maanantai 25.1.2021 | 10:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

PAM:n lakko voi sulkea Prismat: Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop toivoo, ettei lakkoa tule, PAM:n aluepäällikkö Marja Salmivuori kertoo, miksi kohteena on S-ryhmä

Palvelualan lisäksi lakkoon menee kiinteistöpalveluala, ja lakko vaikuttaa Chydenian, CABB:n, Freeport Cobaltin ja Bolidenin kiinteistöhuoltoon tai siivoamiseen.

Päivi Savela
Ma 3.2.2020 klo 14:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Palvelualan ammattiliitto PAM ry:n lakko sulkee tavaratalo Prismat Osuuskauppa KPO:n alueella. Prismat ovat lakossa viikolla kahdeksan torstaista 20. helmikuuta kello 6 alkaen, ja lakko päättyy perjantaina 21. helmikuuta kello 24.00.

Ylityökielto alkaa jo tiistaina 4. helmikuuta, ja se vaikuttaa suurimpien logistiikkakeskusten tavarantoimitukseen. PAM ilmoitti lakosta maanantaiaamuna.

PAM:n Pohjanmaan ja Keski-Suomen aluepäällikkö Marja Salmivuori kertoo, miksi S-ryhmä valikoitui PAM:n työtaistelun kohteeksi.

– S-ryhmä on nyt valittu, ja tämä on ensimmäinen toimenpide, mikä tehdään, jotta saadaan työnantaja takaisin neuvottelupöytään. Saattaa olla, että tulee vielä uusia päätöksiä, Salmivuori sanoo.

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop ei lähde spekuloimaan lakon vaikutuksilla.

– Tässä on aikaa vielä yli kaksi viikkoa, joten toivotaan, että työmarkkinaosapuolet pääsevät tyydyttävään ratkaisuun. Hehän tässä neuvottelevat, ei S-ryhmä, Biskop sanoo.

Biskop toivoo, ettei lakko toteudu, sillä "varmasti kaikki sitä toivovat".

Lakko vaikuttaa kaupan asiakkaiden arkeen. Salmivuoren mukaan raju toimenpide on tarpeen.

– Meidän halumme on saada työehtosopimus mahdollisimman pian aikaan. Se on jäsenistölle paras vaihtoehto, jotta saadaan palkankorotukset ja muut työehtosopimuksessa sovittavat asiat nopeasti voimaan, Salmivuori sanoo.

PAM:n tavoitteena neuvotteluissa on saada työajan pidennys eli kiky-tunnit pois työehdoista, samoin vastentahtoinen osa-aikaisuus. Kyse on osa-aikaisista työntekijöistä, jotka joutuvat tulemaan toimeen pienellä palkalla, kun heille ei ole tarjolla kokoaikaista työtä.

PAM:ssa on ryhdytty organisoimaan viikolla 8 tapahtuvaa lakkoa varten.

– Työ on silloin lakossa, ja se koskee myös siivoajia Prismoissa, Salmivuori sanoo.

Viikolla 8 alkaa myös kiinteistöpalvelualan lakko, joka koskee kiinteistöhuoltoa ja siivoamista. Lakot koskevat kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisia töitä.

Keski-Pohjanmaalla lakossa on RTK Palvelut Oy, joka vastaa Kauppakeskus Chydenian, CABB Oy:n ja Freeport Cobalt Oy:n kiinteistöhuollosta. ISS Palvelut Oy on lakossa Bolidenilla Kokkolassa.

#