sunnuntai 20.9.2020 | 22:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Juhlat piiloutuvat korona-sumuun, mutta oliko brändin julkistamisen siirtäminen juhlien yhteydestä tarpeellista?

Outi Airola
To 3.9.2020 klo 10:15

Onhan se harmillista, että kaupungin 400-juhlat vaihtuivat innokkaasta juhlahumusta apeaan juhlasumuun. Alkuvuosi oli täynnä suunnitelmia kaikenlaisista juhlatempauksista, jotka ovat sulaneet pois yksi toisensa jälkeen. Upeat vanhojen valokuvien näyttelyt museolla ja Kallentorilla ovat sentään onnistuneet ja keränneet runsaasti kävijöitä ja kiitosta: on jotakin, mikä tuo juhlan tuntua.

Varsinainen juhlapäivä osuu maanantaille, josta löytyy striimattuja konsertteja ja valtuuston juhlaistunto. Torihulinaa ei ole. Kaupungin perustajan Kustaa II Adolfin patsas paljastetaan Englanninpuistossa ja satama lahjoittaa ilotulituksen. No, onhan tässä, mutta kaukana se on niistä kansan karkeloista, jotka siintelivät kaupunkilaisten mielissä. Pettymys karvastelee varmasti myös järjestäjien kurkuissa.

Tuntuu, että juhlien kunniaksi kaupunki haluaa pitää paitsi epidemian, myös somen aisoissa. Valittu brändi pidetään pimennossa, ettei somekansa räjähdä riehumaan. Kyllähän uuden brändin julkistus olisi kuulunut juhlien yhteyteen, se on selvä. Olisi ainakin puheenaihe. Mistäs nyt puhutaan? Tuskin ainakaan valtuuston juhlaistunnosta. Ehkä kunkun patsaasta?

Kaupunkilaisten osallistuminen on päättäjille hankala paikka. Osalliset koetaan rasittavina valittajina, jotka eivät ymmärrä tosiasioita. Ilman kaupunkilaisia ei olisi kuitenkaan kaupunkia. Pitää ymmärtää, että kaupunki kehittyy ja menee eteenpäin vain keskustelun kautta. Se voi olla tyhmää ja räävitöntä, mutta siihen on kaikilla oikeus. Ei ole olemassa mitään eliittiä, joka määrää, mitä ja miten puhutaan. Keskustelu on mitä on ja siihen on tyytyminen. Enemmistö osaa jo laittaa someraivot omaan osastoonsa ja jatkaa niiden pohjalta asiallisempaa puhetta.

Kaikesta huolimatta: tuntuu se vähän juhlalta! Kaikki kunnat eivät Suomessa ole säilyneet itsenäisinä, harva on menestynyt Koti-Kokkolan tapaan. Tässä lehdessä esitellään Suomen kolmanneksi suurimmaksi kohonnut satama, joka on toiminut kasvun moottorina alusta saakka. Kokkola on kansainvälinen kaupunki, josta puuttuu sisämaan kaupunkien ummehtuneisuus ja pysähtyneisyys. Pidetään se sellaisena! Onnea juhlivalle kaupungille ja sen asukkaille!

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Tuntuu, että juhlien kunniaksi kaupunki haluaa pitää paitsi epidemian, myös somen aisoissa. Valittu brändi pidetään pimennossa.

#