sunnuntai 20.9.2020 | 23:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Paljon onnea Kokkola! – Kokkolan kaupungin 400-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin monin tavoin maanantaina: Katso kuvat!

Annika Tiitto
Ke 9.9.2020 klo 08:55 | päivitetty ke 09:00

Me Kustaa Aadolf, Jumalan armosta Ruotsin, Götan ja Wendin kuningas, Suomen suurruhtinas, Viron ja Karjalan Herttua, Inkerinmaan Herra.

Näin juhlallisesti alkaa Kokkolan kaupungin perustamisasiakirja, jonka Ruotsin kuningas allekirjoitti syyskuun 7. päivänä vuonna 1620. Silloin pienestä maanviljelys- ja kalastajakylästä tuli kaupunki.

Maanantaina tuon perustamisasiakirjan allekirjoittamisesta tuli kuluneeksi 400 vuotta, joten koko kaupungilla oli aihetta juhlaan.

Syntymäpäivä avattiin Kauppatorilla, jossa ei kaupungin perustamisen aikaan tosin varmasti seissyt kukaan: olihan koko alue vielä silloin veden alla. Maanantaina paikalle oli kuitenkin kokoontunut satakunta ihmistä.

Avauksessa kuultiin Kokkolan Nuorisosoittokunnan paraatiorkesteria, lapsikuoro Sävelsäkkiä ja otteita kaupungin perustamisasiakirjasta, joka on itse asiassa luettu myös 300- ja 350-vuotisjuhlassa.

– Kokkolan ympärillä ei ole muureja, mutta kaupungin suojelutehtävä ja turvapaikkarooli ovat säilyneet vuosisatojen ajan. Muodot vain ovat vaihtuneet, kaupunginjohtaja Stina Mattila totesi juhlapuheessaan.

Paraatiorkesteri marssi Kauppatorilla heti syntymäpäivän aamuna.
Annika Tiitto

Lapsikuoro Sävelsäkki lauloi Kauppatorilla Paljon onnea vaan ja Pikkuiset kultakalat.
Annika Tiitto

Juhlat jatkuivat Englanninpuistossa, jossa paljastettiin kuningas Kustaa II Adolfin puinen patsas. Patsaan on veistänyt alaveteliläinen Ulla Haglund Kokkolanseudun Pohjola-Norden yhdistyksen tilauksesta.

– Tällä lahjoituksella yhdistys korostaa historian tuntemuksen merkitystä kehityksen mahdollistajana, yhdistyksen puheenjohtaja Brit Stenman kertoi puheessaan.

Kolme vuotta sitten alkanut patsasprojekti oli kuvanveistäjä Haglundille mielenkiintoinen haaste.

– Ensin piti löytää tarpeeksi iso puu. Puun tuonti Kanadasta hylättiin kustannussyistä. Lopulta Junnikkalan sahan avulla löytyi paksuudeltaan metrinen kuusipuu, Haglund kuvaili omassa puheessaan.

Puun ympärille piti vielä liimata pienempiä puita, jotta kuninkaan veistäminen moottorisahalla oli mahdollista.

Kuningas katselee perustamaansa kaupunkia Englanninpuistossa.
Annika Tiitto

Patsaan paljastustilaisuudessa puhuivat Stenmanin ja Haglundin lisäksi myös Ruotsin kunniakonsuli Peter Holm ja kaupunginjohtaja.

Holm kertoili kuninkaan elämästä ja persoonasta. Kustaa II Adolf oli jo nuorena itsevarma ja uhmakas. Oppineisuudestaan huolimatta hän tanssitti mielellään kauniita naisia, soitti, juhli ja metsästi.

– Hän oli Ruotsin kautta aikojen merkittävimpiä hallitsijoita ja aikansa suurin sotaherra. Olkaamme ylpeitä siitä, että kaupungillamme on näin kunniakas perustaja, Holm totesi.

Illemmalla juhlittiin kaupungintalolla. Juhlavaltuustossa käsiteltiin vain positiivisia asioita. Asialistalla oli esimerkiksi Suomen suurimman kansallisen kaupunkipuiston esittely: sellainen on nimittäin päätetty perustaa Kokkolaan.

