sunnuntai 31.5.2020 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Koulun alku puhuttaa, syystäkin

Outi Airola
Ke 13.5.2020 klo 12:00

Yllättävän suuri ero löytyy siitä, missä määrin koululaiset todella palaavat kouluun huomenna. Kokkolassa palataan ilmeisen kiltisti mutu-tietojen ja tiedonmurusten perusteella. MTV Uutisten mukaan haitari on aika leveä: esimerkiksi Jyväskylässä 18 prosenttia oppilaista jää kotiin, Vaasassa vain 1-2 prosenttia. Kokkola taitaa olla lähempänä Vaasaa.

Yle puolestaan teki kyselyn suomalaisvanhemmille. Miehistä enemmistö piti kouluun palaamista turhana äkseerauksena, naisista enemmistö kannatti. Naiset painottivat sosiaalista puolta, miehet näkivät joutavana moisen vaivan. Opettajat ovat jo aiemmin vastustaneet, asiantuntijat suosittaneet palaamista.

Suurta hyötyä asiassa opintojen kannalta on vaikea nähdä. Sen sijaan sosiaalinen puoli ja jonkinlainen lukuvuoden klousaus – jos sille laitetaan arvoa – on nähtävissä. Ehkäpä myös kärryiltä pudonneet saadaan kiinni paremmin lähietäisyydeltä. Eilen Kokkolan kadulta löytyi kaksitoistavuotiaita, joiden mielestä kouluun palaaminen on kivaa. Kotona nyhjääminen sisarusten tai vanhempien kanssa päättyisi, isommat ympyrät koulumaailmassa avautuisivat.

Tosiasia on se, että koulu ei ole entisensä. Luokat pysyvät omissa oloissaan, oppilaat turvaetäisyyksien päässä. Välitunnit on porrastettu, samoin ruokailut ja kouluun tulot. Samanlaista huoletonta välituntiriemua ei ole odotettavissa kuin ennen. Sanonpa senkin, että joka onnistuu pitämään luokan kokoisen lapsilauman turvaetäisyyden päässä toisistaan, on jo melkoinen mestari. Ne, jotka kadehtivat opettajien pitkiä kesälomia, ehkä tämän kevään jälkeen sen heille suovat.

Hallituksen toimet puhuttavat kautta linjan. Ruotsin tie on noussut uuteen valoon. Jos Suomessa on onnistuttu vain hidastamaan ja pitkittämään epidemiaa ja pahin on vasta edessä, tehtiinkö sittenkään oikein? Olisi tietysti mahtavaa, jos aikakirjat näyttäisivät, että toimimme fiksummin kuin naapurimaa, joka tuntuu aina vetävän pidemmän korren. Sehän ei ole fakta, mutta siltä se tuntuu. On tuntunut aina täällä heikon itsetunnon isänmaassa: omia saavutuksia ei huomata, naapurin saavutuksia kadehditaan. Jos Suomen linja todetaan jälkipeleissä huonommaksi, hallituksen tuolit tutisevat – se ainakin on varmaa.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”... joka onnistuu pitämään luokan kokoisen lapsilauman turvaetäisyyden päässä toisistaan, on jo melkoinen mestari.

#