sunnuntai 24.1.2021 | 05:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Minne hauva saa pulahtaa? – Eläinten uintipaikat puhututtavat joka vuosi: " Kokkolassa on vettä joka puolella"

Sini Sulkakoski
Ke 1.7.2020 klo 12:55 | päivitetty ke 12:56

Onko Kokkolan kaupungin yleisillä uimarannoilla jotakin eläimille osoitettua paikkaa, missä koiria ja hevosia voi vapaasti uittaa, liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist?

– Valitettavasti eläimille ei ole erikseen järjestetty kaupungin toimesta mitään uintipaikkaa. Koirien, kissojen ja muiden eläinten tuominen uimaranta-alueelle on järjestyslain nojalla kiellettyä.

Hellerajojen paukkuessa jokakesäinen kysymys nousee esiin. Virallisen, eläimille osoitetun rannan olemassaolo helpottaisi useampia lemmikin omistajia.

Lotta Lindberg käy uittamassa koiriaan Capoa ja Donia milloin missäkin.

– Kokkolassa on vettä joka puolella, ja hyviä paikkoja löytyy hieman etsimällä.

Hän vinkkaa useiden käyvän uintireissuilla Överbyssä sekä Kruunupyyssä sijaitsevilla soramontuilla.

– Periaatteessa sellaiset paikat käyvät, mitä ei ole merkitty yleisiksi uimarannoiksi tai mitkä eivät ole yksityisen omistamia, kuten vaikka mökkirannat.

Virallisen, eläimille osoitetun rannan olemassaolo helpottaisi useampia lemmikin omistajia.
Sini Sulkakoski

Lindberg muistuttaa, että myös uimatilanteessa koiran tulisi olla kytkettynä tai ohjattavissa niin, että kytkentä onnistuu välittömästi.

– Emme mene ikinä ihmisten sekaan uimaan, vaan hakeudumme aina sivummalle omaan rauhaan. Häiriöksi ei ole koskaan tarkoitus olla.

Lindberg haluaa korostaa, että koirat eivät saa missään nimessä sotkea, merkkailla, mölytä tai käydä ilman lupaa tervehtimässä muita, kun ollaan uimassa paikoissa, missä liikkuu myös muita ihmisiä.

– Kohteliaasti ja maalaisjärkeä käyttäen kun toimitaan, niin uimassa oleviin koiriin suhtaudutaan yleensä oikein positiivisesti. Käytöstavat pitää olla koirilla kunnossa aina, kun ollaan ihmisten ilmoilla!

– Kohteliaasti ja maalaisjärkeä käyttäen kun toimitaan, niin uimassa oleviin koiriin suhtaudutaan yleensä oikein positiivisesti, kertoo Lotta Lindberg.
Sini Sulkakoski

Mistään vähäpätöisestä jutusta ei ole kyse, kun puhutaan eläinten viilentämisestä. Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistys ry:n Jatta Björninen kertoo lämpöhalvauksen oleva vakava tila myös eläimellä.

Lämpöhalvauksen tunnistaa monesta hälytysmerkistä.

– Yleiset oireet ovat nopeatempoinen läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, runsas kuolaaminen, oksentelu sekä ripuli. Jos useammat kohdat täyttyvät, niin siinä vaiheessa on jo kiire.

Yleisin virhe on antaa eläimelle liian paljon kylmää kerralla.

– Nopeasta kylmettymisestä tulee eläimelle liian kova shokki. Ensiapuna on siirtää eläin välittömästi viileään paikkaan ja antaa viilennystä märkien pyyhkeiden avulla. Veden hively ohuille ihoalueille ja isoihin verisuoniin on myös toimiva konsti, koska silloin jäähdytys alkaa nopeimmin.

Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila myös eläimellä.
Sini Sulkakoski

Vettä ei saa pakottaa juomaan.

– Vettä tulee antaa pieniä määriä kerrallaan eikä sekään saa olla jääkylmää. Liian suuri vesimäärä voi pahentaa olotilaa entisestään.

Björninen ohjeistaa olemaan aina yhteydessä eläinlääkäriin, jos lämpöhalvaus tai sen epäilys on olemassa.

– Ottaisin aina yhteyttä eläinlääkäriin, koska hän osaa arvioida tilanteen vakavuuden ja ohjeistaa jatkotoimiin. Siinä ei menetä mitään, ja lisäksi siitä saa itselleen mielenrauhan.

”Ensiapuna on siirtää eläin välittömästi viileään paikkaan ja antaa viilennystä märkien pyyhkeiden avulla.

Mitä tehdä, jos huomaa kuumaan autoon jätetyn lemmikin?

– Tänä päivänä yhteystietoja on helppo löytää rekisterinumeron kautta, joten ensin ottaisin yhteyttä omistajaan. Jos yhteyttä auton haltijaan ei saa, niin yhteys poliisille tai eläinsuojeluyhdistykselle, ohjeistaa Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistys ry:n Jatta Björninen.

– Itse en lähtisi ikkunoita omin päin rikkomaan. Se on aivan viimeinen vaihtoehto.

#