maanantai 25.1.2021 | 10:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mielipide: Onko Suojeluskuntalainen-patsaalla kainalossaan väärä kivääri?

Ke 1.7.2020 klo 12:00

Kirjoittaja hämmästelee virhettä patsaan yksityiskohdassa.

Luin juuri jutun uudesta Suojeluskuntalainen-patsaasta, joka tulee Vartiolinnan edustalle. Hieno juttu. Tätä on odotettu jo monta kymmentä vuotta. Ilman Suojeluskunta-järjestöä ja Jääkäri-liikettä Suomea ei olisi olemassa.

Minua häiritsee patsaassa tuo kivääri, joka on M39 ”Ukko Pekka”. Siinä on niin sanottu ”pistooliperä”, joka tuli tuotantoon vasta syksyllä 1941. Oikea kivääri olisi ollut ”suorakaulainen” M28-30, niin sanottu ”Suojeluskunta”-kivääri, joka tuli tuotantoon jo 1930-luvun alussa. Tuota M28-30 -kivääriä myytiin suojeluskuntalaisille 1930-luvulla – siitä nimi ”Suojeluskuntakivääri” tai SAKO (Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja), joka muutti heidän vanhat kiväärinsä vastaamaan M28-30 -kivääriä.

M39 -kivääriä ei tiettävästi myyty suojeluskuntalaisille, vaan ne menivät suoraan sotaan ja myöhemmin Puolustusvoimille, sillä M39 -kivääriä tehtiin vielä sotien jälkeenkin. Suojeluskunta -järjestöhän lakkautettiin syksyllä 1944.

Lehtijutussa lukee, että yksityiskohdat on käyty tarkasti läpi. Minä, joka en ole alan asiantuntija, huomaan tämmösen virheen. Mitä sanovat alan asiantuntijat?

Äitini oli sota-aikana viisi vuotta Vartiolinnan talonmiehenä, kun kaikki miehet olivat sodassa, joten kaikki Vartiolinnaan liittyvä kiinnostaa minua.

Olle Siren

”M39 -kivääriä ei tiettävästi myyty suojeluskuntalaisille, vaan ne menivät suoraan sotaan.

#