sunnuntai 24.1.2021 | 04:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yli pelkojen ja kielimuurien – Anni Saaren esikoisromaanissa autioituva maaseutu törmää pakolaiskriisin: "Olen kirjoittanut sen monta kertaa uudestaan"

Outi Airola
Ke 1.7.2020 klo 12:50

Kustannusosuuskunta Länsirannikko julkaisee ensi viikolla Anni Saaren esikoisromaanin Kotiin. Kirjassa syrjäinen maaseutu nousee pakolaiskriisin näyttämöksi, kun rintamamiestalossaan yksin asuva Marjatta kohtaa nuoren syyrialaisen pakolaisnaisen. Nuoren Nourin koti on kaukana sodan jaloissa, Marjatan elämässä uhkia ovat yksinäisyys ja vanheneminen.

”Pakolaiskriisin saapuminen omalle kotiovelle lyö kiiloja ihmisten väliin keskipohjalaisessa pikkukunnassa. Joidenkin kotia uhkaavat maahanmuuttajat, toisten uhkana on vanhuus tai rakkaudettomuus. Mitä tarkoittaa lähimmäisyys, mitä armo?” kysyy Länsirannikon tiedote. Ja vastaa: ”Kotiin on myös vahva kuvaus naisten välisestä ystävyydestä yli kielimuurien, pelkojen ja ennakkoluulojen.”

Vuonna 1981 syntynyt Anni Saari on Vetelissä asuva Keskipohjanmaa-lehden kulttuuritoimittaja. Idea romaanista syntyi jo vuosia sitten.

– Pakolaiskeskustelu oli juuri silloin esillä ja minulla oli tekeillä siihen liittyvä aihe. Osallistuin kirjoituskilpailuun ja pääsin jatkoon. Tämän johdosta sain apurahan Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastolta ja pystyin paneutumaan romaanin kirjoittamiseen neljäksi kuukaudeksi, Saari kertoo.

Esikoisromaani syntyi melko nopeasti, mutta muokkaaminen kesti.

– Olen kirjoittanut sen monta kertaa uudestaan. Viimeisin versio valmistui tänä keväänä.

Romaanin kirjoittaminen on iso urakka, johon Saari päätti ryhtyä kirjoiteltuaan kaikenlaista pöytälaatikkoon jo vuosia.

– Minulla oli jo pitkään ollut useita aiheita vireillä ja erilaisia versioita pöytälaatikossa enemmän ja vähemmän. Sitten tapahtui kaikenlaista ja ajattelin, että jos joskus aion saada jotain valmiiksi, nyt täytyy aloittaa, muistelee Saari.

Tietenkin romaania voisi hioa ja hioa vuosikausia, yhä paremmaksi.

– Mutta silloin se ei tulisi ikinä valmiiksi. En kuvittele olevani maailman paras kirjoittaja, mutta sain työni valmiiksi, Saari iloitsee.

Kirja julkaistaan maanantaina 6. heinäkuuta. Jännittääkö – kyseessä on kuitenkin esikoisromaani?

– Nyt ei enää jännitä kun suuri työ on valmis ja kirjakin ilmeisesti painettu. Itse en ole sitä vielä edes nähnyt, Saari naurahtaa.

Hän on ilahtunut siitä, että omalle teokselle löytyi paikallinen kustantaja.

– Olen tosi tyytyväinen siihen, että Länsirannikko päätti julkaista kirjani. En olisi varmasti ryhtynyt omakustannetta tekemään.

Vielä Saarella ei ole seuraavaa romaania työn alla, mutta sellainen saattaa ilmetä. Maanantaina julkaistava romaani herättää edelleen ajatuksia maahanmuutosta ja maaseudusta.

–Tuntuu kummalta, että joku ajattelee, että he eivät voisi elää täällä meidän kanssamme. Kun he jo elävät täällä meidän kanssamme, esikoiskirjailija huomauttaa.

”En kuvittele olevani maailman paras kirjoittaja, mutta sain työni valmiiksi.

#