sunnuntai 31.5.2020 | 06:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesille veneilijän mieli – "Pääasia on lähteminen ja se, että ei ole kiirettä mihinkään"

Tommi Lahtonen
Ke 13.5.2020 klo 12:30

Vene voi olla ilman kesämökkiä, mutta ei kesämökkiä ilman venettä.

Kari Vanhakankaan vene seisoo vielä pukeilla omakotitalon pihassa. Ennen kuin paatti pääsee omaan elementtiinsä, vaatii se joka keväisen huolto-operaation. Vaikka lasikuituveneitä aikoinaan mainostettiin täysin huoltovapaina, eivät ne silti sitä ole. Pientä huoltoa täytyy tehdä joka kevät, Vanhakangas sanoo.

– Pohja täytyy pestä levästä ja maalata sen jälkeen. Tietysti moottorin nesteet, liikkuvat osat ja sähkölaitteet pitää tarkastaa. Koko homma on parin päivän rupeama. Tarkoitus on saada vene Pottiin ihan lähiaikoina.

Vanhakankaan vene on Öjassa tehty vuoden -79 Bella Minor 650 cabin. Vene hankittiin perheeseen vuonna -88. Veneily ja vesillä oleminen on Ykspihlajassa kasvaneelle vähän kuin toinen luonto Vanhakangas sanoo.

– Isän kanssa hankimme veneen. Olen veneillyt tällä paatilla siitä asti. Meillä on ollut vene niin kauan kuin minä muistan. Olen tehnyt ensimmäiset veneretkeni ihan muutaman kuukauden ikäisenä.

Kari Vanhakankaan serkku Juha Martinoff hankki veneen viisi vuotta sitten ja serkukset ovat tehneet yhdessä retkiä kahden veneen voimin muun muassa Luodonjärvelle. Kumpikaan miehistä ei tunnustaudu ihan kovan ytimen veneilijäksi, vaan harrastusta kuvaa paremmin sana fiilistely.

– Kyllähän sitä joka vuosi kesää odottaa ja sitä, että pääsee vesille. Se kuinka monta kertaa sitten merellä ollaan, riippuu muun muassa säästä. Kaikki arkihuolet kyllä unohtuu tuolla vesillä. Se on ihan oma maailmansa. Pääasia on lähteminen ja se, että ei ole kiirettä mihinkään, eikä välttämättä selkeää päämäärää, Vanhakangas sanoo.

– Vesille on päästävä joka kesä. Hyvällä säällä se on mukavaa. Eihän sen hienompaa ole kuin auringonlasku merellä, Martinoff maalailee.

Kokkolan vesialueet ovat varsin hyviä veneilyyn kehaisevat miehet.

– Mitään isoa saaristoahan täällä ei ole, mutta alue on monipuolinen. On merta ja esimerkiksi Luodonjärvi. Meidän molempien venepaikat ovat Potissa, josta on helppo lähteä vähän joka suuntaan. Ainoa miinus potissa on sen kunto. Ruoppaus olisi paikallaan, Vanhakangas toteaa.

– Suluista pääsee makean veden puolelle, sieltä Luodonjärvelle, sieltä Pietarsaareen ja vaikka meren puolelta takaisin Kokkolaan, Martinoff sanoo.

Miksi juuri vene eikä kesämökki?

– Toki voisi olla kesämökkikin, mutta vene voi olla ilman kesämökkiä, mutta kesämökkiä ei voi olla ilman venettä, varsinkin jos mökki on saaressa, naureskelevat serkukset.

”Eihän sen hienompaa ole kuin auringonlasku merellä.

Suosittu harrastus

Veneily on veneen harrastuskäyttöä tyypillisesti vapaa-aikana virkistykseen, liikkumiseen tai osana toista harrastusta. Esimerkiksi kalastuksessa tai sukelluksessa veneily on tärkeä toista harrastusta tukeva osa-alue, purjehdus ja veneily taas tarkoittavat lähes samaa. Veneilyä harrastetaan purjeveneillä, soutuveneillä ja moottoriveneillä.

Veneiden määrä on Suomessa arviolta 737 000 kappaletta, joista moottorittomia soutuveneitä runsas kolmasosa.

Osa harrastajista kuuluu vene-, pursi- tai purjehdusseuraan/kerhoon. Purjehduksen ja veneilyn kattojärjestö on Suomen Purjehdus ja Veneily ry, jonka alaisuudessa toimii 350 pursiseuraa.

Suomen ensimmäinen purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg perustettiin vuonna 1856 Porissa

Kokkolassa toimii neljä veneilykerhoa: Gamlakarleby Segelförening r.f, Kokkolan Purjehtijat, Kokkolan Venekerho ja Ykspihlajan Pursiseura.

Lähteet: spv.fi, Wikipedia

#