sunnuntai 31.5.2020 | 05:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Halkokarin rondelli rakennetaan vihdoin – jo 1990-luvulla ensimmäistä kertaa suunniteltu kiertoliittymä toteutuu nyt isompana

Outi Airola
Ke 13.5.2020 klo 10:00

Outi Airola

Sitä kutsutaan sekä Lottelundin kiertoliittymäksi että Halkokarin kiertoliittymäksi, mutta asia on sama: nelihaarainen liikenneympyrä, jota on odotettu ja toivottu Halkokarin risteyksen ruuhkaa purkamaan jo kohta kolmekymmentä vuotta.

– Kyllä se taisi silloin 1990-luvun alussa jo olla vireillä, silloisen Tielaitoksen kanssa. Alkuun siihen odotettiin valtionosuutta, mutta hanke jäi ja nyt se toteutetaan puhtaasti kaupungin rahoilla, kertoo kaupungin infrapäällikkö Visa Wennström.

Kiertoliittymästä ei tullut 30-vuotista sotaa, mutta valitus siitä tuli ja pikkuhiljaa koko asia hautautui. Liekö lama vienyt rahat kaupungin pussista vai mikä oli syynä, mutta nyt asia etenee yllättävän rivakasti.

– Nyt kun Tapahtumapuisto tulee, kiertoliittymä palvelee myös sen liikennevirtoja. Vanhat suunnitelmat, jotka on tehty aiemmin, on päivitetty ja kiertoliittymään tuli vielä neljäs haara, kertoo Wennström.

Tällä hetkellä urakka on kilpailutuksessa, tarjousten jättöaika päättyy 25. toukokuuta.

– Työ käynnistyy kesällä, tarkempi aikataulu selviää valitun urakoitsijan kanssa.

Rahaa kiertoliittymään kulunee nyt vähemmän kuin aiemmin oli ounasteltu. Jossain vaiheessa puhuttiin miljoonan budjetista, nyt summa on kaikkinensa 670 000 euroa. Hulevesiviemäröinnin osuus summasta on 40 000.

– Tietysti toivotaan vielä, että urakkatarjoukset alittavat tuon summan, sanoo Wennström.

Rahat otetaan kaupunkirakennelautakunnan tämän vuoden budjetista.

– Ne ovat siellä olemassa. Kaupunginhallitus päätti erikseen maanantaina vielä tapahtumapuiston rahoituksesta, kun se lähtee syksyllä toteutukseen.

Hallitus päätti esittää valtuustolle, että urheilu- ja tapahtumapuiston suunnitteluun varatusta 2 miljoonan euron määrärahasta irrotetaan osa Tapahtumapuiston töihin jo nyt. Ensimmäisen vaiheen rakennustöihin päätettiin varata 800 000 euroa.

– Ajatus on, että ensin tehdään tapahtumakenttä, ensi vuoden rahoituksella sitten kadut Suntinraitti ja Valmentajantie, kertoo Wennström.

Tämän se maksaa

*tapahtumakenttä: 1 193 800

*kadut: 776 800

*valaistus: 200 589

*kiertoliittymä: 630 000

*hulevesi: 40 000

*yhteensä: 2 841 189 euroa

#