maanantai 30.3.2020 | 18:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

HalpaHalli käynnistää koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut lomautusten käynnistämiseksi – Myös tavaratalojen yhteydessä olevat ravintolat HH Keittiöt sulkevat ovensa maanantaista lähtien

Arja Kangas
To 19.3.2020 klo 10:24 | päivitetty to 17:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kokkolalainen kauppaketju HalpaHalli kertoo käynnistävänsä koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Meneillään oleva koronakriisi on jo muuttanut merkittävästi kuluttajakäyttäytymistä. Vähittäiskaupassa hankinnat keskittyvät tällä hetkellä ruokaan ja esimerkiksi hygieniatuotteisiin. Sen sijaan varsinkin käyttötavaroiden kysyntä on laskenut selvästi.

– Myös meidän on reagoitava kuluttajakäyttäytymisen voimakkaaseen muutokseen ja kaiken kaikkiaan vaikeasti ennakoitavaan tilanteeseen monin eri tavoin. Sen vuoksi yhtiö on antanut neuvotteluesityksen yt-neuvottelujen aloittamisesta koskien henkilöstön mahdollisia lomautuksia. Yt-neuvottelut koskevat koko 1 500 työntekijän henkilöstöämme aivan yhtiön ylimmästä johdosta alkaen. Lomautusten kesto on enintään 90 päivää, toimitusjohtaja Janne Ylinen kertoo.

Sopeuttamistoimiin lukeutuu myös vapun tienoille suunnitellun Vaasan uuden myymälän avajaisten siirtäminen myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.

Vähentyneen kysynnän vuoksi lisäksi tavaratalojen yhteydessä olevat ravintolat HHKeittiöt sulkevat ovensa ensi maanantaista lähtien toistaiseksi, ja niiden henkilöstö siirtyy muihin myymälätehtäviin. HH Keittiöitä lukuun ottamatta HalpaHalli palvelee normaalisti koko valikoimallaan.

– Meneillään oleva tilanne on täysin poikkeuksellinen. Vaikka toisaalla työt vähenevät, myymälätoiminnoissa saattaa esiintyä työvoimapulaa esimerkiksi karanteenien ja sairastumisten seurauksena, Ylinen toteaa.

COVID-19-koronavirusepidemia ja sen aiheuttamat poikkeustoimet vaikuttavat merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan, yritysten talouteen ja kuluttajakäyttäytymiseen.

– Otamme meneillään olevan poikkeustilanteen todella vakavasti ja tiedämme vastuumme vähittäiskaupan toimijana kriisitilanteessa. Tärkein tehtävämme on turvata asiakkaittemme ruokahuolto ja arjessa tarvittavien hyödykkeiden saatavuus. Olemme Suomessa siinä mielessä onnekkaita, että elintarviketuotannossa omavaraisuusasteemme on varsin korkea. Meidän elintarvikehankinnoista yli 80 prosenttia tulee Suomesta. Peruselämän edellytykset, kuten elintarvikkeet, eivät tässä tilanteessa lopu, rauhoittelee Ylinen.

HalpaHalli on varautunut meneillään olevaan kriisiin monin tavoin. Toiminnan keskiössä ovat asiakkaille turvallinen asiointiympäristö sekä henkilökunnan hyvinvointi, turvallisuus ja työkyky, minkä vuoksi esimerkiksi etätyötä on yhtiössä lisätty.

#