perjantai 14.8.2020 | 08:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Hannu Järven hevosia kilpaili Ruotsissa ennen koronakriisiä – Rainer Björkroth puolestaan sai ravurit Uumajaan viime viikolla erityisjärjestelyin

Tuula Torppa
Ke 22.4.2020 klo 17:00

Suomesta on ennenkin lähdetty leveämmän leivän perässä Ruotsiin, nyt sinne matkustaa raviammattilaisia ja hevosia. Näin tapahtui jo ennen koronakriisiä parempien palkintojen ja palkkojen houkuttelemana.

Vauhti on vain kiihtynyt maaliskuun puolivälin jälkeen, kun ravit jatkuvat Ruotsissa ilman yleisöä, mutta Suomessa ne ovat tauolla muun urheilun tapaan. Ruotsissa ravit tulkitaan alan ammattilaisten työpaikaksi.

Hannu Järven omistamat She Is Cecilia ja She Is Frida viettivät alkuvuoden Ruotsissa.

– Palkintotasohan siellä on hyvä, Cecilia kuittasi Solvallan voitosta vajaat 6 000 euroa. Toisaalta eivät valmennuskulut olleet juuriakaan Suomea suuremmat, kuljetus toki vähän lisäsi kuluja, Järvi laskee.

Epäonnekseen Tuomas Pakkanen palasi valmennettavien kanssa Suomeen juuri ennen koronakriisiä ja saman tien ravit jäivät tauolle Suomessa.

– Jos tämän olisi tiennyt, niin toki hevoseni olisivat vieläkin siellä, ne ovat kunnossa ja nyt odotetaan ravien alkamista täällä kotimaassa, Järvi toteaa.

Ruotsin pääravit ajettiin viime viikonloppuna Uumajan radalla. Rainer Björkroth oli ilmoittanut sinne kaksi hevosta, matkajärjestelyt vaativat vähän luovuutta, koska valmentajalla ei ollut aikomusta lähteä mukaan.

– Hevoset menivät sinne John Östmanin tallille. Hänen puolisonsa Heidi Hiltunen selvitti tullin kautta kuljetusta ja se onnistui niin, että Hiltunen tuli vastaan Vaasan satamaan ja siellä hevoset siirrettiin hänen hevosautoonsa ja hän jatkoi niiden kanssa Uumajaan. Hiltunen ei Vaasassa saanut poistua autosta, Björkroth kertoo.

Lauantaina Cankus Xport teki vahvan esityksen Mats E Djusen ohjastamana sijoittuen toiseksi alkulaukasta huolimatta, kakkospalkinto oli 2 338 euroa.

Perjantaina Östman ajoi Fastoche Thiebenia, joka laukkasi loppusuoralla hyvistä asemista.

– Sille rata oli liian kova balanssiin nähden. Molemmat ovat kyllä kunnossa ja jäivät Östmanin talliin. Katsotaan, löytyykö sieltä sopivia lähtöjä ja miten Suomessa edetään.

Björkrothin hevosista Fighter Kiss on Ranskassa ja voitti siellä montelähdön helmikuussa. Myös Ranskassa ravit ovat tauolla toistaiseksi.

”Hiltunen tuli vastaan Vaasan satamaan ja siellä hevoset siirrettiin hänen hevosautoonsa ja hän jatkoi niiden kanssa Uumajaan.

#