sunnuntai 31.5.2020 | 05:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Olihan se melkoinen loikka" – Hannu ja Susanne Kortelainen jättivät tutut työt taakseen ja ryhtyivät puutarha-alan yrittäjiksi

Maria Store
Ke 13.5.2020 klo 16:00

Keväällä, reilut kolme vuotta sitten Hannu Kortelainen makoili flunssassa Itä-Suomessa sijaitsevan mökkinsä sohvalla katsomassa uutisia. Oliko uutisissa juttua yritysten myynnistä vai ei, sitä hän ei muista, mutta jostain tuli päähänpisto lähteä tutkimaan Yrityspörssin tarjontaa.

Myynti-ilmoitus kälviäläisestä Järvelän puutarhasta osui silmään ja se oli sitten menoa.

– Kahden viikon päästä olimme tutustumassa puutarhaan paikan päällä. Kesällä löimme kättä päälle ja syksyllä yrityskaupat tehtiin virallisesti, selvittää Kortelainen, joka osti yrityksen saksalaislähtöisen vaimonsa Susannen kanssa.

Yrityksen ostaminen oli hyppy tuntemattomaan, sillä kummallakaan ei ollut suurempaa kokemusta puutarha-alasta tai kytköksiä alueelle.

– Tuntui hyvältä aloittaa jotain ihan uutta, toteaa Susanne Kortelainen.

– Eläkeiän kupeella harva tällaiseen lähtisi, mutta en miettinyt montaa sekuntia päätöstä tehdessä. Silloin päätös ei pelottanut, mutta jälkikäteen voi todeta, että olihan se melkoinen loikka, sanoo Hannu Kortelainen.

Susanne Kortelainen on viimeksi työskennellyt 12 vuotta markkinoinnin parissa, sitä ennen lentoemäntänä. Hannu Kortelainen oli suomalaisen metsäteollisuusyrityksen palveluksessa 34 vuotta ja puolet siitä ulkomailla, muun muassa Belgiassa, Kiinassa ja viimeksi Ruotsissa.

– Oli tunne, että urakehitys oli nyt tässä. Samalla ajattelin, että olisi mukava kokeilla jotain omaa.

Työ poikkeaa entisestä, mutta Hannu Kortelainen löytää myös yhtäläisyyksiä.

– Ympäripyöreitä päiviä saa tehdä nytkin.

Pariskunta pyörittää nyt siis kolmatta vuotta puutarhaa Kälviällä. Puutarhalla toiminta alkoi jo 1960-luvulla ja omistajina toimivat yrittäjävaihdokseen asti veljekset Hannu, Juha ja Timo Järvi.

Järvelän Puutarha viljelee vuodessa noin kaksi miljoonaa kesäkukkaa ja kukkia toimitetaan ympäri Suomea. Yritys hoitaa esimerkiksi Kokkolassakin pian avaavan Rusta-ketjun puutarhamyymälöitä.

– Asiakaspohja oli hyvä ja se olikin perusedellytys kaupoille. Muuten tämä olisi ollut sulaa hulluutta.

Kortelaiset kiittelevät, että veljeksistä on ollut suuri apu yrittäjäpolun alkuvuosina. Kaikki kolme jatkoivat yrityksessä työntekijöinä.

– Johtaminen ja organisointi oli minulle arkipäivää jo ennestään, mutta puutarhan operatiivisen toiminnan manageroiminen ja suunnittelu sekä viljely olivat uutta. Ne alkavat nyt pikkuhiljaa olla hallussa. Tulee voittajatunne aina kun pystyn ratkomaan ongelman, ilman että tarvitsee soittaa jollekin veljeksistä, sanoo Hannu Kortelainen.

Kortelaiset ovat noudattaneet samaa linjaa kuin veljekset ja tehneet samoja töitä ja yhtä kovasti kuin puutarhan työntekijätkin.

– Sillä tavalla oppii parhaiten ja saa työntekijöiden kunnioituksen.

Puutarha työllistää sesonkiaikana kolmisenkymmentä työntekijää. Työympäristö on kansainvälinen, sillä työntekijöitä tuli alkuvuodesta esimerkiksi Ukrainasta ja Bulgariasta. Puutarhuri on ghanalaislähtöinen.

– Google translate on usein apuna, toteaa Susanne Kortelainen naureskellen.

Työntekijöistä halutaan pitää hyvää huolta. Heidän kanssaan käydään konserteissa, järjestetään grillijuhlia ja ainakin kerran kuukaudessa käydään ulkona syömässä.

Susanne Kortelainen sanoo, että hyppy uuteen ei pelottanut kertaakaan, vaikka läheiset varoittelivat. Ensimmäistä kertaa pelko iski tänä keväänä, kun pariskunta seurasi uutisista koronaan liittyviä uutisia.

– Saksassa puutarhat laitettiin kiinni ja Hollannissa 90 prosenttia kukista on mennyt hukkaan kun jälleenmyyjiä ei ole, tietää Susanne Kortelainen.

Suomalaisten puutarha-alan yrittäjien onneksi täällä ei puutarhoja tai jälleenmyyjien liikkeitä ole laitettu kiinni.

– Silloin olisi mennyt matto alta. Kukat ovat myyneet nyt vähintään yhtä hyvin kuin normaalisti.

Hannu Kortelainen tietää, että Järvelän veljeksillä oli kokemusta puutarhan pyörittämisestä myös taloudellisesti huonoina aikoina, esimerkiksi lamavuosina.

– Silloin kuten nytkin kaipaavat ihmiset tekemistä ja iloa. Kukat eivät ole kovin kalliita investointeja.

”Silloin päätös ei pelottanut, mutta jälkikäteen voi todeta, että olihan se melkoinen loikka.

#