sunnuntai 31.5.2020 | 07:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korona kiihdytti kysyntää – Kokkolan alueella mökkikaupan ongelmana on se, ettei uusia kohteita tule myyntiin

Tommi Lahtonen
Ke 20.5.2020 klo 09:40

Kesämökkien kysyntä on kasvanut koronaepidemian aikana Suomessa. Kiinteistökaupan asiantuntijat arvelevat, että syynä ovat muun muassa matkustusrajoitukset, joiden kestoa ei voi ennustaa.

OP tiedotti viime viikolla, että osuuspankeista haettiin huhtikuussa lainoja vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Myös Nordea Kiinnitysluottopankin mukaan mökkeily on kasvava trendi, mikä näkyy muun muassa kuivan maan mökkien aiempaa paremmassa kysynnässä.

Kokkolassa mökkien kysyntä on hiukan kasvanut, mutta mökkikaupan tekoa kiusaa se, ettei uusia kohteita tule juuri myyntiin.

– Aika maltillisesti mökkejä on kyselty. Kokkolan alueella ongelmana on se, että myytävät kohteet eivät vaihdu. Kärjistetysti voisi sanoa, että ne kesämökit, jotka ovat myynnissä, ovat olleet myymättä kauan. Periaatteessa samoja kohteita myydään kesästä toiseen. Näiden kohteiden ongelmana voi olla esimerkiksi se, että mökki on kuivalla maalla tai se, että ne ovat kaupungin vuokratontilla, arvelee Kiinteistövälitys Kotipuun kiinteistövälittäjä Hilve Rannankari.

Kokkolan kaupunki nosti kesämökkien vuokratonttien hintaa ja sen arveltiin sysäävään käyntiin kesämökkimyyntiaallon.

– Kun kaupunki nosti kesämökkitonttien vuokria, arveltiin yleisesti, että nyt uusia kohteita saadaan markkinoille, mutta näin ei ole kyllä käynyt. Kesämökkien vuokratonttien hinnat ovat niin korkeita, että uskon sen vaikuttavan myös haluun rakentaa uusia mökkejä vuokratontille, Rannankari uskoo.

Samoilla linjoilla on myös kiinteistövälittäjä Kristian Nyman.

– Kysyntä on kyllä mielestäni hiukan kasvanut ja toisaalta mökkejä tulee myyntiin jonkin verran. Myytävää ei kuitenkaan juuri ole hyviltä ja suosituilta mökkialueilta. Hyvällä paikalla sijaitseva mökki menee kyllä kaupaksi tosi nopeasti.

Nyman arvelee, että kesämökkien hinnat tulevat nousemaan.

– Kotimaanmatkailu ja mökkeily kasvattavat suosiotaan, se tulee varmasti vaikuttamaan hintoihin. Sekin on toisaalta mahdollista, että moni, joka on mökkinsä myymistä miettinyt, saattaa nyt jättää mökkinsä myymättä matkustusrajoitusten vuoksi.

Kokkolan OP kiinteistövälityksen myyntijohtaja Johanna Lakanen kertoo, että kysyntää tänä keväällä on ollut enemmän kuin aiemmin.

– Ihmiset varmasti ajattelevat, että kun ei pääse ulkomaille ja kotimaan matkustaminenkin oli rajoitettua, niin omalle mökille pääsee silti aina. Kysyntään tietysti vaikuttaa moni asia, mutta kyllä koronalla on varmasti merkitystä asiaan.

Se mitä suomalaiset kesämökiltä haluavat vaihtelee suuresti. Aika usein mökinostaja etsii kuitenkin kohdetta, jonka varustelutaso on korkea. Kokkolan seudulla myytävää ei missään varusteluluokassa kuitenkaan paljoa ole, sillä Keski-Pohjanmaalla on Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomen maakunnista vähiten kesämökkejä.

– Mökinostajien tarpeet ovat hyvin erilaisia, mutta yleisesti toiveet varustelun suhteen ovat korkealla. Toisaalta moni ajattelee, että vaikka itse mökki olisi huonokuntoinen, on paikka tärkeämpi kuin mökin kunto. Parhaimmat mökkialueet ovat suurelta osin jo käytössä, Lakanen kertoo.

”Kun kaupunki nosti kesämökkitonttien vuokria, arveltiin yleisesti, että nyt uusia kohteita saadaan markkinoille, mutta näin ei ole kyllä käynyt.

Keski-Pohjanmaalla vähän kesämökkejä

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 kaikkiaan 509 800 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio. Maakunnista eniten mökkejä vuonna 2018 oli Varsinais-Suomessa, noin 50 000 kesämökkiä. Vähiten kesämökkejä oli Keski-Pohjanmaalla, noin 4 000 mökkiä. Keski-Pohjanmaalla oli keskimäärin alle yksi kesämökki neliökilometrillä.

Kesämökeistä puolet on pinta-alaltaan 41 neliöisiä tai sitä pienempiä. Suurten, vähintään 60 neliöisten, mökkien osuus kaikista vapaa-ajan asuinrakennuksista vuonna 2018 oli 26 prosenttia.

Yli 800 000 suomalaista kuului kesämökin omistavaan asuntokuntaan. Mökeistä 432 300 oli yksityisten henkilöiden omistuksessa ja noin 77 500 mökkiä oli joko perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia. Kesämökin omistajien keski-ikä oli tutkimuksen mukaan 63 vuotta.

Lähde: stat.fi

#