maanantai 25.1.2021 | 08:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Voisiko Suntin ylittää tulevaisuudessa lossilla? – Kaupunkilaisia kuullaan Suntin siltaprojektista lähiaikoina kyselyn avulla

Maria Store
Ke 12.2.2020 klo 10:45

Konserni- ja kaupunkikehitysjaosto käsitteli pari viikkoa sitten Suntin siltojen tilannetta. Kiireellisin asia on huonoon kuntoon päässeen Punaisen sillan uudistaminen, mutta esiin nostettiin myös uuden sillan rakentaminen Meripuiston päähän.

Uuden sillan osalta pohdittiin seitsemää vaihtoehtoa: kääntösilta, sulkusilta, lossi/köysirata, matala palkkisilta, pitkä palkkisilta, ulokeansas/ristikkosilta, vinoköysisilta. Lossi/köysirata jätettiin jaostossa idea-asteelle, mutta se saa myös kannatusta.

Facebookissa kaupunginvaltuutettu Terho Taarna (vihr.) pohti, voisiko lossiratkaisu olla paikallinen erikoisuus, joka samalla mahdollistaisi veneilyn Suntista Vanhansatamanlahdelle.

– Lossi ei estäisi veneiden kulkua samalla tavalla kuin silta. Se voisi olla myös matkailullinen valtti. Ensisijaisena pidän kuitenkin Punaisen sillan remontointia.

Taarna korostaa, ettei ole tehnyt kustannusarvioita tai pohtinut teknistä toteutusta, vaan heittää vain idean ilmoille.

– Suntista on selkeä tarve päästä isommillakin veneillä merelle päin ja takaisin. Niin korkeaa kaarisiltaa tuskin saadaan, että ne pääsisivät sen ali kulkemaan.

Jaoston esityksessä pohditaan myös sitä mahdollisuutta, että suuret veneet voitaisi siirtää meren puolelle, jolloin silta ei vaikuttaisi niiden kulkuun. Sillasta saatetaan tehdä myös avattava, jolloin se ei myöskään estäisi isojen veneiden liikennöintiä.

Käynnissä on vasta vaihtoehtojen tarkastelu ja lossiakaan ei ole täysin poissuljettu. Kaupunkilaisia kuullaan asiasta lähiaikoina avattavan kyselyn avulla. Myös Museoviranomaisen kanssa neuvotellaan ennen päätöksentekoa.

Taarna sanoo, että Suntin lossin ei tarvitsisi olla miehitetty.

– Ehkä se voisi myös olla käytössä vain kesäisin. Talvella pääsee yli usein jäätäkin pitkin. Turussa Föri ja Kakolan funikulaari ovat herättäneet huomiota. Itse opiskeluaikana Turussa ajelin usein Förillä Aurajoen ylitse ja ajattelen, että jokin tällainen paikallinen erikoisuus olisi varmasti turisteillekin mieleenpainuvampi kuin tavanomainen silta.

#