan läheltä paljon kavereita. Leikkipuistoa ei Karhissa ole, mutta se olisi kyllä tosi toivottu asia kylään. Jalkapallokenttä löytyy, ja sitä tulee hyödynnettyä kovasti.

Karhissa ei ole myöskään kauppaa, vaan kauppa-asiat hoidetaan joko Kokkolan marketeissa, Lohtajan kylällä tai Marinkaisen K-kaupassa. Myös hoitopaikka lapsille löytyy viereisestä Marinkaisen kylästä. Lohtajan terveysasema saa perheeltä myös kiitosta.

Karhuloilta ei juurikaan valitettavaa Karhista löydy, mutta yksi asia kuitenkin nousee pintaan:

– Aamulla kun lapsi kulkee pimeää tietä pitkin bussipysäkille, niin helpottaisi hirveästi, jos täällä olisi edes pienen pätkää katuvaloja.

Vaikka kymmenisen vuotta sitten toteutuneiden kuntaliitosten myötä Lohtaja ja sen myötä Karhi ovat nykyään Kokkolaa, Karhulat itse tuntevat itsensä vielä ”lohtajalaisiksi”.

– Ilman muuta olemme lohtajalaisia, ei mitkään viivat kartassa sitä asiaa muuta!

Kaupunginosat-sarjassa esitellään kokkolalaisia kyliä ja kaupunginosia satunnaisilla käynneillä.

”Kyllä se tuo turvaa, kun tietää ja tuntee täällä asuvat ihmiset. Yhteishenki on täällä tosi vallitsevaa, ja apua annetaan aina puolin ja toisin.

”Monelle varsinkin meren läheisyys on todella tärkeä asia.

#