perjantai 25.9.2020 | 07:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kamulat ottavat etäopetuksesta kaiken ilon irti, Hosionahot koittavat saada arjen toimimaan – Kotona tarvitaan nyt maalaisjärkeä: "Lukujärjestys on täysi vitsi"

Annika Tiitto
Ke 25.3.2020 klo 07:15 | päivitetty ke 07:18

Soile Hosionaho sanoo sen suoraan: kotona vallitsee nyt täysi kaaos. Perheessä on viisi koululaista ja kolme pienempää lasta. Sairastelun vuoksi kouluhommat olivat jo valmiiksi rästissä, joten hallituksen viimeviikkoinen etäopetuslinjaus sattui pahimpaan mahdolliseen saumaan.

– Saamme normaalioloissa juuri ja juuri hommat hoidettua. Kaikki aika meni viime viikolla koulu- ja työasioiden järjestämiseen, joten jouduin sanomaan lapsille, että nyt ei leikitä mitään kotikoulua, vaan tehtävät tehdään aluksi viikonloppuna, Hosionaho huokaa.

Hosionaho ei uskonut koulujen menevän kiinni, joten hän ei osannut varautua tilanteeseen mitenkään. Siru Kamulakaan ei ajatellut asioiden menevän näin pitkälle.

– Mutta hallituksen päätös tuntui ainakin meille ihan hyvältä ratkaisulta. Mitä enemmän voimme hillitä viruksen leviämistä, sitä parempi. Ja olin jo muutenkin kahden pienimmän lapsen kanssa kotona, Kamula kertoo.

Perheen eskarilainen ja ykkösluokkalainen jäivät saman tien kotiin. Keskiviikon aikana koululta tuli selkeät ohjeet, ja arki lähti heti rullaamaan.

– Lapset tarvitsevat toki paljon apua ja tukea, mutta toisaalta oma kiireeni helpotti, kun heitä ei tarvitse kuskata kouluun. Olen oikeastaan ihan tyytyväinen tähän tilanteeseen.

Opettajat lähettivät viikon tehtävät Wilmaan, ja Kamula jakoi ne tasaisesti kaikille päiville. Pienten lasten tehtävät ovat niin helppoja, että äiti pystyy olemaan avuksi.

– Saan olla siitä onnellinen. Jos lapset olisivat vanhempia, heillä olisi varmasti enemmän tehtäviä enkä välttämättä osaisi neuvoa heitä.

Hosionahojen perheessä tehtäviä riittää. Osa opettajista on laittanut Wilmaan viikon tehtävät, osa kahden viikon. Käytännöt vaihtelevat opettajakohtaisesti, sillä toiset opettajat kehottavat keskittymään vain tärkeimpiin aineisiin, kun taas toiset lähettävät tiukkoja lukujärjestyksiä.

– Lukujärjestyshän on täysi vitsi. Eihän se voi mitenkään toimia jokaisessa perheessä, varsinkaan silloin, jos lapsia on monta, Hosionaho toteaa.

Niinpä hän on päätynyt omaan ratkaisuun: kaikki lapset opiskelevat yhtä aikaa samaa ainetta. Silloin langat pysyvät edes jotenkin käsissä.

Hosionahot lähtivät viikonloppuna mökille, jossa Santeri, Jemina ja Hilda keskittyivät koulutehtäviin. Perheeseen kuuluu myös kaksi isompaa koululaista ja kolme pienempää lasta. Soile Hosionahon mukaan aika ei varmasti tule käymään pitkäksi.
Soile Hosionaho

Kotona opiskelevat lapset kaipaavat neuvoja jatkuvasti. Siksi sekä Kamulalla että Hosionaholla on luultavasti helpompaa kuin niillä vanhemmilla, jotka joutuvat tekemään töitä samanaikaisesti.

– Mieheni on rakennusalan yrittäjä ja hän käy normaalisti töissä. Olen itse sivutoiminen yrittäjä, ja voin onneksi tehdä töitä iltasella, Kamula kertoo.

Hosionahoilla on samankaltainen tilanne: putkialan yrittäjänä työskentelevä Matti Hosionaho käy töissä päivällä ja Soile Hosionaho pyörittää yksityistä musiikkikouluaan iltaisin.

– Arkemme on normaalisti haastavaa ja kiireistä, mutta huomaan nyt, kuinka hienoa se on, että voimme käydä normaalisti koulussa ja töissä. Saisinpa sen tavallisen arjen takaisin sormia napsauttamalla.

Tuo toiveei kuitenkaan toteudu, sillä tilanne tuskin muuttuu kovin nopeasti. Hallituksen linjaukset ovat näillä näkymin voimassa huhtikuun 13. päivään saakka.

– Eikä tämä välttämättä lopu vielä silloin. Nyt kannattaa suunnitella asioita pidemmällä aikavälillä, Hosionaho arvelee.

Hän toivoo kaikkien vanhempien käyttävän tilanteessa maalaisjärkeä.

– Takaraivossani on tehtävälista, joka täydentyy koko ajan. Arjen saa varmasti toimimaan, mutta kannattaa miettiä, miten asiat toimisivat juuri omassa perheessä sen sijaan, että noudattaisi kirjaimellisesti opettajien ohjeita.

Kamula uskoo vahvasti etäopetuksen onnistumiseen. Positiivisella mielellä pääsee jo pitkälle.

– Tykkään puuhata lasten kanssa, joten olen tästä enemmän innoissani kuin huolissani, hän toteaa.

”Kaikki lapset opiskelevat yhtä aikaa samaa ainetta. Silloin langat pysyvät edes jotenkin käsissä.

#