perjantai 25.9.2020 | 06:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jussi Seppäsen kolumni: Ole minulle aikuinen

Jussi Seppänen
La 21.3.2020 klo 12:50

Olisi kyllä hankalaa olla yli 70-vuotias, jos joku hyppisi nenille.

Sellainen elämässä pärjännyt, lapset kasvattanut, omakotitalot rakentanut, juuri äsken eläkkeelle jäänyt ja tammikuussa Norjassa umpihankihiihtoleirillä reippaillut. Lepopulssi 58 ja maksimipulssi yli 180, testattu viimeksi älykellolla juoksumatolla toissapäivänä.

Ja yhtäkkiä pullallakasvaneet käskisivät vähentämään ulkona liikkumista.

Myönnän. Kyllä pistäisi ärsyttämään.

Vielä kun kaupungilla kävely tuntuisi täsmälleen samalta kuin aikaisemminkin. Prisman aulassa 60 vuoden takaisia luokkakavereita moikkaillessa olisi leikkisä tunnelma ilman mitään merkkiä viruksista, taudeista tai vaivoista.

Pystyisinköhän minä vastaavassa tilanteessa mitenkään käyttäytymään kuin vastuullinen aikuinen, pysymään pari kuukautta pääasiassa kotona?

Eniten minua varmasti ärsyttäisi ajatus, että minut laskettaisiin riskiryhmään. Yhteiskunta puuttuisi minun, tukipylväänsä asioihin. Minäkö hauras ja haavoittuva? En vielä pitkään aikaan!

Mutta entä jos se olisi oikeasti yhteiskunnan kannalta hyvä ratkaisu?

Osaisinko olla?

En tiedä. Sitäpaitsi ihan tuollaista tyyppiä ei minusta koskaan tule. Mutta vanha tulee, toivottavasti.

Jos tulevaisuudessa joudun ärsyttävään valintatilanteeseen, teen silloin varmasti saman kuin yleensäkin hankalassa paikassa teen. Otan mallia edellisestä sukupolvesta. Kuinka he aikoinaan toimivat?

Naureskelivat ohjeille? Varmasti! Mutta entä sen jälkeen?

Toivon, että te nyt tilanteen kohtaavat huokaisette ja toimitte sankarillisesti. Pidätte itsenne, yhteiskunnan, lastenne ja lapsenlapsienne vuoksi parin kuukauden breikin. Oleilette sisätiloissa. Pelailette shakkia tai harjoittelette käsilläseisontaa, kaikki käy minulle. Ja soitelette seuraaville sukupolville nettipuheluita.

Minä nimittäin tarvitsen jatkossakin esikuvia

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”Toivon, että te nyt tilanteen kohtaavat huokaisette ja toimitte sankarillisesti.

#