sunnuntai 2.10.2022 | 18:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuningas Kustaa II Adolfin patsas paljastettiin Englanninpuistossa: "Ensin piti löytää tarpeeksi iso puu"

Annika Tiitto
Ma 7.9.2020 klo 13:05 | päivitetty ma 13:07

Kuningas Kustaa II Adolfin puinen patsas katselee nyt Englanninpuistossa kohti Suntia. Patsas paljastettiin maanantaina Kokkolan juhlapäivän kunniaksi.

Patsaan on veistänyt alaveteliläinen Ulla Haglund Kokkolanseudun Pohjola-Norden yhdistyksen tilauksesta. Se on lahja 400-vuotiaalle kaupungille.

– Tällä lahjoituksella yhdistys korostaa historian tuntemuksen merkitystä kehityksen mahdollistajana, yhdistyksen puheenjohtaja Brit Stenman kertoo.

Patsasprojekti oli Haglundille mielenkiintoinen haaste, joka alkoi jo kolme vuotta sitten.

– Ensin piti löytää tarpeeksi iso puu. Puun tuonti Kanadasta hylättiin kustannussyistä. Lopulta Junnikkalan sahan avulla löytyi paksuudeltaan metrinen kuusipuu, Haglund kuvailee.

Suuren puun ympärille piti vielä liimata pienempiä puita, jotta ylvään kuninkaan veistäminen oli mahdollista.

– Oli mielenkiintoista testata, miten moottorisahalla pystyy tekemään erilaisia pintoja. Käytin viimeistelyssä veistorautoja ja hiomalaikkaa. Patsas on pintakäsitelty pellavaöljyllä ja tervalla.

Patsaan paljastustilaisuudessa puhuivat Brit Stenmanin ja Ulla Haglundin lisäksi myös Ruotsin kunniakonsuli Peter Holm ja kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Holm kertoili kuninkaan elämästä ja persoonasta. Kustaa II Adolf oli jo nuorena itsevarma ja uhmakas. Oppineisuudestaan huolimatta hän tanssitti mielellään kauniita naisia, soitti, juhli ja metsästi.

– Hän oli Ruotsin kautta aikojen merkittävimpiä hallitsijoita ja aikansa suurin sotaherra. Olkaamme ylpeitä siitä, että kaupungillamme on näin kunniakas perustaja.

Olkaamme ylpeitä siitä, että kaupungillamme on näin kunniakas perustaja.

#