sunnuntai 24.1.2021 | 04:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Linjaukset jo olemassa: Kokkolan seurakuntayhtymän alueella työntekijät eivät välitä hautakiviä

Outi Airola
Ke 1.7.2020 klo 13:00

Oulun tuomiokapituli on puuttunut toimintaan, jossa seurakuntamestarit välittävät hautakiviä omaisille. Hautakiviyritysten mukaan toiminta on ollut maan tapa ja se on käytössä edelleen useissa seurakunnissa. Tähän asiaan törmäsi tuoreena yrittäjänä viitisen vuotta sitten kalajokinen Henry Sekki Rannikon Hautakivi Oy:stä.

– Muutama seurakuntamestari kysyi minulta tarjousta tietyistä kivistä ja aloin epäilemään, mikä tässä on kysymyksessä. Myöhemmin sain asiakkailta viestiä, että tietyissä seurakunnissa kiviä myy seurakuntamestari, Sekki kertoo.

Hän otti yhteyttä muihin hautakiviyrityksiin ja sai saman vastauksen.

– Sain tietoja useista kymmenistä seurakunnista Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja Turusta samanlaisesta toiminnasta – ja tietenkin täältä Pohjois-Pohjanmaalta. Jonkinlainen maan tapa on ollut kyseessä.

Henry Sekkiä asia vaivasi siinä määrin, että hän teki kantelun asiasta Oulun tuomiokapituliin. Vastaus tuli vihdoin, ja se oli Sekille myönteinen. Tuomiokapitulin mukaan seurakuntien on lopetettava toiminta, jossa seurakuntamestarit välittävät hautakiviä.

Kokkolassa uutinen hautakivikaupasta on puhututtanut. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jukka Paananen ei ollut koskaan kuullutkaan asiasta.

– Täytyy sanoa, että uutinen yllätti. Minulle aivan outo asia, päivittelee Paananen.

Seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas sen sijaan tuntee kuvion.

– Tiedän, että tällä tavalla on voitu toimia joissain seurakunnissa – se on ehkä ollut vanha toimintatapa, että suntio on ollut kivifirman edustaja. Meillä tällaista ei ole. Minun aikanani asia on noussut kerran esiin, mutta määräaikaiseen työsuhteeseen palkatun henkilön kanssa sovittiin, että hänen yrityksensä lopettaa kiviedustuksen, sanoo Korkiakangas.

Hän on ollut virassaan kolme ja puoli vuotta ja on tiukka asian suhteen.

– Haluamme pysyä selvästi erossa siitä. Meillä pitää hakea sivutoimilupa kaikkeen muuhun, mitä tekee seurakuntatyön lisäksi tai ohella, huomauttaa Korkiakangas.

Hautakivibisneksessä liikkuu iso raha. Keskimäärin hautakivi maksaa 1500-2000 euroa.

– Selvää on, että kuluttajalle kivi on kalliimpi, kun välityspalkkio menee siitä päältä.

Outoa on, että asiasta on oltu näin hiljaa. Nyt tuomiokapitulin linjaus saattaa saada aikaan nopeita muutoksia.

– Muutama seurakunta alueella on jo kieltänyt toiminnan, tietää Sekki.

Kilpailuvirastossa ollaan tyytyväisiä, jos asiantila muuttuu. Kivien välitys hautaustoimistoissa ja kukkakaupoissa kuuluu normaaliin toimintaan, seurakuntien tulee myynnistä pidättäytyä. Myös Sekki on tyytyväinen tuomiokapitulin linjaukseen.

– Tämä on ollut vaikea taistelu, mutta näin asioiden kuuluukin olla, sanoo Sekki.

”...määräaikaiseen työsuhteeseen palkatun henkilön kanssa sovittiin, että hänen yrityksensä lopettaa kiviedustuksen.

#