maanantai 25.1.2021 | 08:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nelikymppinen kaupungintalo uudistui – Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan tiloihin torstaina

Maria Store
Ke 12.2.2020 klo 18:15

Kun Kokkolan kaupungintalo valmistui vuonna 1980, oli työympäristö kovin erilainen verrattuna tähän päivään.

Oli koppikonttoreita ja auloissa lähetit. Sisällä tupakoiminen oli sallittua mm. omassa huoneessa, joten ilmassa saattoi leijua paksu tupakansavu.

Vuonna 2020 kaupungintalon työympäristö on hajusteeton, avara ja muunneltava. Käytäviä reunustavat lasiseinät ja taide. Koppikonttoreista ei ole havaintoakaan, vaan työntekijät työskentelevät yhteisissä avarissa tiloissa.

– Esimiehet työskentelevät samoissa tiloissa työntekijöiden kanssa, ei omissa kopeissa. Kommunikointi on siten dynaamisempaa, mutta toki kanssakäyminen vaatii pelisäännöt monitilatoimistossa, selvittää kaupunginarkkitehti Kristian Biskop.

Sysäyksen kaupungintalon remontille antoivat D-siivessä vuonna 2014 havaitut sisäilmaongelmat. Kaupungintalo päätettiin samaan syssyyn peruskorjata ja samalla päätettiin käynnistää työympäristön kehittämishanke.

Sen tiimoilta on kiinnitetty huomiota esimerkiksi työergonomiaan ja tilojen muunneltavuuteen.

– Tiloja pystyy helposti muuttamaan esimerkiksi, jos organisaation rakenteisiin tulee muutoksia tai tiloihin täytyy saada paikkoja kesä- tai projektityöntekijöille, kertoo Biskop.

Kaupungintalo on ollut ”asuttuna” koko sen remontin ajan, vaikka osa henkilökunnasta on ollut evakossakin.

– Tällä tavalla on tietenkin hidasta remontoida, kun tarvitaan tilapäisjärjestelyitä, vaiheistuksia ja ylimääräisiä siirtymisiä.

Kaupunkilaisten näkökulmasta Biskop haluaa, että kaupungintalo ja sen palvelut ovat mahdollisimman helposti saavutettavissa. Kyltitystä ja opastusta on siksi parannettu.

Asiakaspalvelu on jo löytynyt pidemmän aikaa D-siivestä, eli urheilutalon puoleisesta päädystä.

Torin puoleiseen päätyyn vanhoihin toimistotiloihin on rakennettu kokoustila, eräänlainen torin jatke, jossa voi järjestää esimerkiksi infotilaisuuksia kaupunkilaisille.

Alakerrassa ei ole lainkaan toimistotiloja, ainoastaan yleiseen käyttöön tarkoitettuja kokoustiloja sekä ravintola.

– Lämpiö on ollut aina tehokkaassa käytössä ja nyt sen vieressä olevista kokoustiloista voi napata lisätilaa, sillä lasiseinät siirtyvät helposti sivuun.

Remontoitu kaupungintalo on myös energiatehokkaampi. Mittavassa julkisivukorjauksessa ikkunoihin laitettiin lämpölasit ja rakennuksen ulkovaippaa lisäeristettiin.

Kaupungintalo valmistui vuonna 1980, mutta ensimmäiset piirustukset tehtiin jo vuonna 1976.

– Suunnittelun osalta kaupungintalo on 70-luvun lapsi. Taloon toteutettiin ns. ilmalämmitys - sisäilma vaihtui samalla kun sitä lämmitettiin. Keskimäärin asiat olivat kunnossa, mutta osalla oli liian lämmin, osalla puolestaan liian kylmä.

Nyt kaupungintalo lämmitetään vesikiertoisilla lämpöpattereilla ja ilmanvaihto hoituu erikseen.

”Vuonna 2020 kaupungintalon työympäristö on hajusteeton, avara ja muunneltava.

Kaupungintalolla avoimet ovet

Kokkolan kaupungintalon laaja peruskorjaustyö on valmistunut, ja torinpuoleisen C-siiven kokous- ja juhlatilat otetaan käyttöön torstaina 13.2. avoimien ovien päivän merkeissä klo 12-18. Samalla vietetään kaupungintalon 40-vuotisjuhlaa.

Avoimien ovien päivänä kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan talon lämpiö- ja kokoustiloihin sekä uudistettuun Kokkola-saliin.

Päivän aikana järjestetään myös opastettuja tutustumiskierroksia kaupungintalon 2. ja 3. kerrokseen, jotka on remontin yhteydessä muutettu monitilatoimistoiksi kaupungin eri toimialojen käyttöön. Opastetut kierrokset lähtevät ala-aulasta puolen tunnin välein klo 12-17.30.

Gamlakarleby-aulassa on kahvitarjoilu päivään osallistujille.

Aulatiloissa esitellään kaupungin eri palveluja ja toimintoja. Ensimmäistä kertaa avoinna on myös juhlavuoden pop up –postikonttori, jossa voi lähettää Kokkola-kortin ystävälle maksutta.

Juhlavuoden kortti välitetään koteihin Keskipohjanmaa-lehden liitejakeluna 11.2. Kortti ja postikonttori ovat osa Kokkola400-juhlavuoden markkinointikampanjaa, johon kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan.

Varsinainen juhlatilaisuus alkaa Kokkola-salissa klo 15.30. Tilaisuudessa esiintyy tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nueva kapellimestari Raimo Vertaisen johdolla. Avajaisjuhlaan on vapaa pääsy. Kaupungintalon avoimien ovien päivä on osa Kokkola400-juhlavuotta. Tapahtuman ajalle on maksuton pysäköinti Kauppatorilla.

#