sunnuntai 31.5.2020 | 07:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Berliinissä opiskeleva kontrabasisti Pauli Pappinen on nyt evakossa Kokkolassa – Vaikka tulevaisuus on vielä auki, unelma-ala on löytynyt: "Palo soittamiseen on suuri"

Annika Tiitto
Ti 12.5.2020 klo 11:30 | päivitetty ti 11:30

Kuka olet ja mitä teet?

Olen kontrabasisti Pauli Pappinen. Olen Kokkolasta kotoisin, mutta opiskelen basson soittoa kolmatta vuotta Berliinissä. Siellä on loistavia opettajia ja kova taso.

Kokkolalaiset tuntevat minut ehkä parhaiten nuorten muusikoiden SyysKamari-festivaalista, jota järjestän yhdessä ystäväni Antto Tunkkarin kanssa.

Mikä sai valitsemaan tämän alan?

Suhteeni musiikkiin. Musiikki on ollut minulle aina todella läheinen juttu. Saan paljon sekä kuuntelemalla että esittämällä musiikkia.

Kontrabassokin on tuntunut aina omalta, eikä minulla ole ollut edes testissä muita soittimia.

Oletko tyytyväinen valintaasi?

Olen tyytyväinen. Välillä on rankkaa asua ulkomailla ja kielen kanssakin on toisinaan ongelmia, mutta olen saanut Berliinissä hienoja mahdollisuuksia. Pääsen esimerkiksi soittamaan säännöllisesti Berliinin filharmonikoiden kanssa, ja minulla on orkesterissa oma henkilökohtainen mentori.

Pauli Pappinen aloitti kontrabasson soittamisen 7-vuotiaana. Ensimmäinen basso on kokenut kovia.
Annika Tiitto

Millaista opiskelu on?

Opiskelu on todella tiivistä, sillä haluan kehittyä. Palo soittamiseen on suuri, mutta liika itsekriittisyys vaivaa usein. Se ei välttämättä ole hyväksi muulle elämälle, joten samalla se on opiskelun rankin puoli.

Parhaita puolia ovat konsertit: pienet hetket, kun kaikki muu unohtuu ja esiintyjät ja kuuntelijat yhdessä lähettävät ajatukset ja tunteet lentoon. Se on mahtava fiilis, jonka merkitys on korostunut koronan takia. Kaipaan sitä kovasti.

Miten valmistaudut konserttiin? Onko sinulla tiettyjä rutiineja?

Jos edessä on vaativa konsertti, yritän keskittyä mahdollisimman hyvin. Aamulla on usein kenraaliharjoitus, jonka jälkeen yritän olla ajattelematta koko asiaa. Yritän myös nukkua päiväunet aina ennen konserttia.

Millainen taiteilijasielu olet?

Melankolinen tarkkailija.

Mitä elämääsi kuuluu opiskelun lisäksi?

Berliinissä vietän aikaa kavereiden kanssa ja käyn museoissa ja konserteissa. Sieltä löytyy myös kivoja kahviloita ja baareja.

Koronan vuoksi arkeni on mennyt kuitenkin uusiksi, ja olen nyt evakossa Kokkolassa.

Olen ollut paljon metsässä. Se rauhoittaa, ja olen pystynyt seuraamaan kevään etenemistä aivan uudella tavalla. Nyt kun minulla on aikaa, olen myös lukenut paljon. Koluan klassikoita läpi, ja parhaillaan on menossa Victor Hugon Kurjat.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Koitan tietenkin saada paperit ulos jossakin vaiheessa. Se mihin loppujen lopuksi päädyn, on vielä auki. Nyt minulla on ihan hyvä olla Berliinissä.

Paljasta jotain yllättävää itsestäsi?

Nuorempana haaveilin kovasti NHL-jääkiekkoilijan urasta. Pelasin jääkiekkoa 14–15-vuotiaaksi asti ja pidän siitä edelleen.

Tässä juttusarjassa esittelemme kokkolalaisia ja kokkolalaislähtöisiä kulttuurin parissa työskenteleviä ihmisiä.

#