sunnuntai 31.5.2020 | 06:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lopputyönäyttelyitä järjestetään uusin järjestelyin – Varjotyö kellarissa, laulua ja akvarelleja tyhjäksi raivatussa makuuhuoneessa

Maria Store
To 21.5.2020 klo 09:05

Kerrostalon kellarissa sydämistä ja peukuista koottu veistos heittää varjot seinälle. Toisessa nainen tuijottaa puhelintaan, toisessa näyttäytyy apeana ja yksinäisenä.

Teos on osa kokkolalaisen Anni Laukan lopputyönäyttelyä, jossa aiheena on havainnot sosiaalisesta mediasta.

– Halusin näyttää vastakohtia. Ihminen ottaa tyypillisiä somekuvia, jossa näyttäytyy onnellisena, kun hän voi samaan aikaan tuntea itsensä yksinäiseksi tai masentuneeksi.

Näyttelyn toisessa työssä ”täydellisen” selfie-maalauksen ympärillä on useita ns. epäonnistuneita otoksia. Selfieissä Laukka esiintyy itse.

– Some vääristää, kun siellä nähdään vain ne onnistuneimmat kuvat. Uskon, että olen itse oikeasti enemmän noiden pilalle menneiden näköinen, kuin tuon maalauksen.

Näyttelyssä on kaikkiaan viisi työtä ja näyttely on auki vielä tämän viikon koronarajoitukset huomioon ottaen. Näyttelyn voi käydä katsastamassa ottamalla yhteyttä Laukkaan, esimerkiksi tämän nettisivujen (annilaukka.com) kautta.

Varjotyöt ovat Laukalle uusi aluevaltaus. Aiemmin hän on työskennellyt enemmän valokuvan, grafiikan ja maalauksen parissa.

– Tykkään haastaa itseäni. Tässä on jotain, joka sopivasti pelottaa, mutta samalla houkuttaa testailemaan. Tämä on ongelmanratkaisua ja on tyydyttävää, kun viimeinen palanen kolahtaa paikoilleen.

Laukka sanoo, että varjotyö vaatii paljon suunnittelua. Täytyy tarkkaan miettiä, mitkä kaksi kuvaa on mahdollista toteuttaa samasta veistoksesta.

– Sitten piirrän halutut varjot seinälle ja lähden asettelemaan palikoita paikalleen.

Laukka valmistuu Novia-ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi. Koronan vuoksi perinteinen loppuarvioinnin perusteena ollut yhteisnäyttely peruttiin. Sen sijaan opiskelijat järjestivät näyttelyn omassa tilassa.

Laukka tietää, että näyttelyjä on pystytetty esimerkiksi metsään ja vintille.

Laukka oli etsinyt työhuonetta itselleen ja sitä kautta sai tiedon vapautuneesta kellaritilasta, joka osoittautui täydelliseksi näyttelylle. Jatkossa se tulee toimimaan myös työhuoneena.

Hän on saanut Svenska kulturfondenilta projektirahoituksen varjotöiden tekemiseen.

– Isossa tilassa voin ottaa etäisyyttä töihin ja tehdä töitä, jotka sopivat isoihin galleriatiloihin ja nähdä jo työstövaiheessa, miten ne toimivat.

Varjotyöt ovat esillä Tampereella Himmelblau-galleriassa ensi vuonna.

”Tässä on jotain, joka sopivasti pelottaa, mutta samalla houkuttaa testailemaan.

Meren tunnelmaa näyttelyssä

Kokkolalaisen Anna-Maija Heikkilän lopputyönäyttely Kankaanpään taidekouluun piti olla esillä Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella. Toisin kävi ja nyt opiskelijat ovat tehneet verkkonäyttelyn. Heikkilä on pystyttänyt työnsä tyhjäksi raivattuun makuuhuoneeseen ja kuvannut sen siellä.

– Työmäärä lisääntyi hurjasti. Minun on täytynyt opetella verkkonäyttelyä varten video- ja äänieditointia, mitkä eivät ole olleet omaa alaani.

Heikkilän lopputyö Merkintöjä mereltä on syntynyt lukuvuoden 2019-2020 aikana Kokkolassa. Teos on poikkitaiteellinen installaatio, jossa ovat hänelle rakkaimmat taiteen muodot: akvarelli, laulaminen ja kirjoittaminen.

– Etäopiskelun myötä sain lisää henkistä vapautta ja innon yhdistää kuvataiteeseen myös muita itselleni tärkeitä asioita, kertoo konservatorion kasvatti ja nykyisin kansanlaulua Centriassa avoimen AMK:n kautta opiskeleva Heikkilä.

Installaatio kuvaa meren tunnelmaa: sen haikeutta, ristiriitaisuutta, voimaa ja herkkyyttä. Heikkilälle oli tärkeää tehdä lopputyö nimenomaan Kokkolassa, meren äärellä.

– Olen käynyt päivittäin hakemassa tunnelmaa meren ääreltä. Lopputyöstä olisi tullut aivan erilainen, jos en olisi asunut täällä.

Heikkilän mielestä meri on loputtoman kiehtova, rauhoittava ja ajatuksia herättävä.

– Visuaalisesti se on ehtymätön luonnonvara. Aiemmin olen käyttänyt rannoilta keräämääni hiekkaa maalauksissani. Se on kuin mustaa ja kullanhohtoista glitteriä!

Installaatio koostuu kahdeksasta abstraktista maisemamaalauksesta, akvarellilla, suolalla ja viivalla tehtynä. Toinen osa työstä on laulua.

– Laulan nuo maalaukset ja meren tunnelman.

Laulun äänittämissä kotona oli omat haasteensa.

– Piti odottaa hetkeä, jolloin yläkerrassa ei rempata ja naapurin koirat eivät hauku. 37:s otto päätyi näyttelyyn, kertoo Heikkilä naureskellen.

Kolmas osa työstä on tekstiä: päiväkirja, jossa Heikkilä kuvaa teoksen syntyprosessin alusta loppuun

Verkkonäyttelyyn voi tutustua osoitteessa fineartists.samk.fi tai annamaijaheikkila.wixsite.com/annamaijaheikkila.

#