sunnuntai 24.1.2021 | 03:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Haluamme, että synnyttäjä saa olla tilanteen herra" – Minna Annala, Riikka Koskimaa ja Tanja Kupiainen opiskelivat douliksi ja haluavat nyt tukea sekä synnyttäviä äitejä että liian usein unohdettuja isiä

Annika Tiitto
Ke 1.7.2020 klo 12:50 | päivitetty ke 12:52

Opastusta, tukea ja turvaa. Näitä asioita doula eli synnytystukihenkilö tarjoaa asiakkailleen ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen.

Doula ei korvaa kätilöä eikä vie isän paikkaa:

– Opastamme erilaisia keinoja, joiden avulla voi helpottaa tuntemuksia synnytyksen aikana, rohkaisemme naisia luottamaan omaan kehoonsa ja kannustamme myös isiä osallistumaan synnytykseen, Riikka Koskimaa kuvailee.

Suomessa doulaaminen on vielä melko tuntematon käsite, mutta Amerikassa synnytystukihenkilön palkkaaminen on yleistä. Koskimaa, Minna Annala ja Tanja Kupiainen ovat Keski-Pohjanmaan ensimmäisiä koulutettuja ja omalla toiminimellään työskenteleviä doulia.

– Etelä-Suomessa on jo doulia, jotka elättävät itsensä synnyttäjiä tukemalla. Täällä se ei ole vielä niin tavallista, Annala kertoo.

Naiset kiinnostuivat doulan työstä omista lähtökohdistaan: Annala on koulutukseltaan muun muassa klassinen homeopaatti ja tietää, että homeopatiasta voi olla hyötyä myös synnytyksessä, hypnosynnytysvalmentaja Koskimaalle doulan työ tuntui luontevalta jatkumolta ja Kupiainen on kiinnostunut vahvistamaan erityisesti isän roolia synnytyksessä.

Annala valmistui Doulesin kurssilta syyskuussa, Koskimaa huhtikuussa ja Kupiainen toukokuussa. Asiakkaita on ollut vasta muutama, mutta naiset uskovat, että kysyntä kasvaa sitä mukaa, kun tieto lisääntyy.

Doulan työ alkaa jo ennen synnytystä. Tavallisesti doula tapaa asiakkaan hyvissä ajoin: näin ehditään käydä tarpeellisia asioita läpi ja luoda luottamuksellinen suhde.

Lasketun ajan lähestyessä doulan on oltava valppaana. Lomareissut on syytä jättää väliin, sillä hälytys sairaalalle voi tulla milloin tahansa.

– Doula on paikalla koko synnytyksen ajan. Hän pitää huolta siitä, että äidin synnytystoiveet toteutuvat mahdollisuuksien mukaan ja ohjaa isää osallistumaan niin, että tämä ei ole vain varjo synnytyssalissa. Voisi sanoa, että doula antaa perheelle mahdollisuuden syntyä perheeksi, Annala kuvailee.

Kätilön ja doulan työn välillä kulkee kuitenkin selvä raja: doula ei ota kantaa hoitolinjoihin tai lääketieteellisiin seikkoihin. Roolien on oltava selvillä, jotta yhteistyö on mielekästä ja sujuvaa.

Yleensä äiti on se, joka haluaa doulan mukaan synnytykseen. Isät epäröivät ensin, mutta kiittelevät vuolaasti jälkeenpäin.

– Täytyy muistaa, että emme ole synnytyssalissa viemässä isän paikkaa, vaan kannustamassa isää osallistumaan, Koskimaa sanoo.

Ja kannustusta tosiaan tarvitaan: Kupiaisen mukaan isän niskaan kaadetaan aivan liikaa vastuuta, jos oletetaan, että hänen pitäisi olla synnytyssalissa kuin kotonaan.

– Synnytys on todella äitikeskeistä, vaikka sen pitäisi olla koko perheen yhteinen tapahtuma, Kupiainen muistuttaa.

Voisi ajatella, että doulat olisivat etenkin ensisynnyttäjien suosiossa. Asia ei kuitenkaan ole näin.

– Valitettavasti ensisynnyttäjä ottaa harvemmin doulaa. Usein doula halutaan mukaan vasta kun taustalla on aikaisempi synnytys, joka on ollut rankka, Annala kertoo.

– Tai vaikka ensimmäinen synnytyskokemus olisi positiivinen, mutta seuraavalta synnytykseltä halutaan lähteä hakemaan parhaita mahdollisia kokemuksia, Koskimaa lisää.

Jos Annala, Koskimaa ja Kupiainen saisivat nyt lapsen, kukaan heistä ei menisi synnytyssaliin ilman doulaa. Ja voihan doulan apua hyödyntää myös kotisynnytyksessä.

– Kotisynnytykset yleistyvät ja se on erinomainen asia. Medikalisoituneesta synnytyksestä palataan siihen ajatukseen, että naisen keho on luotu synnyttämiseen, Annala iloitsee.

Hänen mukaansa synnyttäjä muuttuu sairaalassa valitettavan usein potilaaksi. Tämän doulat haluavat estää.

– Haluamme, että synnyttäjä saa olla sairaalassakin tilanteen herra.

Vaikka Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite ei erikseen suosittele yksityisiä palveluntarjoajia, doulien apu on otettu innolla vastaan. Annala, Koskimaa ja Kupiainen ovat jutelleet doulaamisesta alan ammattilaisten kanssa, ja vastaanotto on ollut pelkästään positiivista.

Yhteistyökuvioita voi rakentaa moneen suuntaan, ja yhdessä naiset ovat päättäneet perustaa myös Doulapalvelu Ihme ja kumman.

– Doulaus on oikeastaan vain pieni osa sitä mistä haaveilemme ja mitä olemme rakentamassa, Annala kertoo.

Haaveissa siintää laajempi synnytysten ympärille koottu palvelu: äideille järjestetään mammalomapäiviä, isät pääsevät omaan koulutukseen ja jos kolmikon tietotaito ei riitä, takataskussa on lukemattomia väyliä, nimiä ja numeroita. Yhteistyössä on voimaa.

– Pääpointti ei ole kilpailla siitä, että kuka pääsee doulaksi, vaan järjestää perheelle tarvittavaa tukea. Se on tässä kaikista tärkeintä.

”Doula antaa perheelle mahdollisuuden syntyä perheeksi.

Doula

Synnytystukihenkilö, joka tarjoaa fyysistä, henkistä ja tiedollista tukea raskausaikana, synnytyksessä ja/tai synnytyksen jälkeen.

Tutkimusten mukaan doulan käyttäminen lyhentää synnytyksen kestoa, vähentää komplikaatioita ja pienentää sektion riskiä.

Doula ei ole suojattu ammattinimike, mutta koulutus on suotavaa. Suomessa koulutuksia järjestää useampi taho.

Doula laskuttaa palveluistaan yleensä kiinteän summan, joka vaihtelee 1000–1300 euron välillä. Annala, Kupiainen ja Koskimaa ovat vastavalmistuneita, joten he laskuttavat muutamia satoja euroja.

#