sunnuntai 31.5.2020 | 06:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soite harkitsee yt-neuvotteluiden aloittamista – Tavoitteena on varmistaa mahdollisuus henkilöstön sisäisiin, kenties pysyvämpiin siirtoihin tehtävästä toiseen

Soiten hallitus käsittelee yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämistä kokouksessaan maanantaina.

Riikka Sipilä
To 14.5.2020 klo 17:23 | päivitetty to 18:08

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa harkitaan yt-menettelyn aloittamista koronavirusepidemian torjumiseksi tehtyjen toimenpiteiden takia.

Varautuminen koronapandemiaan on muuttanut olennaisesti Soiten yksiköiden toimintaa ja resurssien tarvetta eri yksiköissä. Tilanteet voivat muuttua epidemian edetessä nopeasti ja poikkeustilanne voi kestää pitkään.

– Tässä vaiheessa on siten perusteltua käynnistää koko Soiten henkilöstöä koskeva yhteistoimintamenettely koronavirusepidemiasta johtuvista, henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavista muutoksista työn organisoinnissa ja muissa työjärjestelyissä, todetaan Soiten toimitusjohtajan Minna Korkiakoski-Västin ja henkilöstöjohtaja Eija-Liisa Heikkilän allekirjoittamassa tiedotteessa.

Yhteistoimintaneuvotteluissa ei tässä vaiheessa suunnitella lomautuksia tai irtisanomisia. Neuvottelut eivät myöskään saa aikaan rekrytointikieltoa, mutta resursseja on ensi sijassa etsittävä Soiten sisältä.

Soiten toimintaan aiotaan lisätä joustavuutta, jotta on mahdollista toimia pandemiatilanteen edellyttämällä tavalla. Yhteistoimintaneuvotteluiden avulla on tavoitteena varmistaa mahdollisuus henkilöstön sisäisiin, kenties pysyvämpiin siirtoihin tehtävästä toiseen.

Kiireetöntä hoitoa on vähennetty huomattavasti, kun Soitessa on keskitytty koronatilanteen hoitamiseen ja epidemiaan varautumiseen. Sen takia henkilökunnasta osan työt ovat muuttuneet tai vähentyneet. Ensisijaisesti pyritään kuitenkin järjestämään henkilöstölle muita töitä heidän osaamistaan vastaavalla tavalla.

Yt-neuvottelujen aikana tarkastellaan myös muita ratkaisuja, joita ovat esimerkiksi työaikapankissa olevat vapaat, säästölomat, aktiivivapaat, lomarahanvaihtovapaat sekä palkattomat virka- ja työvapaat.

Soiten hallitus keskustelee yhteistoimintamenettelyn käynnistämisen tarpeesta seuraavassa, maanantaina kokouksessaan. Asian etenemisestä tiedotetaan välittömästi Soiten henkilöstöä sisäisessä Soitenetissä sekä striimatuissa hallitusinfoissa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on puolestaan jo aloittanut yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on etsiä vaihtoehdot henkilöstöresurssien kohdentamiseen joustavasti ja nopeasti Oulun yliopistollisen sairaalan sisällä koronaepidemian aikana.

Yhteistoimintamenettely koskee sairaanhoitopiirin koko henkilöstöä ja neuvottelutulos on selvillä 16. kesäkuuta mennessä.

Koronaepidemiasta johtuva kiireettömän toiminnan supistuminen ja laskutuksen väheneminen sekä kustannusten lisääntyminen esimerkiksi suojavarustehankinnoissa vaikuttavat merkittävästi sairaanhoitopiirin talouteen. Tämän hetkisen arvion mukaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuluvan vuoden tilinpäätös tulee olemaan 50 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Keskipohjanmaa 14.5.: Pohjois-Pohjanmaa sairaanhoitopiiri aloittaa yt-menettelyn, jotta työvoimaa voidaan siirtää paikasta toiseen joustavammin koronaepidemian edetessä – Ilkka Luoma arvelee seuraavan huipun osuvan elokuulle

#