maanantai 25.1.2021 | 08:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maria Åkerblom kokosi satoja kuulijoita Kokkolassa yli sata vuotta sitten – "Hänen vaikutuksena oli niin vahva, että osa hänen kannattajistaan ei halunnut myöntää edes Åkerblomin kuoleman jälkeen tämän tehneen mitään väärää"

Maria Store
To 6.2.2020 klo 08:45

Åkerblomilaisuus kiehtoo yhä vain, vaikka yli sata vuotta on kulunut siitä, kun Maria Åkerblom kokosi satoja kuulijoita Kokkolassa ja Teerijärvellä. Åkerblom kuoli lähes neljäkymmentä vuotta sitten.

Teologian tohtori ja Porvoon entinen piispa Gustav Björkstrand on Åkerblomin ja åkerblomilaisuuden asiantuntija.

Hän toteaa, että Åkerblomissa kiehtoo se, kuinka köyhän perheen kouluja käymättömästä tytöstä kasvoi tuhansia kuulijoita keräävä unissasaarnaaja.

Björkstrand teki Åkerblomista ensin historian ja kirkkohistorian pro gradu -tutkielmat, sitten lisensiaatintyön ja väitöskirjan.

Vuonna 1976 ilmestyneessä väitöskirjassa hän tutki åkerblomilaisuutta uskonnollisena liikkeenä. Vuonna 2011 ilmestyi Björkstrandin kirjoittama elämänkerta Maria Åkerblom: elämän ja kuoleman lähettiläs.

Lähtölaukauksen tutkimustyölle antoi vuosina 1962-63 vaikuttanut Oulun profetia, joka julisti, että Suomen kansan täytyi tehdä parannus tai muuten käy huonosti.

– Peloteltiin, että venäläiset tulevat ja vievät suomalaiset Siperiaan.

Oulun profetia muistutti Åbo Akademissa tuolloin opiskelevaa Björkstrandia åkerblomilaisuudesta, josta hän oli kuullut esimerkiksi isänsä kertovan.

–  Halusin tutkia, että miten tällaiset herätysliikkeet syntyvät ja kehittyvät. Mitään vakavasti otettavaa tutkimusta ei oltu åkerblomilaisuudesta aiemmin tehty. Oli aika, että joku tutki liikettä tosissaan ja otti selvää, mitä oikeasti tapahtui. Huhuja kiersi vaikka kuinka paljon.

– Enpä olisi arvannut pro gradua kirjoittaessani, että tulisin työskentelemään tämän aiheen parissa loppuikäni, toteaa Björkstrand naurahtaen.

Björkstrandia ihmetyttää kaikista eniten se, miten Åkerblom sai uskolliset kannattajansa jättämään kaiken ja muuttamaan hänen perässään Helsinkiin sekä kaiken lisäksi valehtelemaan oikeudessa ja tekemään pahempiakin rikoksia.

Enemmistö Åkerblomin seuraajista jätti hänet vähän ennen kun hän vapautui vankilasta. Monet olivat sittemmin aktiivisia jäseniä Etelä-Suomen seurakunnissa.

– Miten ihmiset, jotka olivat niin varmoja vakaumuksestaan tekivät myöhemmin täyskäännöksen?

Moni liikkeen jättänyt jäi asumaan pääkaupunkiseudulle, mutta osa palasi. Björkstrand tietää miehen, joka oli osallisena nimismies Ernst Veneliuksen murhayrityksessä Kokkolassa.

– Mies palasi Kokkolaan, pyysi Veneliukselta anteeksi ja myöhemmin heistä tuli hyviä ystäviä.

Kokkolasta Åkerblomin perässä lähteneet eivät saaneet olla yhteydessä perheisiinsä ja siten yhteydet kotiseudulle katkesivat pitkäksi aikaa ja joskus jopa täysin.

Osa pysyi Åkerblomille uskollisena loppuun asti. Åkerblomin kuoltua oli tämän arkun äärellä 50 ihmistä jättämässä jäähyväisensä.

– Hänen vaikutuksena oli niin vahva, että osa hänen kannattajistaan ei halunnut myöntää edes Åkerblomin kuoleman jälkeen tämän tehneen mitään väärää.

Väitöskirjaansa varten Björkstrand haastatteli noin kahtasataa liikkeen kanssa tekemisissä ollutta.

– Haastateltaville oli vaikeaa puhua asiasta ja moni ei ollut kertonut åkerblomilaisuudestaan edes lapsilleen. Haastattelut he antoivat vain, jos saivat pysyä nimettöminä.

”Hänen vaikutuksena oli niin vahva, että osa hänen kannattajistaan ei halunnut myöntää edes Åkerblomin kuoleman jälkeen tämän tehneen mitään väärää.

Keskustelua Åkerblomista

Ensi viikon tiistaina 11. helmikuuta Björkstrand keskustelee Johan Helanderin ja Jolin Slotten kanssa todellisuuden ja tarujen Maria Åkerblomista otsikolla Överträffar verkligheten dikten? - Voittaako todellisuus tarun? Ruotsinkielistä keskustelua ohjaa Sofie Stara.

#