sunnuntai 31.5.2020 | 06:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini-Marja Sangin luontokolumni: Ulos treenaamaan!

Sini-Marja Sangi
Ke 13.5.2020 klo 13:00

Kaikki varmasti muistavat pururatojen yhteyteen rakennetut puiset ulkokuntoilulaitteet, joissa pystyi treenaamaan vatsa- ja selkälihaksia ja leuanvetoja?

Välineitä löytyy vielä ympäri Kokkolaa – osa paremmassa ja osa huonommassa kunnossa. Suosio on edelleen taattu, mutta kehitys on mennyt ison harppauksen eteenpäin.

Ulkokuntoilu on nostanut voimakkaasti suosiotaan viime vuosina, ja Kokkolaankin on perustettu useampia treenipaikkoja ulos. Ulkokuntosalit yhdistävät kaksi hyvinvointia lisäävää tekijää: monipuolisen liikkumisen ja luonnossa olemisen.

Isokylän lähiliikuntapaikan kuntosali tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen harjoitteluun. Kuntosalilta löytyy kaksi painoyksiköillä varustettua tankoa, jotka sopivat hyvin vaikkapa kyykkyjen, maastavedon tai pystypunnerrusten harjoittamiseen.

Supersuositut köydet haastavat sekä ylävartalon että keskikropan treeniin. Muut ulkokuntosalin välineet toimivat kehonpainolla. Lämmittelyksi voi käydä juoksemassa pururadalla tai tehdä pieniä mäkivetoja pulkkamäessä.

Torkinmäen lähiliikuntapaikka haastaa kisaamaan. Kaksi identtistä esterataa mahdollistavat erilaiset yksilö- tai joukkuehaasteet. Laitteet toimivat toki myös yksittäiseen harjoitteluun. Treeni tehdään kehonpainoa hyödyntäen. Poikkeuksena tähän ovat heilutettavat köydet ja ylös heitettävä painava pallo. Keinonurmella päällystetty alue mahdollistaa monenlaisen treenin. Torkinmäelläkin lämmittelyä voi hoitaa aluetta kiertävällä, noin 700 metrin mittaisella pururadalla.

Tuorein lisäys ulkokuntosalitarjontaan löytyy Meripuistosta, johon rakennetaan kaikkia ikäryhmiä palveleva laitekattaus. Kuntosalilta löytyy muutama uutta teknologiaa hyödyntävä, säädettävällä painoyksiköllä varustettu laite, joita tosissaan treenaavat varmasti arvostavat. Lempeämpää treeniä tarjoavat erilaisia kiertoliikkeitä tarjoavat laitteet, crosstrainerit ja kuntopyörät. Keskelle salia tulee iso lava, jossa voi tehdä venyttelyliikkeitä tai hyppyjä. Puistoon sijoitetaan myös kehonpainotreeniä tukeva streetworkout-väline.

Oletko jo käynyt testaamassa ulkokuntosaleja?

Kirjoittaja on kokkolalainen aktiiviretkeilijä, joka nauttii luonnosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lisää retkivinkkejä luontoloinen.blogspot.fi ja Instagramissa @luontoloinen.

#