keskiviikko 12.5.2021 | 05:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mielipide: 5G-verkko aiheuttaa huolta

Ke 24.6.2020 klo 11:45 | päivitetty ke 11:45

Kirjoittaja haluaa, että 5G-verkon vaikutukset luontoon ja terveyteen selvitetään.

5G-verkon rakentaminen on herättänyt ympäri maailmaa huolta. 5G-teknologia käyttää ensimmäistä kertaa millimetriaaltoja aiemmin 2G-, 3G- ja 4G-tekniikassa käytettyjen mikroaaltojen lisäksi. 5G-antennit on asennettava hyvin lähelle toisiaan, joten kaupungeissa ja asuinalueilla ei tulisi olemaan enää paikkoja, joissa ei altistuttaisi korkeataajuisten verkkojen pulssimaiselle säteilylle.

OECD:n tilastojen mukaan Suomessa käytetään eniten langattomia verkkoja maailmassa. Suomen viralliset RF-säteilyn (mikroaalto) raja-arvot ovat huomattavan korkeat verrattuna moniin muihin maihin. Alhaisin raja-arvo on Liechtensteinissa 1 mW/m2, Luxemburgissa ja Ukrainassa 24 mW/m2, Suomessa peräti 10 000 mW/m2.

WHO:n alainen syöpätutkimusinstituutti IARC luokitteli jo vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti karsinogeeniseksi. Luokittelu kattaa älypuhelinten, WiFin ja matkapuhelintukiasemien säteilyn. Tämän jälkeen on langattoman säteilyn määrä kasvanut valtavasti ja tieteellinen näyttö haitoista vahvistunut.

Äskettäin julkaistussa Euroopan parlamentin raportissa todetaan: ”Usean tutkimuksen mukaan 5G:llä näyttäisi olevan haittoja ihmisille, kasveille, eläimille, hyönteisille ja mikrobeille ja koska 5G teknologiaa ei ole testattu käytännössä, varovainen eteneminen olisi viisasta.”

Euroopan neuvoston päätöslauselmassa 1815 (2011) suositellaan: ”Olisi ryhdyttävä kaikkiin soveltuviin toimenpiteisiin, joilla voidaan vähentää varsinkin matkapuhelimien tuottamaa sähkömagneettista altistusta ja suojelemaan erityisesti lapsia ja nuoria, koska heillä näyttäisi olevan suurin riski saada pään alueen kasvaimia.” Suomessa tukiasemia ja mastoja sijoitetaan hyvin usein koulu- ja päiväkotirakennuksiin tai niiden läheisyyteen.

Iso-Britanniassa maan hallitusta vastaan ollaan käynnistämässä oikeustoimia, koska langattomien verkkojen myötä väestön altistuminen lisääntyy eikä terveysriskejä ole riittävästi ennalta selvitetty. Sveitsissä, Sloveniassa ja muun muassa Brysselissä 5G-verkon käyttöönotto on pysäytetty, kunnes sen terveysriskeistä saadaan riittävät selvitykset. Suomessa 11 lääkäriä on laatinut aiheesta kansalaisaloitteen.

Vaikka Suomessa 5G-verkon rakentaminen on jo aloitettu, on vielä mahdollista pysäyttää tämä ihmisen ja luonnon terveyden kannalta vaarallinen hanke.

Maarit Grönholm,

sosionomi,

Ullava

”Usean tutkimuksen mukaan 5G:llä näyttäisi olevan haittoja ihmisille, kasveille, eläimille, hyönteisille ja mikrobeille.

#