maanantai 25.1.2021 | 10:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joko sataisi kunnolla? – Lämmin ja kuiva kesäkuu ajoi maanviljelijät ahtaalle: "Tieto lisää tuskaa tässäkin asiassa"

Annika Tiitto
Ke 1.7.2020 klo 12:45 | päivitetty ke 12:47

Hyvin lämmin ja kuiva kesäkuu on ajanut maanviljelijät ahtaalle. Jos pian ei saada kunnon vesisadetta, sato voi jäädä tavanomaista pienemmäksi.

Maa pölyää kuivuuttaan Kälviän Peltokorvessa. Lauri Juntusen pellolla ruisvehnä kasvattelee jo tähkää, vaikka korsikaan ei ole vielä kasvanut kunnolla.

– Kuivuus tekee sen, että korsi jää lyhyeksi. Ja kun niin tapahtuu, myös tähkä jää lyhyeksi eikä jyviä kehity niin paljon kuin tavallisesti, Juntunen kertoo.

Hän viljelee Kälviällä ohraa, ruisvehnää ja nurmea. Viereinen nurmipelto kellertää, mutta tilanne ei vielä näytä Juntusen mukaan katastrofilta.

– Ei sitä vielä tiedä, millaiseksi toinen nurmisato muodostuu.

Sadetta kaivattaisiin, mutta sääennusteisiin ei ole luottamista: juhannuksena Kälviällä piti sataa, mutta sademittari näytti nollaa.

– Alueelliset erot ovat suuret. Viiden kilometrin päässä asuva kaverini sanoi, että heillä satoi kuusi milliä, meillä ei tullut mitään ja kirkonkylällä satoi millin verran. Koko kasvukauden aikana on satanut noin 30 milliä, mutta tuplamäärä olisi ollut hyvä, Juntunen kertoo.

Kuinka tarkkaan Juntunen sitten seuraa säätä? Tunnin välein?

– Puolen tunnin. Kerroin naapurin isännälle, että alkuviikon sateet on peruttu ja hän ei ollut huomannut sitä. Tieto lisää tuskaa tässäkin asiassa.

Tuskalle on myös syynsä, sillä kuivuus saattaa vaikuttaa satoon: joillakin pelloilla kasvustot voivat kohtalaisen hyvin, toisilla erittäin huonosti. Mäkisiltä pelloilta vähäinenkin vesi valuu pois, kun taas turvemaassa on luonnostaan enemmän kosteutta. Silti kaikki viljelijät toivovat Juntusen mukaan sadetta.

– Itse asiassa maanviljelijät toivovat vuorotellen poutaa ja sadetta. Nyt pitäisi sataa, mutta kaikki olivat onnellisia, kun rehunteon aikaan oli poutaa. Onhan se aina mukavaa, kun on sopiva sää.

Vuosi on tosin ollut muutenkin melko erikoinen. Toukokuussa oli peräkkäin kymmenkunta pakkasyötä ja se vaikutti nurmen kehitykseen. Helteet taas osuvat yleensä vasta heinäkuulle.

Mutta nyt sääennuste näyttää sateita loppuviikolle.

– Jos ennuste muuttuu, sillekään ei voi mitään. Se on tämmöistä tämä maanviljelijän elämä, Juntunen naurahtaa.

#