perjantai 14.8.2020 | 07:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kolumni: Pitkä, (liian) kuuma kesä

Ke 1.7.2020 klo 12:45 | päivitetty ke 12:45

Suomen yli porhaltava lämpöaalto koettelee meitä kaikkia omalla tavallaan: toiset nautiskelevat, toiset kärvistelevät. Välillä kuulee sanottavan, että lämmöstä ei saisi valittaa, koska Suomen kesä on niin lyhyt. Suomen kesä itsessään on jees ja lämpö ja aurinko on mukavaa, mutta rajansa kaikella!

En ole koskaan kuulunut niihin ihmisiin, jotka nauttivat lämmöstä ja auringosta rannalla ihoaan paahtaen. Viime vuonna juhannuksena saatu auringonpistos ei varsinaisesti auttanut.

Kuumuus tuo myös huolen muita kanssaeläjiä kohtaan: vähän väliä ajatuksissa pyörivät helteen terveyshaitoille alttiit väestöryhmät, joiden oireet ja olotila heikentyvät sitä mukaa, kun lämpötila kohoaa. Voimakkaat helteet voivat tietysti olla terveysriski kenelle tahansa, jos kuumuuden vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.

Huolen tuovat myös ne eläimet, joilla ei ole mahdollisuutta varjoon, veteen ja viilentymiseen. Lisäksi on taas se aika vuodesta, kun saa sydän kylmänä kävellä autojen ohi ja toivoa, ettei eläimiä (tai ihmisiä) ole jätetty suljettuihin autoihin.

Summa summarun, jokaisella vuodenajalla on omat faninsa, joten auringonpalvojat: nauttikaa näistä keleistä hyvillä mielin! Älkää välittäkö meistä kuumuudesta kitisijöistä, koska nyt on teidän aikanne nauttia!

Kaltaisilleni kuumuudenkarttajille haluan sanoa, että jaksetaan vielä hetki, koska kohta koittaa meidän aikamme: Winter is coming!

Sini Sulkakoski

sini.sulkakoski@kpk.fi

#