sunnuntai 31.5.2020 | 05:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hallikaudella kotimaisen kärkituloksen pituushypyssä ponnistanut Roosa Määttälä haluaa päästä ennätyspituuksiin myös kesällä – "Voimatasot ovat nousseet"

Seppo Järvelä
Ke 20.5.2020 klo 09:30

Oulusta Kokkolaan maaliskuun puolivälissä muuttanut Roosa Määttälä on joutunut monen muun urheilijan tavoin harjoittelemaan paljon ulkona.

– Oulussa halli meni koronan takia kiinni. Ulkona harjoitteleminen ei siellä erityisemmin houkutellut. Olen ollut nyt kaksi kuukautta täällä kotona ja hoitanut luokanopettajan opiskelujani etänä, Määttälä kertoo.

Ulkotreenien lisäksi Määttälä on treenannut Kokkolassa punttisalilla.

– Voimatasot ovat nousseet. Kova luotto on siihen, että myös nopeus on mennyt eteenpäin.

Talven hallikisat antoivat jo viitteitä nopeuden kehittymisestä. Tammikuun lopulla Mustasaaren Botnia-hallissa järjestetyissä kilpailuissa Määttälä juoksi 60 metrillä ennätyksensä 7,73. Samoissa kilpailuissa hän ponnisti pituutta 615.

Pituushypyn ennätys ja hallikauden kotimainen kärkitulos 631 syntyi Jyväskylässä viikkoa myöhemmin. Kokkolan Veikkoja edustava Määttälä hyppäsi vielä Pohjoismaiden hallimaaottelussa, jonka jälkeen ponnistavan jalan kipeytyminen pakotti pitämään taukoa.

Polvi on nyt täysin kunnossa ja harjoittelu maistuu. Roosa Määttälä treenaa valmentajansa Timo Kivisen valvonnassa kesäkuun täysillä ja tähtää loppukesän kilpailuihin.

– Kaksi hyppyharjoitusta on nyt takana. Torstaina hyppäsin lyhyellä vauhdilla viitisentoista kertaa, Määttälä sanoo.

Kilpailukautensa kokkolalainen suunnittelee aloittavansa heinäkuun 8. päivänä Motonet GP-kilpailuissa Jyväskylässä tai viikkoa myöhemmin Lahdessa.

– Jyväskylässä on lajina 100 metriä ja Lahdessa pituus. Voi olla, että hyppään pituutta sitä ennen jossakin pienemmässä kilpailussa.

Roosa Määttälän suunnitelmissa on kilpailla Tampereella järjestettävissä kansallisissa 24. heinäkuuta ja Kuortaneen GP:ssä. Kauden päätavoite on Turussa elokuun puolivälissä järjestettävät Kalevan kisat.

– Mitalia lähden sinne hakemaan, Määttälä sanoo.

Tarkkaa tulostavoitetta Määttälä ei ole kaudelle asettanut. Tavoitteena on parantaa ennätystä siitä, mihin se hallikaudella jäi.

– 630 pitäisi mennä hyväksyttävissä olosuhteissa. Myötätuulen turvin se on jo mennyt, Määttälä sanoo.

”630 pitäisi mennä hyväksyttävissä olosuhteissa. Myötätuulen turvin se on jo mennyt.

Kymmenen kilpailun kesä

Yleisurheilukesä käynnistyy tänä vuonna tavallista myöhemmin painottuen loppukesällä järjestettäviin kilpailuihin.

Kälviän Tarmo on peruuttanut kesäkuun 6. päivälle suunnitellut Kälviän kisat. Myös Gamlakarleby IF on peruuttanut aluekisat, jotka oli tarkoitus järjestää 9. kesäkuuta.

Ainoa varma alkukesän kilpailu on Alavetelissä.

– Järjestämme moukarinheittokilpailut 14. kesäkuuta. Kilpailun aikataulu on porrastettu niin, että eri-ikäiset kilpailevat eri aikoina, IF Åsarnan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Pia Björkqvist kertoo.

Kokkolan Veikoilla on suunnitelmia järjestää kahdet kahden lajin iltakisat kesä-heinäkuussa, jos koronatilanne kilpailut sallii.

– Lajeiksi on suunniteltu pika- ja aitajuoksuja, korkeushyppyä ja kiekonheittoa, seuran yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Vörlin kertoo.

GIF:n yleisurheilujaosto kokoontuu toukokuun lopulla päättämään muun muassa Chydeniuksen kympin ja Kokkolan juhlavuoden 400 metrin juoksukisasta. Alustavasti kilpailut on suunniteltu järjestettäväksi 3. heinäkuuta.

Kälviälle on myönnetty Keski-Pohjanmaan piirin seuracupin piirikilpailu, jonka ajankohta on 30. heinäkuuta.

– Järjestämme sen, jos niin toivotaan. Elokuun 23. päivän Kälviä games toteutuu myös, jos koronan tilanne on siinä vaiheessa turvallisempi, yleisurheilujaoston puheenjohtaja Jouni Kykyri kertoo.

Kokkolan Työväen Urheilijat järjestää aluekilpailut elokuun 11. päivänä.

– Näillä näkyminen kilpailut järjestetään. Tietenkään tänä aikana mikään ei ole varmaa, KTU:n Timo Kultalahti sanoo.

KV järjestää Keski-Pohjanmaan lasten ottelujen piirihuipentuman Kirkonmäen kentällä 22. elokuuta. Perinteinen venetsialaismaraton juostaan viikkoa myöhemmin.

Ullavan Kilpa järjestää 3000 metrin iltavalojuoksun syyskuun 19. päivänä. Seuran puheenjohtaja Jukka Klemola sanoo, että he odottavat lisäohjeistusta kilpailujen järjestämisestä erikoisjärjestelyin. Aluehallintovirasto on luvannut antaa tarkempia ohjeita toukokuun aikana.

Lohtajan Veikot ei isompia kilpailuja tänä vuonna järjestä. Lasten seurakilpailut käynnistyvät kesäkuun alusta.

K-P:n ja ÖID:n piirien kilpailukalentereihin tulee vielä paljon muutoksia. Kevään maasto- ja maantiejuoksut on peruttu tai siirretty syksyyn. Kilpailujen lajiohjelmia joudutaan muuttamaan ja osallistumisoikeuksia rajoittamaan.

#