Illan hämärtyessä juhlat huipentuivat Kokkolan Satama Oy:n ilotulitukseen Meripuistossa ja Tanssivat vedet -vesimusikaalin viimeiseen näytökseen Suntissa.

Sekä ilotulitus että vesimusikaali vetivät paikalle tuhansia ihmisiä. Väenpaljouden huomasi viimeistään siinä vaiheessa, kun yritti päästä pois Urheilutalon parkkipaikalta.

Ilotulitus aiheutti ruuhkan Meripuistossa.
Sini Sulkakoski

Kokkolan kaupungin Youtube-kanavalta löytyy videoita erilaisista juhlavuoden ja -päivän tapahtumista. Nähtävissä on esimerkiksi Guardia Nuevan konsertti, juhlavaltuusto sekä Suntin soutu.
Annika Tiitto

Juhlavuoden koordinaattori Sonja Remell on tyytyväinen syntymäpäivän tapahtumiin. Suunnitelmat pitivät ja ihmiset tuntuivat olevan innoissaan.

– Itselle jäi erityisesti mieleen kuninkaan patsaan paljastustilaisuudessa yleisön kohahdus, kun peitettä alettiin vetää sivuun. Ihmiset vaikuttivat yllättyvän positiivisesti, Remell kertoo.

Myös Tanssivat vedet -musikaali on kerännyt erittäin paljon kiitosta ja kehuja. Satsaus osui Remellin mielestä juuri oikeaan ajankohtaan.

Mutta voisiko vesimusikaali korvata ilotulituksen esimerkiksi seuraavissa venetsialaisissa?

– Kaupungissa tullaan näkemään ilotulitusta myös jatkossa, sillä sillekin on kysyntää: Meripuistossahan oli väkeä ruuhkaksi asti. Vesimusikaali on osa laajempaa valaistussuunnitelmaa, ja pyrimme tarjoamaan jatkossakin jotakin vastaavaa, budjetin sallimissa rajoissa.

Mäntykankaan koulun oppilaat onnittelivat kaupunkia sanoin ja kuvin.
Maria Store

Nyt syntymäpäivä on ohi. Kaupungin juhlavuosi jatkuu kuitenkin vuoden vaihteeseen saakka, ja koronan vuoksi peruuntuneita tapahtumia riittää vielä ensi vuodellekin.

400 puuta Kälviälle

Perjantaina Kälviällä alkoi melkoinen istutusurakka. Kleemolantien ja Kälviänjoen väliselle maa-alueelle istutetaan nimittäin noin hehtaarin kokoinen puistometsä teatteriryhmä Ruska Ensemblen taimilahjoituksen avulla.

Teatteriryhmä lahjoitti 400 puuntainta Kokkolan kaupungille juhlavuoden kunniaksi. Puistometsän istuttaminen on samalla kertaa lahja, hiilikompensaatio ja osallistava ympäristötaideteos, joka käy vuoropuhelua Ruska Ensemblen 9. syyskuuta 2020 kantaesitettävän Sydän, Huuda! -runoteoksen kanssa.

–  Kompensoidaksemme ryhmämme vuoden aikana matkustamisella synnyttämän hiilijalanjäljen, laskimme että meidän pitäisi istuttaa yli 300 puuta. Hyvityksen halusimme lahjoittaa juhlivalle kotiseudulle ja sen lapsille, Ruska Ensemblen taiteellinen johtaja Jarkko Lahti sanoo.

Istutustalkoissa teatteriryhmän apuna olivat Marttilan ja Lucina Hagmanin koulun oppilaat sekä Kokkolan kaupungin metsurit ja puutarhurit.

– Olin miettinyt, että olemmeko me siellä ainoita, mutta paikallisetkin tulivat katsomaan. Oli ihanaa, että sinne kokoontui kaikenikäisiä ihmisiä. Tuli ihan tippa linssiin, Ruska Ensemblen toiminnanjohtaja Hinriikka Lindqvist kertoo.

#