sunnuntai 24.1.2021 | 04:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi Nera Garden avasi ovensa – Pizzauuni on piharakennuksen kiistaton sydän: "Uuni lämmitetään koivuklapeilla"

Sini Sulkakoski
Ke 1.7.2020 klo 12:50 | päivitetty ke 12:51

Vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola Nera Steakhouse on tuonut palan eteläeurooppalaista tunnelmaa Kokkolaan.

– Ajatus ulkona sijaitsevasta kesäravintolasta on pyörinyt mielessämme kauan. Kaikkinensa projekti alkoi syksyllä lupahakemusten rustailujen merkeissä, ja viimeiset pari kuukautta töitä tämän eteen on tehtykin ihan kunnolla, Henna Somero, yksi Neran omistajista, kertoo.

Neran takapihalla sijaitseva piharakennus on uudistettu ravintolatarkoitukseen. Suunnittelutyössä mukana on ollut maakuntamuseo sekä kaupungin arkkitehti, ja rakennuksen entisöinti on toteutettu vanhaa kunnioittaen. Kaikki vanha on siis säilytetty mahdollisuuksien mukaan.

Remonttia on toteutettu Esa Mehtäjärven ja Jani Someron johdolla, ja Anne-Mari Mehtäjärvi on antanut paikalle niin sanotun viimeisen silauksen.

Asiakaspaikkoja sisältä ja pihapiiristä löytyy viitisenkymmentä, ja piharakennuksen sisällä hohkaa Nera Gardenin kiistaton sydän: puulämmitteinen pizzauuni. Italialaista alkuperää oleva uuni on täysin uusi ja koko ravintolan yhteinen ylpeydenaihe.

Vetovastuun pizzan tekemisestä on ottanut myös ravintola Rojassa paljon pizzaa loihtinut Markus Päiväniemi.Päiväniemi kertoo pizzauunin toiminnasta ja tekniikasta mielenkiintoista faktatietoa.

– Uuni lämmitetään koivuklapilla, ja se kuumenee lähemmäs 450–500 asteeseen. Aikaa lämmittämiseen tulee varata vähintään tunti, mutta kaksi-kolme tuntia on kuitenkin optimaalisin aika.

Kerralla uuniin mahtuu pizzoja viidestä kuuteen. Ruokalista on Päiväniemen käsialaa.

– Listalta löytyy perinteisiä klassikoita, ja sitä päivitetään jatkuvasti asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Pizzauunin tuominen puurakennukseen ei kokenutta pizzakokkia hirvitä. Korkean lämpötilansa vuoksi uuni ei oikeastaan kerkeä jäähtyä aukioloaikojen välissä.

– Vaikka olemme vanhassa puurakennuksessa, turvatoimet ovat täällä viimeisen päälle. Tässä on uusi hormi, joka vetää hyvin, ja ei pelota että uunista lentäisi kipinää ulos. Puut palavat uunin kauimmaisessa nurkassa ja luukkua pidetään auki vain tarvittaessa.

Nera Gardenin väki muistuttaa, että pizzan lisäksi myös kaikkea muuta voi tilata entiseen tapaan.

– Suosittelemme pöytävarauksen tekemistä, mutta paikalle saa ilman muuta tulla myös ilman varausta!

#