perjantai 25.9.2020 | 05:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

KPO aloittaa yt-neuvottelut – toimintaa sopeutetaan matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä autokaupan toimialoilla koronaviruksen vaikutusten takia

Riikka Sipilä
Ke 18.3.2020 klo 17:18 | päivitetty ke 18:32

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Osuuskauppa KPO on käynnistänyt yhteistoimintaneuvottelut matkailu- ja ravitsemistoimialalla sekä autokaupassa. Neuvotteluissa tarkastellaan henkilöstön lomauttamistarvetta ja kartoitetaan väliaikaisia toimia, joilla kauppa selviäisi poikkeuksellisen ajan yli. Neuvottelujen piirissä on noin 350 henkilöä.

Vaikka työn määrä kokonaisuudessaan on vähentynyt, ruokakaupassa saattaa silti esiintyä samanaikaisesti työvoimapulaa.

– Ruoan kysyntä on siirtynyt koronaepidemian myötä lähes täysin ravintoloista koteihin, mikä tuo painetta ruokakaupan kuormien purkamiseen, hyllyttämiseen ja asiakaspalveluun. Työntekijöiden valmiutta auttaa näissä tilanteissa yli osuuskaupan toimialarajojen kartoitetaan ja mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop sanoo.

Lomautuksia pyritään välttämään myös hyödyntämällä työehtosopimuksessa olevia mahdollisuuksia työaikajoustoihin.

Covid-19-koronaepidemia koettelee tällä hetkellä erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaa Suomessa. Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi, ja arvio on että tilanne tulee vaikeutumaan edelleen. Myös autokaupan tilanne on haastava. Kysyntä ja asiakasmäärät ovat autokaupassa kaiken aikaa vähentyneet.

– Kevään tuleva rengassesonki piristää vielä tulevia viikkoja, mutta autojen myynti- ja huoltotoiminta on tässä poikkeuksellisessa tilanteessa hiipumassa nopeaan tahtiin. Pyrimme pitämään kaikki autokaupat ja korjaamot auki normaalisti, mutta varaudumme poikkeuksellisiin kysynnän muutoksiin, kertoo KPO:n talousjohtaja ja autokaupan toimialajohtaja Matti Laukka.

#