sunnuntai 31.5.2020 | 07:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuinka käy matkailukesän? – Jos kotimaan matkailua ei sallita, tiedossa on suuret taloudelliset tappiot: "Toivotaan parasta"

Annika Tiitto
Ti 12.5.2020 klo 13:15 | päivitetty ti 13:16

Alkukesän tapahtumat on jo peruttu. Tankkarin risteilyjen piti alkaa toukokuussa, mutta kesäkuunkin risteilyt odottavat vielä vahvistusta.

– Kesä tulee, joten toivotaan parasta. Tapahtumien peruuntuminen vie osan kesän eloisuudesta, mutta olen varovaisen optimistinen kesän suhteen, Kokkolan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Teea Pietilä toteaa.

Vapaa-ajan matkustelua ei vielä suositella, ja jos tilanne ei muutu, Kokkolan majoitusliikkeet, ravintolat ja keskustan yrittäjät joutuvat varautumaan isoihin tappioihin. Majoitusliikkeissä korona alkoi näkyä jo helmikuun lopulla.

– Kesämatkailun menetys on meille iso riski, ja se heijastuisi koko kaupunkiin. Mitään ei kuitenkaan pysty vielä ennakoimaan.

Tällä hetkellä Kokkolan Matkailussa odotellaan aluehallintoviraston määräyksiä. Ms Jenny on huollettu ja valmiina lähtöön, mutta satamassa pysytään ainakin toukokuun ajan.

– Toukokuu on meille yleensä hyvä risteilykuukausi: silloin on paljon yritys- ja luokkaretkiristeilyjä. Kesäkuussa meidän oli tarkoitus lisätä liikennöintiä edellisvuosista, mutta sekin on nyt jäissä.

Mikäli risteilyt onnistuvat myöhemmin, ne järjestetään turvallisuus edellä. Kokoontumisrajoitukset pätevät myös aluksella ja turvaväleistäkin on pidettävä tiukasti kiinni.

Vappuaattona oli tarkoitus avata Kokkolan matkailun infopiste Kalahalliin. Se olisi pitänyt sisällään matkailuneuvontapisteen, pyörävuokrausta, kahvilan ja juhlavuoden myymälän. Nämäkin suunnitelmat ovat kuitenkin siirtyneet kesäkuulle.

– Emme vielä tiedä, saako kahvilaa avata. Ja jos kotimaan matkailua ei suositella, emme halua pitää matkailuneuvontaa auki, Pietilä kertoo.

Hätä ei kuitenkaan ole niin suuri kuin monissa muissa kaupungeissa. Kokkolan matkailu ei perustu yhteen tai kahteen isoon tapahtumaan, vaan sijaintiin. Merta, saaristoa ja pyöräilyreittejä meiltä ei vie kukaan pois, ja jos kotimaan matkailu sallitaan, kesäkaudesta voi tulla jopa tavallista parempi.

– Kesällä 90 prosenttia matkailijoistamme on kotimaan matkailijoita. Se on onni onnettomuudessa. Lisäksi meillä on paljon läpikulkuliikennettä: mökkeily Lapin erämaassa taitaa olla tulevan kesän hitti, joten toivottavasti saamme sinne suuntaavat matkailijat pysähtymään tänne.

Pietilän mukaan poikkeustila tarjoaa pienille matkailutoimijoille jopa markkinaraon: pienryhmien kierroksille ja elämyksille on varmasti kysyntää tulevana kesänä.

– Uskon, että ihmiset haluavat edelleen kokea asioita. Kotimaan matkailulle on sijaa, mutta vielä ei tiedetä, alkaako se kesällä, syksyllä vai vasta ensi vuonna.

”Jos kotimaan matkailua ei suositella, emme halua pitää matkailuneuvontaa auki.

#